Τσίπρας: “Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα” – Δεν παρέλαβε την διερευνητική εντολή – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

"Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη" δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

NEWSROOM
Τσίπρας: “Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα” – Δεν παρέλαβε την διερευνητική εντολή – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διερευνητική εντολή την οποία δεν παρέλαβε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΔΩ

eurokinissi

Τσίπρας για εκλογικό αποτέλεσμα: “Απρόσμενα οδυνηρό σοκ”

«Όπως ήδη ξέρετε δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην ΠτΔ δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν για μας ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι ένα οδυνηρό αποτέλεσμα ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δε σέβεται ούτε το κράτος Δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό».

“Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα – Θα δώσω τη νέα μάχη”

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, διευκρινίζοντας πως θα είναι παρών στη νέα μάχη.

«Σε ό,τι αφορά τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε, οι πληγές είναι δεδομένες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή: Να σταθούμε στα πόδια μας. Όπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω» σημείωσε.

«Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη Δημοκρατία και για τη χώρα. Αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων» κατέληξε.

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε δηλώσει πως “όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση ως εκ τούτου ανταποκρίθηκα στην θεσμική μου υποχρέωση και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την διερευνητική εντολή γιατί δεν προκύπτει σχηματισμός κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει“.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά της δήλωσε: «Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ