Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου -κόντρα στο ΣτΕ- για τα αναδρομικά: 4.2 δις διεκδικούν συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού – Τι θα απαντήσει το δημόσιο

Μια απόφαση κόντρα στην ήδη εκδοθείσα απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά μόνον 11 μηνών εξέδωσε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου -κόντρα στο ΣτΕ- για τα αναδρομικά: 4.2 δις διεκδικούν συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού – Τι θα απαντήσει το δημόσιο

Μια απόφαση κόντρα στην ήδη εκδοθείσα απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά μόνον 11 μηνών εξέδωσε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που αναγκάζονται να διεκδικήσουν για πολλοστή φορά το δίκιο τους στα δικαστήρια.

Και αυτό ενώ σήμερα (στο Ελεγκτικό Συνέδριο) και αύριο (στην Ολομέλεια του ΣτΕ) οι συνταξιούχοι διεκδικούν περίπου 4,2 δις ευρώ αναδρομικά δώρων-επιδομάτων-επικουρικών συντάξεων.

 

Η απόφαση αυτή του Β’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), εκδόθηκε πριν από 5 ημέρες (υπ’αριθ. 1569/2020 ) και δικαίωσε συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό,  κρίνοντας μη νόμιμες τις παρακρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές της κατ’ εφαρµογή των ανίσχυρων διατάξεων των άρθρων (πρώτη παράγραφος Β υποπαράγραφος Β3 του ν. 4093/2012 και 13 του ν. 4387/2016), για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 30.6.2018.

 

Το Δικαστήριο στήριξε την απόφασή του πάνω στο ειδικό υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους δηµόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και στρατιωτικούς που συνδέονται µε ειδική νοµική σχέση µε το Κράτος. Συνολικά αναγνώρισε ότι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ οφείλουν να επιστρέψουν στη δικαστική λειτουργό διαφορές συντάξεων ύψους 29.211,45 €, εντόκως.

Διήμερο δικών

Όπως επισημαίνει η δικηγόρος Μ.Δ.Ε. Εργατικού Δικαίου, Μαρία Ν. Συριανού «….πρέπει να παρατηρηθεί ότι η απόφαση αυτή για την δικαστική λειτουργό κρίνει κόντρα στην απόφαση του ΣτΕ (απόφαση 1439/2020, Ολομέλεια) που έχει επιδικάσει αναδρομικά μόνο έντεκα (11) μηνών στους συνταξιούχους και αφορά την μεγάλη κατηγορία των συνταξιούχων  του ιδιωτικού τομέα».

 

Κι όλα αυτά ενώ «στις 14 και 15 του Γενάρη του 2021, συζητούνται  ενώπιον  του Ελ Συνεδρίου και της Ολομέλειας του ΣτΕ, για μία ακόμη φορά, οι υποθέσεις διεκδικήσεων αναδρομικών συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν ασκήσει αγωγές-προσφυγές και οι υποθέσεις τους απασχολούν τη Δικαιοσύνη επί μια δεκαετία χωρίς να έχει δοθεί ακόμη οριστική λύση. Ειδικότερα, την Πέμπτη 14 του Γενάρη 2021 εκδικάζονται, ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Ελ. Συνεδρίου,  οι προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου Τομέα που διεκδικούν διαφορές συντάξεων λόγω μνημονιακών περικοπών των προηγούμενων ετών.

Εν μέσω αυτών των νομολογιακών εξελίξεων (σ.σ με την απόφαση του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) μια ημέρα αργότερα στις 15 του Γενάρη εκδικάζεται ενώπιον της Ολομέλειας του  ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης για τον έλεγχο νομιμότητας της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμαστε στις περικοπές που δεν επεστράφησαν από το Κράτος βάσει των  προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ  1439/2020 και 2287/2015 και αφορούν Δώρα, Επιδόματα και περικοπές στις επικουρικές για το ενδεκάμηνο.  Θυμίζουμε ότι μετά την έκδοση της  απόφασης 1439/20, ακολούθησε η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 114 Ν. 4714/2020 και της εκδοθείσας ΥΑ Φ.11321/35005/1528 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 4536/14.10.2020), με την οποία η Κυβέρνηση επέστρεψε στους συνταξιούχους μόνο τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης για το διάστημα από 10.06.2015 έως 11.05.2016. Η παράδοξη και εν ολίγοις παράνομη απόφαση της Κυβέρνησης να επιστρέψει μόνο ένα μέρος των παρακρατηθέντων συντάξεων και να παραλείψει το άλλο όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά πυροδότησε νέο κύκλο δικαστικών αγώνων για αναδρομικά από οργανώσεις συνταξιούχων. Η Πρόεδρος του ΣτΕ κα. Ειρήνη Σαρπ εισήγαγε και αυτή την υπόθεση στην Ολομέλεια λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

 

Και οι δύο συνεδριάσεις θεωρούνται κρίσιμες για την οριστική νομική λύση των υποθέσεων χιλιάδων συνταξιούχων που εκκρεμούν στα δικαστήρια για πολλά χρόνια και οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα δοθεί ένα τέλος στους αλλεπάλληλους δικαστικούς αγώνες και την μακρόχρονη ταλαιπωρία τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ