Τετάρτη 15 Μαϊου 2024

Υπόμνημα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εγκατάλειψη του ιστορικού αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ”: Τι αναφέρει ο πρώην πλωτάρχης του Π.Ν. Π. Σταμάτης

“Έχει κινδυνεύσει να βυθιστεί τρεις φορές” καταγγέλλει. Μιλάει για “κρατική αδιαφορία για τον ασφαλή ελλιμενισμό και συντήρηση” του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόμνημα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εγκατάλειψη του ιστορικού αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ”: Τι αναφέρει ο πρώην πλωτάρχης του Π.Ν. Π. Σταμάτης (EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ)

Το αντιτορπιλικό “Βέλος”, δηλαδή το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και ήδη μέχρι τώρα  έχει κινδυνεύσει να βυθιστεί τρεις φορές, ενώ η κρατική αδιαφορία για τον ασφαλή ελλιμενισμό και συντήρησή του, θα έχει ως επακόλουθο την μελλοντική βύθισή του, επισημαίνει σε υπόμνημα του που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο πρώην πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού  Παναγιώτης Σταμάτης.

Aντιτορπιλικό "Βέλος"

(EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ)

Αντιτορπιλικό “Βέλος”: “Η κρατική αδιαφορία κινείται στα όρια της λεπτής γραμμής της παραβίασης του Ποινικού Κώδικα”

Μάλιστα, επισημαίνει ο κ. Σταμάτης ότι η κρατική αδιαφορία για το ιστορικό πλοίο «Βέλος» κινείται στα όρια της λεπτής γραμμής της παραβίασης του Ποινικού Κώδικα και ειδικά των άρθρων εκείνων που αφορούν την παραβίαση καθήκοντος και την προσβολή συμβόλων (άρθρα 259 και 191α Π.Κ.).

Όπως επισημαίνει ο πλωτάρχης:

 «Το Πολεμικό Πλοίο/Μουσείο και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα βρίσκεται ελλιμενισμένο τα τελευταία τρία έτη, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης σε μέρος ακατάλληλο καθόσον βρίσκεται έρμαιο σε όποια επιδείνωση του καιρού.

Με τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 19.11.2023, λόγω της κακοκαιρίας, το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο  ρήγμα στην πρύμνη του, με άμεσο κίνδυνο να βυθιστεί και κατά συνεκδοχή να απολέσουμε ανθρώπινες ζωές από τους αποτελούντες μέλη του πληρώματος, γεγονότα που αναμφίβολα προσβάλουν τόσο όλους εμάς τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού όσο και τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ότι το  πλοίο «Βέλος»  στερείται μηχανών και  ρυμουλκείται για τις μετακινήσεις του, από βοηθητικά πλοία.

 Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια κινδύνευσε 3 φορές να βυθιστεί. Ειδικά ως προς αυτό σημειώνει:  

«Το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε σε κίνδυνο (19.11.2023), καθώς στις 30.11.2021 λίγο έλλειψε να βυθιστεί, λόγω αποκοπής του πείρου πρόσδεσης της σημαδούρας με το πλοίο που ήταν προσδεμένο.

Επίσης, στις 29.3.2023 το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ πάλι κινδύνεψε, λόγω των ισχυρών ανέμων ενώ τα χειρότερα απεφεύχθησαν χάριν του πληρώματος του Λιμενικού Σώματος και των ρυμουλκών σκαφών.

Δηλαδή, κ. Εισαγγελέα, το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ έχει μέχρι και σήμερα τουλάχιστον τρείς  φορές να κινδυνεύσει βυθιστεί, ενώ μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι η όλη αυτή διαχείριση αποτελεί απλή αμέλεια, θεωρώντας ότι αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία της πρόθεσης, σίγουρα υπάρχει ο ενδεχόμενος δόλος».

Αναφορικά με τις φθορές που έχει υποστεί το ιστορικό αυτό πλοίο ο κ. Σταμάτης τονίζει:

«Αποτέλεσμα της επιδεικνυόμενης αυτής αδιαφορίας απετέλεσε η εκτεταμένη φθορά του πλοίου, με πιθανό επακόλουθο την μελλοντική βύθισή του, γεγονός που έχει  ανησυχήσει αρκετούς, για την παγιωθείσα πλέον  διαμορφωμένη κατάσταση, η οποία, με βάση όσα έχουν ήδη επισυμβεί, δεν αποκλείεται  μελλοντικά να επέλθει τελικά η βύθιση του πλοίου και κατά συνέπεια εξαφάνιση του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα».

Παναγιώτης Σταμάτης

dikastiko

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του Π. Σταμάτη έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Εισαγγελεύ,

Με το ανά χείρας υπόμνημα θα ήθελα να Σας επισημάνω, ότι όσα έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΜΜΑ), όπως έχει χαρακτηριστεί, το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ και έχουν ανησυχήσει  την κοινωνία.

Το Πολεμικό Πλοίο/Μουσείο και Σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα βρίσκεται ελλιμενισμένο τα τελευταία τρία έτη, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης σε μέρος ακατάλληλο καθόσον βρίσκεται έρμαιο σε όποια επιδείνωση του καιρού. Με τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 19.11.2023, λόγω της κακοκαιρίας, το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο  ρήγμα στην πρύμνη του, με άμεσο κίνδυνο να βυθιστεί και κατά συνεκδοχή να απολέσουμε ανθρώπινες ζωές από τους αποτελούντες μέλη του πληρώματος, γεγονότα που αναμφίβολα προσβάλουν τόσο όλους εμάς τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού όσο και τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σχετικά με το αντιτορπιλικό (ΜΑΑ-Α/ΤΒΕΛΟΣ), η αρχική ονομασία του πλοίου ήταν USS Charrette (DD-581) αντιτορπιλικό κλάσεως  Fletcher. Το έτος 1959 έλαβε το όνομα  Α/Τ ΒΕΛΟΣ (D16) και υπηρέτησε για μια ολόκληρη πεντηκονταετία στις τάξεις του ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ μετά τον παροπλισμό του και την ανακήρυξη του ως Πολεμικό Πλοίο/ Μουσείο και Σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και μέχρι το έτος 1999 ελλιμενιζόταν μονίμως στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα στο ιστορικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ.

Στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν απονεμηθεί δεκατρείς (13) Σταυροί Μάχης καθώς και άλλα παράσημα.

Το 1958 το πλοίο αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας, παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό (ΒΝ) μαζί με τρία ομοίου τύπου αντιτορπιλικά

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού.

Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι. Η πράξη αυτή είχε τεράστια απήχηση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου οι ειδήσεις έφταναν λογοκριμένες.

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ επέστρεψε στην Ελλάδα, συνέχισε την δραστηριότητά του με συμμετοχή σε πολλές εθνικές και νατοϊκές ασκήσεις, γνώρισε 34 κυβερνήτες  και στις 26 Φεβρουαρίου 1991 παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362.662 ναυτικά μίλια (10 φορές ο περίπλους της γής).

Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ  χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” (ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ) και ελλιμενίσθη στον Πόρο (Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ).

Στις 6 Ιουνίου 2002 μεταφέρθηκε και ελλιμενίσθη στο χώρο έμπροσθεν του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ως επισκέψιμο μουσείο.

Από το έτος 2018 και έπειτα όλες οι προηγούμενες Πολιτικοστρατιωτικές Ηγεσίες συνέπραξαν στην απομάκρυνση του από το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ (μάλλον κάποιους ενοχλούσε η εκεί παρουσία του) με διάφορα προσχήματα, όπως δήθεν ο δεξαμενισμός του στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και ακολούθως η μεταφορά του το Σεπτέμβριο του 2019, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να το επισκεφθεί το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Όμως το προσωρινό εν τέλει κατέστη  μόνιμο, ενώ στο διάστημα αυτό η ετήσια εορτή στη μνήμη του αντιδικτατορικού αγώνα γινόταν με φόντο μόνο το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ σε μια εορτή πολύ κατώτερη των προηγουμένων, φθίνουσα συνεχώς, με πρόδηλο στόχο, αργά αλλά μεθοδικά να χαθεί η ιστορία του Πλοίου από την μνήμη του Ελληνικού Λαού.

Αδυνατώ να αντιληφθώ την επιλογή αυτής της λανθασμένης τοποθεσίας καθώς το πλοίο ήταν προφανές πως αργά η γρήγορα θα καθίστατο έρμαιο οιασδήποτε συνήθους κακοκαιρίας, αφού σε όλους τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού είναι γνωστοί οι ισχυροί άνεμοι (8-9 Μποφώρ) που επικρατούν  στη περιοχή (Βαρδάρης).

Να σημειώσω ότι το πλοίο στερείται προωστικού μηχανισμού (μηχανών) και απλά ρυμουλκείται για τις μετακινήσεις του, από βοηθητικά πλοία.

Το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε σε κίνδυνο (19.11.2023), καθώς στις 30.11.2021 λίγο έλλειψε να βυθιστεί, λόγω αποκοπής του πείρου πρόσδεσης της σημαδούρας με το πλοίο που ήταν προσδεμένο.

Επίσης στις 29.3.2023 το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ πάλι κινδύνεψε, λόγω των ισχυρών ανέμων ενώ τα χειρότερα απεφεύχθησαν χάριν του πληρώματος του Λιμενικού Σώματος και των ρυμουλκών σκαφών.

Δηλαδή κ. Εισαγγελέα, το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ έχει μέχρι και σήμερα τουλάχιστον τρείς (3) φορές να κινδυνεύσει βυθιστεί, ενώ μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι η όλη αυτή διαχείριση αποτελεί απλή αμέλεια, θεωρώντας ότι αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία της πρόθεσης, σίγουρα υπάρχει ο ενδεχόμενος δόλος.

Αν και μέχρι και σήμερα έχουν υπάρξει αρκετές διαμαρτυρίες για την εκεί μεταφορά του, από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορίστων Αντιστασιακών 1976-1974 «ΣΦΕΑ», μάλιστα και από το βήμα της Βουλής, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει προκλητικά αδιαφορήσει, για την επιστροφή του, στον όρμο του Φαλήρου.

Αποτέλεσμα της επιδεικνυόμενης  αυτής αδιαφορίας απετέλεσε η εκτεταμένη φθορά του πλοίου, με πιθανό επακόλουθο την μελλοντική βύθισή του, γεγονός που έχει  ανησυχήσει αρκετούς Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού, καθώς  και πολλούς δημοκρατικούς πολίτες, για την παγιωθείσα πλέον  διαμορφωμένη κατάσταση, η οποία, με βάση όσα έχουν ήδη επισυμβεί, δεν αποκλείεται  μελλοντικά να επέλθει τελικά η βύθιση του πλοίου και κατά συνέπεια εξαφάνιση του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα.

Και τότε πλέον ποιος θα δύναται να αντικρύζει το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ και δεν θα νιώθει κάτι από την αντιδικτατορική περηφάνια που αναδίδεται από το σκαρί του;

Ήταν το πλοίο και το Πολεμικό μας Ναυτικό κατ΄ επέκταση που αντιτάχθηκε στον ίδιο τον μητρικό οργανισμό του στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου ανήκε, όταν αυτές ξέφυγαν από το καθήκον τους και κατέλυσαν τη δημοκρατία και διέσωσε την Τιμή και την υπόληψή τους στη συνείδηση των μελλοντικών γενεών από μια περίοδο απόλυτης και θλιβερής ανυποληψίας.

Προσωπικά έχω ιδιαίτερους δεσμούς με το ΜΑΑ-Α/Τ ΒΕΛΟΣ, καθώς εκτός από σύμβολο αντίστασης στην δικτατορία, των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν η πρώτη μετάθεσή μου από τη σχολή με Κυβερνήτη γνωστό για την αντιστασιακή του δράση και με συμμετοχή του στο κίνημα του Ναυτικού, τον αείμνηστο ε.τ. Α/ΓΕΝ, Ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο.

Κατόπιν όλων αυτών θλίβομαι και αγανακτώ για την μέχρι και σήμερα απαράδεκτη και επίμεμπτη συμπεριφορά της ηγεσίας, η οποία εκτός από την ηθική απαξία, έχει ενδεχομένως και ποινικό ενδιαφέρον, καθώς κινείται στα όρια της λεπτής γραμμής των άρθρων 191α ΠΚ και 259ΠΚ.

Καθώς «ο εισαγγελικός θεσμός συνιστά ένα από τα οχυρά της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας» αναμένουμε όλοι εμείς τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους Σας, για την προστασία του μνημείου-συμβόλου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ