Χρήστος Μαλάκης: “Οι Ναζί άφησαν μία Ελλάδα γεμάτη λάσπη και αίμα.”

 Ο Χρήστος Μαλάκης συμπρωταγωνιστεί φέτος στην μεγάλη θεατρική επιτυχία “Γιούγκερμαν” στο θέατρο Πορεία.  Ένας κατ΄ εξοχήν πετυχημένος Καραμάνος, δια του οποίου, ο Χρήστος μεταφέρει με εκπληκτική αμεσότητα στον θεατή τη γοητεία του εμπνευσμένου ήρωα. Συνέντευξη και φωτογραφίες Κέλλυ Σταμούλη*   Με ποιούς ανθρώπους νιώθεις όμορφα να συνεργάζεσαι Χρήστο; Με όσους έχουν όραμα, πάθος, ιδεολογία και […]

NEWSROOM

 Ο Χρήστος Μαλάκης συμπρωταγωνιστεί φέτος στην μεγάλη θεατρική επιτυχία “Γιούγκερμαν” στο θέατρο Πορεία.  Ένας κατ΄ εξοχήν πετυχημένος Καραμάνος, δια του οποίου, ο Χρήστος μεταφέρει με εκπληκτική αμεσότητα στον θεατή τη γοητεία του εμπνευσμένου ήρωα.

Συνέντευξη και φωτογραφίες Κέλλυ Σταμούλη*

 

  • Με ποιούς ανθρώπους νιώθεις όμορφα να συνεργάζεσαι Χρήστο;

Με όσους έχουν όραμα, πάθος, ιδεολογία και συνεργάζονται με όχημα την ουσιαστική επικοινωνία.  Αυτοί οι άνθρωποι με εμπνέουν.

  • Ο «Γιούγκερμαν», στο Θέατρο Πορεία, ιδεολογικά ποιό μήνυμα μεταφέρει;

 Είναι ένα έργο με πολλά ιδεολογικά επίπεδα.  Σε ένα που θέλω να αναφερθώ, το οποίο είναι διαχρονικό σε σχέση με τους Έλληνες, είναι μια φράση του Καραμάνου, στην οποία λέει ότι οι Έλληνες είναι πεζοί στις φαντασίες τους και φαντασιόπληκτοι στις δουλειές τους.

  • Ο μέγας Καραγάτσης πώς ακριβώς αποτύπωσε τον Γιούγκερμαν στο θρυλικό αυτό βιβλίο;

 Ο Γιούγκερμαν, ένα πλουσιόπαιδο, χωρίς απόθεμα αγάπης, καταλήγει στον Τσαρικό Στρατό, όπου μεταλλάσσεται σε αλήτη που κάνει πλιάτσικο, βιάζει, πουλάει μορφίνη, και καταλήγει να περιφέρεται ως Εγκληματίας πολέμου. Αίφνης βρίσκεται στον Πειραιά και εκεί αγωνίζεται για την κορυφή!  Μυείται στην Γνώση μέσω του Καραμάνου και αρχίζει να διαβάζει, να αγαπάει. Αφήνεται σε αυτό, χωρίς να ξέρει εάν τελικά αυτό, είναι κάτι που θα τον «σώσει» ή θα τον «καταστρέψει».

  • Στον Θεό πιστεύεις Χρήστο;

Πιστεύω στη σοφία της φύσης.

  • Τί εξήγηση δίνεις στα θαύματα τότε;

Θεωρώ ότι αυτός που έχει την ανάγκη να πιστέψει σε κάτι ανώτερο, δεν είναι ελεύθερος.  Ο φόβος, που τον οδηγεί σε μία τέτοια πίστη, τον καθιστά ανελεύθερο.  Κατ΄ εμέ, ο άνθρωπος καλό είναι να πιστεύει στον εαυτό του και όχι σε κάτι έξω απ΄ αυτόν. 

  • Τον Χριστιανισμό δηλαδή πώς τον προσεγγίζεις;

Σαν ένα Ανάγνωσμα.  Όχι όμως μέσω της εξουσίας της Εκκλησίας, που μαζί με άλλες εξουσίες, κατευθύνουν κατά το δοκούν τον άνθρωπο.

  • Θα προτιμούσες να ερμηνεύσεις στο θέατρο τον Τράμπ ή τον Ομπάμα;

 Τον Τράμπ φυσικά!!!

  • Πώς εξηγείς τη συγκεκριμένη επιλογή των Αμερικανών;

Το κοπάδι επέλεξε να ακολουθήσει την τάση και το ψέμα, που του επέβαλαν.

  • Ποιά εποχή θεωρείς ότι υπήρξε στον αντίποδα της εποχής του Τράμπ;

Ο χρυσός αιώνας.  Ήταν κοινωνία οργανωμένη με επίκεντρο την Παιδεία, μέσω των Γυμνασίων και των Ακαδημιών.

  • Οι Έλληνες, οι σύγχρονοι, είμαστε η συνέχεια των θρυλικών προγόνων μας;

Το μόνο κοινό στοιχείο, που έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες, είναι τα τοπία και το μοναδικό ελληνικό κλίμα.

  • Ποιά πολιτική προσωπικότητα του παρελθόντος θαυμάζεις;

Τον Φιντέλ Κάστρο.  Ασχέτως με το ότι δεν συμφωνώ καθολικά με την πολιτική που ακολούθησε, παρόλα αυτά επέφερε μία ουσιαστική επανάσταση εκ του μηδενός.  Είχε μία συνέπεια σε αυτό που υποσχέθηκε και σε αυτό που τελικά κατάφερε.

  • Ποιό είναι το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό του ταλαντούχου ηθοποιού;

Η τέχνη του να ξεχνάει.  

  • Το κύριο χαρακτηριστικό του φασίστα;

Ο φασίστας σκέφτεται και λειτουργεί με γνώμονα τον αυταρχισμό και το μίσος.  Δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά του και θεωρεί ότι η διαφορετικόητα δεν δικαιούται γνώμης ή δικαιωμάτων.

  • Πώς κρίνεις την άνοδο της ακροδεξιάς στον τόπο μας παρά τις νωπές μνήμες των θηριωδιών των Ες-Ες;

Οι Ναζί άφησαν μία Ελλάδα γεμάτη λάσπη και αίμα.  Οι άνθρωποι δυστυχώς ξεχνάνε εύκολα αν τους παραμυθιάσεις με κάτι άλλο.

  • Εσύ ποιό κόμμα συμπαθείς Χρήστο;

Δεν έχω συμπάθεια σε κάποιο κόμμα.  Δεν έχω συμπάθεια σε καμία πολιτική παγκοσμίως.  Ο πλανήτης μας πάσχει και αργοπεθαίνει και η ανθρωπότητα τον βυθίζει ακόμη περισσότερο με τις επιλογές της.

  • Πώς κρίνεις το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων;

Η Γαλλία με τα Κίτρινα Γιλέκα, απέκτησε εκ νέου μία συνέπεια σε σχέση με την πλούσια Ιστορία της.

  • Τι εύχεσαι για την Ελλάδα μας, για τους κατοίκους της;

Να αμβλυνθεί η απομόνωση των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε να σχετιστούμε, να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μεταξύ μας.

  • Πώς θα το πετύχουμε αυτό; 

Για αρχή ας απομακρυνθούμε από την τηλεόραση, η οποία αφενός τρομοκρατεί και αφετέρου δημιουργεί άχρηστες τάσεις,  όπου το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από το life style και το κουτσομπολιό.  Το ζητούμενο όμως είναι να επικοινωνήσουμε και να συσπειρωθούμε με τον συνάνθρωπο για τα τρέχοντα, για τα τεκταινόμενα. 

  • Θα μας πεις ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε;

Την Ασκητική.  Το βιβλίο αυτό είναι ο πυρήνας όλου του έργου του Καζαντζάκη.  Τον θαυμάζω γιατί δεν φοβήθηκε μέσα από αυτό να εκθέσει την κοσμοθεωρία του.  Να τα βάλει με ένα συντηρητικό κατεστημένο και να αναμετρηθεί με τα προσωπικά του πάθη, τις αμφιβολίες και τις αδυναμίες του.

  • Και μία ταινία που πρέπει να δούμε; 

Τον Μεγάλο Δικτάτωρα του Τσάρλυ Τσάπλιν.  Είναι νομίζω η μεγαλύτερη στιγμή του Τσάπλιν, που καταφέρνει να κάνει μια μεγαλοφυή κωμικοτραγική σάτιρα του Χίτλερ και των καταπιεστικών καθεστώτων.

Ο Χρήστος Μαλάκης υποδύεται τον Καραμάνο στον “Γιούγκερμαν” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, στο Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας, τηλ 210 8210991) Παραστάσεις από Τετάρτη έως και Κυριακή.

 

*Η Κέλλυ Σταμούλη είναι Δικηγόρος.  Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB.  Επίσης σπούδασε θέατρο στη Σχολή Θεάτρου Klein Akademie, στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ