Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Οι εισαγγελείς ως «μάρτυρες κατηγορίας» πολιτικών προσώπων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Οι εισαγγελείς ως «μάρτυρες κατηγορίας» πολιτικών προσώπων

H φράση ανήκει σε κορυφαίο εισαγγελικό λειτουργό: «Μη γράφεις για πόλεμο εισαγγελέων στην Novartis. Πόλεμος για την αλήθεια είναι».

Η φράση ειπώθηκε χθες το μεσημέρι. Λίγη ώρα αργότερα δημοσιοποιήθηκε η αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς (που περιλήφθηκε στις εξηγήσεις τους για την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλλει ο Ανδρέας Λοβέρδος) με την οποία στρέφονται κατά του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με αυτή ο Στουρνάρας απείλησε τον Μανιαδάκη και δια αυτού τους εισαγγελείς ενόσω εκκρεμούσε η έρευνα και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Δηλαδή πριν ένα χρόνο.

Το ερώτημα είναι λοιπόν ένα και μάλιστα είχε διατυπωθεί ακριβώς έτσι και έναν χρόνο πριν όταν είχαν μιλήσει για πρώτη φορά οι περίφημοι «κύκλοι» της Ελένης Ράϊκου περί «Ρασπούτιν»: Και γιατί βρε παιδιά δεν τα λέγατε όταν συνέβησαν; Γιατί περιμένατε να περάσει τόσος χρόνος, να εμπλουτιστεί με τόνους πολιτικών σκοπιμοτήτων η υπόθεση  και μετά να στραφείτε ως «μάρτυρες κατηγορίας κατά πολιτικών προσώπων; ».

Όπως και τότε (στην περίπτωση της κας Ράικου) είχαμε αναφέρει, οι εισαγγελείς δεν είναι οποιοιδήποτε πολίτες ώστε να φοβούνται να κινηθούν εγκαίρως. Έχουν δικαιοδοτική ανεξαρτησία και θεσμική θωράκιση. Πέραν αυτών, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Οι διαψεύσεις και τα ερωτήματα

Ανεξάρτητα από τις διαψεύσεις Μανιαδάκη και Στουρνάρα,  πάντως υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις τελευταίες εξελίξεις:

-Γιατί οι Εισαγγελείς δεν προχώρησαν, αυτεπαγγέλτως στην αναφορά των καταγγελλομένων, δεδομένου πως τους αναφέρθηκε παράνομη πράξη;

-Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς τον ισχυρισμό ότι θα αποκαλύπτονταν η ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα (όπως λένε), γιατί δεν προχώρησαν από 1/1/2019 που έπαψε – με απόφασή τους- να είναι μάρτυρας, στην εκκίνηση ποινικής διαδικασίας;

-Επίσης γιατί λίγους μήνες αργότερα αρχειοθέτησαν την υπόθεση για τον Γιάννη Στουρνάρα;

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ