Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Άννα Κανδύλη: Δεν του άξιζε…

"Όχι. Σίγουρα και δεν του άξιζε το τελευταίο του ταξίδι να σκιαστεί από διχασμό και κόντρα όταν μάλιστα ο ίδιος σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν για την ενότητα" γράφει η Άννα Κανδύλη για τον Μίκη Θεοδωράκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Δεν του άξιζε… dikastiko.gr

Δεν άξιζε στον Μίκη Θεοδωράκη τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα πάνω από το τάφο του. Στον Μίκη που πρόσφερε σε όλους. Απλόχερα. Που σφράγισε ανεξίτηλα την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Που υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές της νεότερης ιστορίας αυτού του τόπου την οποία «έντυσε» με τη μουσική του. Που με το έργο του, το λόγο του, τους αγώνες του μας πήγαινε κάθε ημέρα της ζωής του «λίγο ψηλότερα…».

Και πέρα από το σεβασμό στον μεγάλο άνδρα και στα όσα πολλά έδωσε, υπάρχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, και ο σεβασμός στους νεκρούς. Στην τελευταία τους επιθυμία.

Η δική του ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Δίπλα στους γονείς και στον αδελφό του. Κι αυτή του η επιθυμία έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων κι αντιπαραθέσεων.

Όχι. Σίγουρα και δεν του άξιζε το τελευταίο του ταξίδι να σκιαστεί από διχασμό και κόντρα όταν μάλιστα ο ίδιος σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν για την ενότητα.

Υ.Γ. Πέραν των παραπάνω και προς ενημέρωση παραθέτω και την πρόβλεψη του νόμου επί του θέματος: «Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ