Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Άννα Κανδύλη: Δημοσιότητα της δίκης – Aπό Συνταγματική επιταγή … στον εξοβελισμό ελέω covid…

Μέχρι τώρα, από την έναρξη του δικαστικού έτους, σε μεγάλες δίκες που συγκέντρωσαν πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας (όπως η επίθεση με βιτριόλι και η ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου) επετράπη η είσοδος (με πολύ κόπο και διαπραγματεύσεις) το πολύ σε 4 δημοσιογράφους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Δημοσιότητα της δίκης – Aπό Συνταγματική επιταγή … στον εξοβελισμό ελέω covid… dikastiko.gr

Σύμφωνα και με την νέα ΚΥΑ που ισχύει έως τις 8 Νοεμβρίου, η είσοδος στα δικαστήρια επιτρέπεται σε κάποιον εφόσον έχει:

[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικό νόσησης ή [γ] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Απαιτείται δηλαδή ό,τι προβλέπεται και για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ, εστιατορίων, καφέ κλπ.

Με μία διαφορά: Στις δικαστικές αίθουσες τα άτομα που εισέρχονται σε αυτές δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 παρά μόνο αν κρίνει ο πρόεδρος του δικαστηρίου ότι η παρουσία των παραπάνω ατόμων είναι απολύτως αναγκαία για την διαδικασία που διεξάγεται.

Η εύλογη λοιπόν απορία μου (και άλλων πιστεύω), είναι γιατί συνεχίζεται ο περιορισμός στα δικαστήρια ή γιατί συνεχίζεται μόνο σε αυτά. Μιλώντας από την πλευρά του δημοσιογράφου που καλύπτει δικαστικό ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη πρόβλεψη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στη δουλειά μας αλλά και σε ό,τι αφορά στη δημοσιότητα της δίκης που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα αλλά και την ΕΣΔΑ. Η οποία δημοσιότητα, υπενθυμίζω, εξασφαλίζεται και από την παρουσία των λειτουργών του Τύπου.

Μέχρι τώρα, από την έναρξη του δικαστικού έτους, σε μεγάλες δίκες που συγκέντρωσαν πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας (όπως η επίθεση με βιτριόλι και η ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου) επετράπη η είσοδος (με πολύ κόπο και διαπραγματεύσεις) το πολύ σε 4 δημοσιογράφους. Όταν ο αριθμός των (ενεργών) δικαστικών συντακτών ξεπερνά τους 20.

Κι αυτό γιατί ο κάθε πρόεδρος, τουλάχιστον έως τώρα, στους τελευταίους που δίνει άδεια (κι επαναλαμβάνω με πολύ κόπο και διαπραγμάτευση) είναι στους δημοσιογράφους, θεωρώντας ενδεχομένως ότι η παρουσία τους δεν είναι και απαραίτητη.

Δεν είναι όμως έτσι. Ο εν λόγω περιορισμός θα πρέπει να αρθεί πάραυτα καθώς η δημοσιότητα της δίκης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, επειδή μέσω αυτής εξασφαλίζεται η διαφάνεια της διαδικασίας και κατ’ επέκταση η αποτροπή των αυθαιρεσιών της εξουσίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ