Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Άννα Κανδύλη: Σωστή η απόφαση απόλυσης δικαστικών λειτουργών που καθυστερούν αλλά…

«Πληγή» για την δικαιοσύνη δεν είναι μόνοι αυτοί που καθυστερούν αποφάσεις. Υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς ακόμη και μειωμένης αντίληψης ή με εμφανή ψυχολογικά-ψυχιατρικά προβλήματα για τους οποίους επίσης θα πρέπει να ληφθούν πάραυτα μέτρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Σωστή η απόφαση απόλυσης δικαστικών λειτουργών που καθυστερούν αλλά… dikastiko.gr

Η απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου και του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα να προχωρήσουν σε απολύσεις δικαστικών λειτουργών που παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο τους είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα καθώς έως τώρα, το αυτονόητο, δηλαδή το να τίθενται εκτός σώματος οι αδρανείς, προσέκρουε σε μία κακώς νοούμενη συναδελφικότητα και στην δικαιολογία ότι είναι πολύ «σκληρό» να διώξεις κάποιον από το χώρο με τέτοιο ατιμωτικό τρόπο. Ωστόσο δεν αρκεί.

Γιατί «πληγή» για τη δικαιοσύνη δεν είναι μόνο όσοι κρατούν χρόνια στα συρτάρια τους δικογραφίες ή εκδίδουν αποφάσεις 3 και πλέον χρόνια αφού έχει τελειώσει η ακροαματική διαδικασία σε μια δίκη.

«Πληγή» αποτελούν κι εκείνοι οι δικαστικοί λειτουργοί που μπορεί να μην καθυστερούν τραγικά αλλά όλοι οι συνάδελφοί τους γνωρίζουν ότι είναι ανεπαρκείς σε αυτό που κάνουν, είτε από αδιαφορία( οπότε εκδίδουν αποφάσεις «τσάτρα- πάτρα» συνήθως «copy paste» από διαβιβαστικά, εισαγγελικές προτάσεις και κατηγορητήρια που έχουν προηγηθεί πριν φτάσουν οι υποθέσεις στα δικά τους χέρια), είτε γιατί αδυνατούν λόγω περιορισμένης αντίληψης. Και ναι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις όπως και περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών με εμφανή ψυχολογικά ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα.

Κάποιοι εξ αυτών, οι προϊστάμενοι τους, τους «παρκάρουν» σε μία θέση που δεν θα είναι και πολύ εκτεθειμένοι ή δεν θα προκαλέσουν με τις ενέργειές του μεγάλη «ζημιά», πρακτική με την οποία βεβαίως και διαφωνώ.

Το πιο ολέθριο όμως είναι ότι μένουν και κάποιοι που ανεβαίνουν στην έδρα να δικάσουν ή χρεώνονται δικογραφίες, με ό,τι κίνδυνο δημιουργεί μια τέτοια εξέλιξη. Ευτυχώς στη δικαιοσύνη υπάρχουν πολλά στάδια-ένδικα μέσα, και το βέβαιο είναι πως κάποια στιγμή το όποιο «λάθος» θα διορθωθεί. Μπορεί όμως μέχρι να γίνει αυτό να περάσει πολύς χρόνος με συνέπειες τραγικές για όσους βρέθηκαν στο δρόμο τους.

Επειδή λοιπόν οι δικαστικοί λειτουργοί είναι όπως και οι γιατροί-κρατούν δηλαδή ζωές στα χέρια τους-θα πρέπει πάραυτα να γίνει κι ένα «καθάρισμα» του δικαστικού χώρου από τους συγκεκριμένους «προβληματικούς» υπηρετούντες τη Θέμιδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ