Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Η διαδοχή στα Ανώτατα Δικαστήρια

Τα πρόσωπα που επελέγησαν στην προηγούμενη κρίση στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, εισέφεραν κάτι που έλειψε τα τελευταία χρόνια: Ηρεμία και ισορροπία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η διαδοχή στα Ανώτατα Δικαστήρια

Ένα από τα λάθη στο χώρο της Δικαιοσύνης όπως καταγράφεται (και) από επιμέρους στελέχη της πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ήταν το γεγονός ότι επέλεξαν για τις νευραλγικές θέσεις, πρόσωπα που – όπως οι ίδιοι εξομολογούνται- δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους. Όχι λόγω ικανότητας ντε και καλά, αλλά πολλές φορές λόγω χαρακτήρα. Επελέγησαν άνθρωποι με συγκρουσιακό χαρακτήρα, ή με μικρή – πιθανόν- απήχηση εντός του ίδιου του δικαστηρίου, ή και πρόσωπα που είχαν «φορτίσει» ήδη την δημόσια παρουσία τους.

Αυτό δεν είναι «προσόν» βέβαια μόνον της προηγούμενης κυβέρνησης (η οποία στο δεύτερο μέρος της θητείας της έκανε πολύ καλύτερες δικαστικές επιλογές, όπως εκτιμάται γενικώς) αλλά πολλών κυβερνήσεων στο παρελθόν.

Όπως λένε πάντως, οι επιλογές τους ήταν περιορισμένες, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ποτέ συστημικό κόμμα (ή δεν είχε γίνει ακόμα) ώστε να έχει τόσο ευρεία γκάμα «συμπαθούντων».

Το σίγουρο όμως είναι ότι ο χώρος είχε φορτιστεί πολύ, και οι εσωτερικές έριδες και δυσαναλογίες, ήταν πάρα πολλές. Η Δικαιοσύνη κόχλαζε. Έβραζε ο τόπος από δυσαρεστημένους, τσαντισμένους δικαστές.

Θα μου πείτε όλα αυτά εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας με την αλλαγή στην κυβέρνηση το 2019; Προφανώς όχι. Αλλά η αλήθεια είναι πως οι επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ήταν με βάση την ιεραρχία, πιο ορθολογικές και με πρόσωπα που είχαν και απήχηση και επιρροή στα δικαστήρια.

Ακόμα λοιπόν κι αν κάποιος διαφωνεί με αυτές, οφείλει να παραδεχτεί κάτι. Πως έφεραν στη Δικαιοσύνη κάτι που της έλειπε: Ηρεμία και ισορροπία.

Αυτός πρέπει να είναι ο γνώμονας και για τις τωρινές επιλογές…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ