Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Ισμήνη Λέντζου: Μάσκα, βατραχοπέδιλα, πετσέτα και φύγαμε για παραλίες… ελεύθερες

Κακώς, πολύ κακώς ονομάζεται "Κίνημα της πετσέτας". Είναι μία κίνηση που αποβλέπει στο να κατακτηθεί πάλι το δικαίωμά μας, το απόλυτο δικαίωμα του πολίτη, στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισμήνη Λέντζου: Μάσκα, βατραχοπέδιλα, πετσέτα και φύγαμε για παραλίες… ελεύθερες dikastiko

Υπομονή κι υπομονή μέχρι να μας βγει η… ψυχή λέει ένα παλιό ρητό. Εγώ αυτό κάνω την ώρα που μετράω ώρες να βγω για την άδειά μου και να πάω να απλώσω το κορμί μου σε μία παραλιάρα. Να μην μ’ ενοχλούν, να μην ενοχλώ, να μη με νοιάζει τίποτα… να κρεμάσω ταμπελάκι “ΚΛΕΙΣΤΟΝ”.

Θα κλείνω το κινητό μου για ώρες, θα το ανοίγω μόνο για να δω εάν έχει συμβεί κάτι πολύ σημαντικό προσωπικής φύσης και για να μιλήσω στον πατέρα μου. Αυτό και τίποτε άλλο. Όλη την υπόλοιπη ημέρα θα πλατσουρίζω, θα κάνω βουτιές, μπουρμπουλήθρες μέσα στο βυθό και θα χαζολογάω στην άμμο. Σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο. Άμεσα (εάν μπορείτε γιατί δεν είναι αυτονόητο για όλους δυστυχώς). Διότι προβλέπεται, για άλλη μία φορά, δύσκολος χειμώνας. Λες και τους προηγούμενους τρέχαμε σε ανθισμένα λιβάδια με ξέπλεκα μαλλιά.

Μια και είπα όμως για παραλίες και θάλασσα, σκέφτομαι, θα βρω κάποια ελεύθερη; Ή θα μου ζητούν είσοδο, 10 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) για ομπρέλα και ξαπλώστρα συν ότι άλλο πάρω;

Λοιπόν, δεν ξέρω εάν θα γίνει μόδα ή εάν θα καταρρεύσει όπως έγινε – δυστυχώς – με άλλα “κινήματα”, αλλά τούτο δω, το λεγόμενο “της πετσέτας”, είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. 

Πρώτον, διεκδικούνται τα αυτονόητα. Κακώς, πολύ κακώς ονομάζεται “της πετσέτας”. Είναι μία κίνηση που αποβλέπει στο να κατακτηθεί πάλι το δικαίωμά μας, το απόλυτο δικαίωμα του πολίτη, στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Το δικαίωμά του να απολαύσει το μπάνιο του χωρίς να πρέπει να αγοράσει κάτι από κάποιο μπαρ το οποίο θα του ζητάει υπερβολικές τιμές, ζαλίζοντάς τον με τη μουσική από τα ηχεία.

Δεύτερον, μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, επιχειρείται και μία στροφή προς την ισονομία. Ο έχων τα χρήματα και την άνεση μπορεί να επιλέξει την ξαπλώστρα που θέλει, το σημείο που επιθυμεί και να απολαμβάνει τη θάλασσα, την αμμουδιά και τον ήλιο, ενώ το προσωπικό του μαγαζιού θα τον εξυπηρετεί.

Την ίδια όμως στιγμή, όποιος δεν έχει τα χρήματα αυτά ή δεν θέλει για τον όποιον λόγο να τα διαθέσει, θα μπορεί να χαρεί τον ίδιο ήλιο, την ίδια άμμο και την ίδια θάλασσα. Δίκαιο και τέλειο.

Και μην ακούτε μερικούς μερικούς που έσπευσαν να καγχάσουν το “κίνημα” ή να το λοιδωρήσουν, προσδίδοντας αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι της Αριστεράς η προσπάθεια, δεν συμμετέχουν μόνο αριστεροί ή “επαγγελματίες κινηματίες”. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και αυτοί. Είναι όμως μία προσπάθεια συμπολιτών μας που βλέπουν να τους αφαιρούνται δικαιώματα και να μην μπορούν να απολαύσουν τη δημόσια γη. Γιατί είναι δημόσια η ακτογραμμή. Είναι για όλους και είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. 

Πολλοί εξ αυτών που βγήκαν ταχύτατα να καταδικάσουν και να σαρκάσουν, απλώς ανησυχούν!

Για δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα αναγκαστούν να συγχρωτιστούν με την “πλέμπα” με τη “λαϊκάτζα”, δεύτερον διότι οι συγκεκριμένοι ήταν ανέκαθεν αρνητικοί στην προσπάθεια των πολιτών να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για το μεν πρώτο τους έχω τη λύση, μπορούν να νοικιάσουν κάποιο μικρό ακατοίκητο νησάκι ή βραχονησίδα, να πηγαίνουν με τα σκάφη τους, τα γιοτ τους και να περνάνε καλά.  Δεύτερον, λυπάμαι, αλλά είναι στην ανθρώπινη φύση η διεκδίκηση.

Καλά μπάνια σε όλους!   

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ