Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ισμήνη Λέντζου: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και ο “πόλεμος” Αριστερών και Δεξιών

Αδυνατώ να καταλάβω πώς ενώ δηλώνεις ανθρωπιστής, ενώ αυτοβαφτίζεσαι σκεπτόμενος, την ίδια στιγμή, σπεύδεις να πάρεις το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισμήνη Λέντζου: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και ο “πόλεμος” Αριστερών και Δεξιών dikastiko

“Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν” έλεγε ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ και ίσως αυτό θα έπρεπε να τα απαντά όλα. Όμως στις μέρες μας κι ενώ όλοι βλέπουμε την φρίκη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς σε live μετάδοση, ένας άλλος “πόλεμος” μαίνεται για το θέμα, αυτός Αριστερών και Δεξιών.

Αδυνατώ να καταλάβω στα σχεδόν 50 μου πια, πώς στην ευχή ενώ είσαι πολίτης μίας άλλης χώρας, ενώ δηλώνεις ανθρωπιστής, ενώ αυτοβαφτίζεσαι σκεπτόμενος, την ίδια στιγμή, σπεύδεις να πάρεις το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς.

Επιπλέον, μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση το πόσο άκριτα και εύκολα υιοθετούν – δυστυχώς αρκετοί – επιχειρήματα τα οποία σαφώς δεν έχουν σκεφτεί σε βάθος.

Ακόμα χειρότερα, είναι τουλάχιστον τραγικό, το ότι κομμάτι της Αριστεράς σπεύδει να δικαιολογήσει την ανείπωτη σφαγή που προκάλεσε η Χαμάς, τη φρίκη που δημιούργησε, ενώ συγχρόνως αντίστοιχα κομμάτι της Δεξιάς έχει κλείσει μάτια και αυτιά στη θηριωδία της Ισραηλινών.

Ποιος ανθρωπισμός και ποια έγνοια για τον αθώο συνάνθρωπό μας; Ένα πολιτικάντικο παιχνίδι μεταξύ οπαδών είναι, μόνο που δεν αφορά ομάδες αθλητικές, αλλά ανθρώπινες ζωές.

Μου φαίνεται εντελώς αδιανόητο να μην χαράζει κάποιος μία ξεκάθαρη γραμμή ανάμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις επιθέσεις εις βάρος στρατιωτών και τη σφαγή αμάχων.

Διότι γι’ αυτό μιλάμε! Η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου διέπραξε μία φρικαλεότητα. Δεν «αρκέστηκε» σε μία σκληρή επίθεση εις βάρος στρατιωτών ή έστω άλλων ενόπλων ισραηλινών. Κάτι τέτοιο στο ευρύτερο πλαίσιο ενός αγώνα, ενός πολέμου θα ήταν ανεκτό. Η Χαμάς εξαπέλυσε τον τρόμο «επί δικαίων και αδίκων». Σκότωσε άοπλους, τραυμάτισε αθώους, δολοφόνησε παιδιά, πήρε ομήρους και κακοποίησε κάποιους εξ αυτών. Εκτελούσαν εν ψυχρώ ανθρώπους που διασκέδαζαν σε μουσικό φεστιβάλ. Που τους ικέτευαν να τους χαρίσουν τη ζωή.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η βαναυσότητά της έναντι των γυναικών. Δεν υπάρχουν λόγια. Βασάνισε στρατιωτίνες, είδαμε φρικτές εικόνες, περιέφερε σαν τρόπαιο μία νεαρή κοπέλα η οποία υπέκυψε λίγο αργότερα.

Και ερωτώ θυμωμένη κομμάτι της Αριστεράς:

Αυτή η σφαγή, αυτή η αποκτήνωση καλύπτεται από τον «απελευθερωτικό αγώνα» των Παλαιστινίων; Εξηγείται από την καταπίεση του Ισραήλ εις βάρος τους; Το μίσος έναντι των γυναικών, άοπλων νέων γυναικών, δικαιολογείται;

Ή εν τέλει αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο μίας οργάνωσης φανατισμένων φονιάδων, η οποία πέρα από τα υπόλοιπα, είναι εμποτισμένη με μισογυνισμό;

Δέχεται η Αριστερά την εχθρότητα σε βάρος της γυναίκας; Συγγνώμη, αλλά η «εξήγησή» σας, «φυσικά δεν είμαστε με τη Χαμάς», δεν με καλύπτει.

Αντίστοιχο θυμό έχω με μεγάλο μέρος της Δεξιάς. Που ούρλιαζε, χτυπιόταν, φώναζε και σχεδόν έκλαιγε μετά την επίθεση της Χαμάς. Που έλεγε «με το Ισραήλ» και περιέγραφε ως τέρατα τους ενόπλους της Χαμάς.

Μόλις όμως το Ισραήλ απάντησε, έβγαλαν από την εικόνα τη σφαγή που διαπράττει το Τελ Αβίβ. Αφαίρεσε τη δική του κτηνωδία, που χτυπά νοσοκομεία, που σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, που ισοπεδώνει τη Γάζα με αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Δεκάδες παιδιά, μικρά παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Αλλά ξαφνικά οι πολύ ευαίσθητοι σώπασαν. Οι σκοτωμένες στα ερείπια γυναίκες και άντρες δεν προκαλούν αίφνης τον ίδιο πόνο.

Και σιγά σιγά ο τρόμος και η φρίκη έγιναν απλώς μία ζοφερή πραγματικότητα. Στην οποία συνηθίζουμε και κάποιοι που πριν θλίβονταν τώρα χαίρονται.

Κάτι τελευταίο. Αμφότεροι Αριστεροί και δεξιοί, μοιράζονται έναν κοινό εχθρό πάντως. Τους το αναγνωρίζω αυτό. Εμάς! Είμαστε οι κακοί «ισαποστάκηδες». Που τάχα μου είμαστε και με τους μεν και με τους δε.

Όχι, κάθετα όχι! Δεν είμαστε! Απλώς δεν προχωράμε σε εύκολες αναλύσεις. Δεν κάνουμε εντυπωσιασμούς. Μπορούμε να διαχωρίζουμε το διπλωματικό και πολιτικό πεδίο, όπως και το στρατιωτικό σκέλος, από τις σφαγές που διαπράττονται στο όνομα της ασφάλειας.

ΥΓ: “Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα” – Τζον Κέννεντυ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ