Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ισμήνη Λέντζου: Οι ακροβασίες Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα ο φόβος ενός αρχηγού του κράτους να μην απολέσει ψήφους, γίνεται τροχοπέδη σε βασικά κοινωνικά ζητήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισμήνη Λέντζου: Οι ακροβασίες Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών dikastiko

Φρένο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πατάει λέει ο Μητσοτάκης, αλλά δεν ακυρώνεται. Απλώς… πάει στις Καλένδες.

Διότι ως είναι γνωστό σε αυτόν τον τόπο, όταν θες να μην πράξεις κάτι αλλά και να μη χαλάσεις καρδιές, απλώς μεταχρονολογείς τις αποφάσεις σου για…το μέλλον!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πρώτος που οπισθοχωρεί, αν και όχι άτακτα, πιεζόμενος από συγκυρίες αλλά και συγκεκριμένα πολιτικά ακροατήρια.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος που  είχε κάνει πίσω για τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα κατά τη Μεταπολίτευση ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής σε μία συνάντηση με το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, έθεσε για πρώτο φορά το μείζον ζήτημα του διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας.

“Μακαριότατε, νομίζω πως ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τα τσανάκια μας”, φέρεται να είπε με το χαρακτηριστικό του στυλ ο Σερραίος στο Σεραφείμ. Ο Αρχιεπίσκοπος, με το δικό του εξίσου χαρακτηριστικό στυλ, φέρεται να του απάντησε: “Το δικό σου μαγαζί να κοιτάξεις. Το δικό μου είναι μαγαζί γωνία. Όποτε θες έλα να τα χωρίσουμε. Εγώ σε όρκισα και εγώ θα ορκίσω και άλλους μετά από σένα”. 

Ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής. Η πρώτη σύγκρουση του Ανδρέα Παπανδρέου με την Εκκλησία ήρθε το 1982 με αφορμή τον πολιτικό γάμο, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε διάλογο για την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία. Στο πρώτο το ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε, στο δεύτερο και πιο καίριο  θέμα ωστόσο, αυτό της εκκλησιαστικής περιουσίας, το ΠΑΣΟΚ έκανε οριστικά πίσω. 

Επιστροφή στο σήμερα όπου ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει μόνο την εκκλησία απέναντί του και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Οι συγκυρίες δεν τον ευνοούν αυτή τη στιγμή. Μην κοιτάτε τις δημοσκοπήσεις επιφανειακά.  Υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν μία αργή μεν, σταθερή φθορά δε.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η δημόσια ασφάλεια. Το “ο κόσμος φοβάται” που ακούγεται ολοένα και συχνότερα δεν αποτελεί πλέον έναν εύκολα αντιμετωπίσιμο λαϊκισμό. Διότι το αίσθημα ανασφάλειας έχει αυξηθεί.

Αυτό το αίσθημα το κάνει παντιέρα η άκρα δεξιά και η λεγόμενη λαϊκή δεξιά, η οποία τι άλλο κάνει σημαία; Μα φυσικά την εναντίωσή της στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών! Αυτοί οι δύο πολιτικοί χώροι έρχονται να ενισχύσουν την αντίθεση της εκκλησίας, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι ιεράρχες και μητροπολίτες είναι στα κάγκελα.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε λοιπόν ο Μητσοτάκης θα ήταν να βρεθεί να “ματώνει” αφενός με το θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αφετέρου σε έναν πόλεμο όπου θα αντιτίθεται με την εκκλησία, τους εντός ΝΔ διαφωνούντες, οι οποίοι σημειωτέων δεν είναι αμελητέα ποσότητα, και την άκρα δεξιά σε όλες της τις μορφές.

Μην ξεχνάμε πως τόσο ο κ. Βελόπουλος, όσο και ο κ. Νατσιος έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς χώρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως έχει κριτήριο. Του το δίνω και αυτό. Και είναι το κριτήριό του αυτό που χτυπάει καμπανάκι, καθώς πέρα όλων αυτών, τον Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές!

Ευρωεκλογές οι οποίες αυτή τη φορά έχουν μία μεγάλη ιδιαιτερότητα. Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πιθανότητα η ακροδεξιά να καλπάσει! Τα ποσοστά που δίνονται σε δημοσκοπήσεις σε ακροδεξιά – λαϊκίστικα και ξενοφοβικά κόμματα είναι αυξημένα. Με το χαρτί της ανασφάλειας και της ανησυχίας για τις μεταναστευτικές ροές στα χέρια της, η εγχώρια άκρα δεξιά μπορεί να πετύχει σημαντικότατα ποσοστά.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν δεν θέλει να στείλει στην αγκαλιά της θυμωμένους ψηφοφόρους ή τους πιο συντηρητικούς. Άλλωστε, οι μετρήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών τάσσεται κατά των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτό που δεν δίνω όμως με τίποτα στον κ. Μητσοτάκη, αντίθετα τον ψέγω κιόλας, είναι πως ενώ ζούμε στο 2024 πια, αναπαράγει έστω και με άλλον μανδύα, πιο σύγχρονο, πολιτικά στερεότυπα. Υποχωρεί, όπως και άλλοι πριν από αυτόν, στα συντηρητικά κοινά, δεν θέλει να διαταράξει τη σχέση του με αυτά. Ξέρει πως έχουν εκλογική δύναμη και επιλέγει να μην τα θυμώσει.

Στην πραγματικότητα, για να μιλάμε απλά, ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή φοβάται και ανησυχεί. Για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα ο φόβος ενός αρχηγού του κράτους να μην απολέσει ψήφους, γίνεται τροχοπέδη σε βασικά κοινωνικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ