Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Δικαστές διχασμένοι και στα όρια της διάσπασης;

Το σίγουρο είναι πως οι δικαστές τελικά δεν είναι απλώς διχασμένοι, γιατί μάλλον διχασμένοι ήταν καιρό τώρα ελέω της μεταξύ τους (και εκλογικής) αντιπαράθεσης. Είναι στα μαχαίρια και έτοιμοι για όλα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Δικαστές διχασμένοι και στα όρια της διάσπασης;

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας : Ιδρύθηκε το 1958, όταν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνωρίστηκε ως Σωματείο δια της εγκρίσεως του καταστατικού, το οποίο υπέγραψαν 48 Δικαστές και Εισαγγελείς, που υπηρετούσαν στο Εφετείο και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Σήμερα αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη.

Τα οποία όμως τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν, αφού υποβάλλονται στην γραμματεία της Ενωσης αρκετά αιτήματα διαγραφής, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, από μέλη της. Αιτία μια ανακοίνωση του προεδρείου (δια του γραφείου Τύπου) για την απεργία πείνας του Δημ. Κουφοντίνα. Ή καλύτερα μια φράση της , με την οποία έκανε “έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της” για τον Κουφοντίνα και η οποία ουσιαστικά επικάλυψε τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του υπόλοιπου κειμένου.

Η – θεσμική- αντίδραση ήρθε ακαριαία από την μειοψηφία (τους 7 από τους συνολικά 15 του ΔΣ δηλαδή Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης, Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης, Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκηςτης Ενωσης: «Οι συστηματικές προσπάθειες του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσουν το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντεξουσιαστικά χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, συγχρόνως, δε, συνιστούν πολιτειακά οξύμωρο σχήμα. Η Εξουσία ασκείται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.”, έγραψαν.

Η αρχή έγινε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μέλος της Ενωσης, Ισίδωρο Ντογιάκο, (που είχε δεχτεί και ο ίδιος τρομοκρατική επίθεση) που ζήτησε τη διαγραφή του.

Στα φόρουμ δικαστών ξέσπασε θύελλα και ακολούθησαν δημόσιες, δριμείες αντιδράσεις με αιτήματα για ανάκληση της ανακοίνωσης, σύγκλησης γενικής συνέλευσης. Εσχάτως πληροφορούμαι πως τα αιτήματα διαγραφής στη γραμματεία είναι πολλά.

Στις ανακοινώσεις δε οι προσωπικές αιχμές είναι ξεκάθαρες και πολύ περισσότερο , το ύφος (σε κάποιες από αυτές) δεν είναι θεσμικού επιπέδου. Θυμίζουν καφενείο όχι θεσμικό επίπεδο δικαστικών λειτουργών.

Ακούγεται έντονα μάλιστα πως υπάρχει και επεξεργασία προτάσεων για δημιουργία νέων φορέων δικαστών και εισαγγελέων, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε και στο παρελθόν με τη δημιουργία της Ενωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών αλλά δεν βρήκε ουσιαστική απήχηση δεδομένου ότι είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και κυρίως εντελώς διαφορετική αφετηρία.

Το σίγουρο είναι πως οι δικαστές τελικά δεν είναι απλώς διχασμένοι, γιατί μάλλον διχασμένοι ήταν καιρό τώρα ελέω της μεταξύ τους (και εκλογικής) αντιπαράθεσης. Είναι στα μαχαίρια και έτοιμοι για όλα.

Και ευθύνες- γενικότερα και σε βάθος χρόνου- μπορεί μνα έχουν όλοι. Αλλά την τελική ευθύνη την έχουν οι ηγεσίες. Που οφείλουν να συνθέτουν και όχι να διασπούν. Να ενώνουν και όχι να πυροδοτούν. Να εκφράζουν το σύνολο και όχι επιμέρους απόψεις.

Να έχουν τελικά την ψυχραιμία του δικαστή…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr