Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Δικαστικές αποφάσεις – κίνδυνος για τα … τρολ του διαδικτύου: Αποζημιώσεις για τα “μπινελίκια”

Όπως δημοσίευσε πρόσφατα το dikastiko.gr δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 6.000 ευρώ σε ιδιώτη που επικρίθηκε δημόσια στο Facebook.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Δικαστικές αποφάσεις – κίνδυνος για τα … τρολ του διαδικτύου: Αποζημιώσεις για τα “μπινελίκια” dikastiko.gr

Το σκέφτηκα διαβάζοντας το σκεπτικό του Εφετείου Πειραιά που “εντάσσει” στην έννομη τάξη τα social media. Σε αντιπαραβολή με μια γρήγορη ματιά στα σόσιαλ μιντια όπου τα …μπινελίκια πάνε σύννεφο.

Παιδιά δείξτε μια προσοχή, μια αυτοσυγκράτηση. Πλέον τα όσα – τοξικά και αισχρά – γράφονται κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οχετοί των προσβολών και των χαρακτηρισμών, δεν είναι απρόσβλητοι ενώπιον των αστικών δικαστηρίων. Το λέει αυτό, πλέον, και η δικαστική αυτή απόφαση που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική αφού εντάσσει στην έννομη τάξη τα σόσιαλ μιντια.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αναρτήσεις στο Facebook, εφόσον το περιεχόμενό τους ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας, συνιστούν προσβολή προσωπικότητας.

Συγκεκριμένα έκριναν ότι οι δημόσιες αναρτήσεις και τα σχόλια έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του προσώπου στο οποίο αναφερόταν ο χρήστης, αφού έλαβε γνώση αυτών μεγάλος αριθμός προσώπων, τόσο φίλων του χρήστη στο Facebook, όσο και γνωστοί και φίλοι του προσώπου που αφορούσαν τα επίμαχα σχόλια, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντική ηθική βλάβη. Για το λόγο αυτό υποχρέωσε τον χρήστη του Facebook να αποζημιώσει τον αντίδικό του με 6.000 ευρώ.

Εν ολίγοις ας το σκεφτούμε καλύτερα. Πέραν της τοξικότητας που διασπείρει η συγκεκριμένη – αισχρή – πρακτική, κοστίζει και στην τσέπη.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ