Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Η κωδικοποίηση των Κωδίκων – Οι δικαστές φτιάχνουν ένα ενιαίο κείμενο με όλες τις αλλαγές – Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή

Από το 2019 που άλλαξαν για πρώτη φορά από το 1951 ριζικά, οι κώδικες (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας) έχουν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Τόσες ώστε να μην είναι ευκρινές, ακόμα και σε εξασκημένα μάτια, τι ισχύει και πότε. Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων προχωρεί στη σύσταση Επιτροπής που θα “μαζέψει” και θα “κωδικοποιήσει” σε ένα κείμενο τους κώδικες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η κωδικοποίηση των Κωδίκων – Οι δικαστές φτιάχνουν ένα ενιαίο κείμενο με όλες τις αλλαγές – Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Ένα νομικό έργο, που θα ξεπλέξει το κουβάρι των πολλαπλών αλλαγών, γύρω από τα “ιερά δισκοπότηρα” της Ποινικής Δικαιοσύνης, ετοιμάζουν οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσουν αυτά που “βασανίζουν” καθημερινά ακόμα και τα εξασκημένα νομικά μυαλά της χώρας. Η πολυπλοκότητα της κατάστασης, όπως σχηματοποιήθηκε με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στους Κώδικες (Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας) οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός κώδικα που θα …… κωδικοποιεί τους κώδικες και θα καταγράφει σε ένα, ενιαίο, κείμενο, τα ισχύοντα στην ποινική δικαιοσύνη.

Αλλαγές 

Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, όπως ίσχυαν από το 1951 άντεξαν στα δικαστικά έδρανα έως το 2019, σχεδόν 70 χρόνια. Όμως από το τότε, δηλαδή όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε αυτό που δεν είχε γίνει επί πολλά χρόνια, τη ριζική ανανέωση των κωδίκων, οι αλλαγές είναι πολλαπλές και καίριες. Με παλινδρομήσεις, με παρεμβάσεις άλλοτε αναγκαίες και ουσιαστικές και άλλοτε με βάση την επικαιρότητα, οι διατάξεις αποτελούν πλέον μια νομική πανσπερμία, δύσκολα προσεγγίσιμη ακόμα και από ειδικούς. Μάλιστα ήδη είναι έτοιμο να κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο και ένα ακόμα νομοσχέδιο με τουλάχιστον 60 αλλαγές στους κώδικες από τον νέο Υπουργό, Γ. Φλωρίδη. 

Ένα κείμενο

Όλες αυτές οι αλλαγές οδηγούν την Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων στη δημιουργία μιας επιτροπής για την κωδικοποίηση των διατάξεων του ΠΚ με όλες τις τροποποιήσεις τους που ίσχυσαν διαχρονικά : “Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από το έτος 2019 μέχρι σήμερα, αυτές που έχουν ήδη εξαγγελθεί και επίκεινται και η ιδιαίτερη σημασία αποτύπωσης των διατάξεων αυτών όπως ίσχυσαν διαχρονικά με όλες τις τροποποιήσεις τους, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου κωδικοποιημένου κειμένου. Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά τη συνεδρίαση της 17-10-2023 αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, που θα αναλάβει το έργο της πιο πάνω κωδικοποίησης”, αναφέρει η Ένωση.

Παναγιώτης Στάθης

EUROKINISSI

Τα μέλη

Η Επιτροπή έχει ήδη συσταθεί και αποτελείται από τους:

Δικαστές:

 1. Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης
 2. Δήμητρα Σωτηριάδου, Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης
 3. Μαγδαληνή Φαχουρίδου, Εφέτης Αθηνών
 4. Κωνσταντίνος Αλεξίου, Εφέτης Πατρών
 5. Ηλίας Κανελλόπουλος, Εφέτης Αθηνών
 6. Ιωάννης Ευαγγελάτος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Λασιθίου Κρήτης
 7. Κωνσταντίνος Σκούβαρης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
 8. Αργυρώ Καραγιάννη, Πρωτοδίκης Αθηνών
 9. Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης Αθηνών

Εισαγγελείς:

 1. Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας
 2. Νικόλαος Αντωναράκος, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών
 3. Ανδρομέδα Στεφανίδου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λευκάδας
 4. Απόστολος Γραμμένος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών

“Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της Επιτροπής. Η δημιουργία ενός κωδικοποιημένου διαχρονικού Ποινικού Κώδικα θα αποτελέσει ένα πρωτότυπο στα νομικά χρονικά κείμενο, που θα συνδράμει σημαντικά στο έργο απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης”, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΝΔΕ.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ