Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Παναγιώτης Στάθης: Ισόβια και λαϊκισμός – Η απόσταση μεταξύ της πολιτικάντικης θεωρίας και της δικαστικής πράξης

Η συγκυρία για τη νομοθέτηση δεν είναι και η καλύτερη: Σε προεκλογικές περιόδους, όλοι λένε και μια κουβέντα παραπάνω, αφού οι ψηφοφόροι καραδοκούν. Σωστά αλλά όταν πρόκειται για νομοθέτηση, να θυμόμαστε ότι η προεκλογική περίοδος περνά, αλλά οι νόμοι μένουν και αφορούν ανθρώπινες ζωές. Και επίσης πως οι ψηφοφόροι , όταν δώσεις μια αυστηροποίηση σε λίγο καιρό, μέχρι το επόμενο έγκλημα, θα ζητήσουν κι άλλη αυστηροποίηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Ισόβια και λαϊκισμός – Η απόσταση μεταξύ της πολιτικάντικης θεωρίας και της δικαστικής πράξης dikastiko.gr

Τελικά πόση… αυστηροποίηση να αντέξει αυτός ο έρμος ο Ποινικός Κώδικας; Όπως έγραψε πρόσφατα στο dikastiko.gr ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Βούλγαρης, από το 2019 που ψηφίστηκαν οι νέοι κώδικες έχουν επέλθει 200 μεταβολές τους σε επιμέρους σημεία. Επί το πλείστον επί το αυστηρότερον. Ήταν δικαιολογημένες αυτές; Κάποιες πιθανόν να ήταν. Μεταξύ αυτών και δυο παρεμβάσεις που κρίθηκαν εν πολλοίς αναγκαίες:

ισόβια

FREEPIK

-Η αλλαγή στον τρόπο έκτισης της ποινής, δηλαδή η αύξηση του χρόνου πραγματικής παραμονής στις φυλακές που πλέον ανέβηκε στα 3/5 (και 4/5 όταν συνυπολογιστεί ο χρόνος πλασματικής έκτισης με μεροκάματα). Επίσης η αύξηση του χρόνου που απαιτείται για να υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης ενας ισοβίτης: Από τα 16 στα 18 χρόνια. Η αίτηση αυτή -όπως ίσχυε πάντα- μπορεί να γίνει δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, μπορεί και όχι, χωρίς (θεωρητικά) να υπάρχει ανώτατο όριο παραμονής στις φυλακές. Γιατί λοιπόν, ρωτούν ορισμένοι, δεν μένουν (π.χ οι βιαστές ανηλίκων) για πάντα στις φυλακές; Γιατί πάντα όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απαιτείται να υπάρχει παράθυρο ελπίδας αποφυλάκισης, ακόμα κι αν οι αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς το να παραμείνει (δυνητικά) κάποιος στις φυλακές δεν αποκλείεται αλλά απαγορεύονται ως δικονομική πρόβλεψη τα ΚΛΕΙΣΤΑ ΙΣΟΒΙΑ, χωρίς δυνατότητα απόλυσης (κάποτε).

-Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης ως μόνης ποινής για βιασμό ανηλίκου. Συνεπώς οι παιδοβιαστές αντιμετωπίζουν ισόβια με ελάχιστη έκτιση τα 18 χρόνια και (δυνητικά) πιθανότητα να παραμείνουν πολλά – πολλά περισσότερα στις φυλακές.

-Αρκεί; Κατά τη γνώμη μου καμιά ποινή δεν αρκεί για να αντισταθμίσει όσα προκαλεί ένα έγκλημα, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για ανθρωποκτονία ή βιασμό ανηλίκου. ΚΑΜΙΑ.

-Όμως το σύστημα της χώρας είναι σωφρονιστικό και όχι τιμωρητικό. Θεωρητικά οι Δημοκρατίες και η Δικαιοσύνη δεν εκδικούνται. Σωστά;

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Οι βιαστές ανηλίκων “σωφρονίζονται”; Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να κυκλοφορήσει ελεύθερος μετά την τιμωρία του χωρίς να είναι επικίνδυνος για μια (ακόμα) παιδική ψυχούλα; Επιστημονικά δεν γνωρίζω να δώσω απάντηση, αλλά σε επίπεδο κοινής πείρας η απάντηση είναι πως πολλές τις – περισσότερες- φορές, όχι!

ισόβια

ΠΗΓΗ: FREEPIK

-Και εδώ πέφτει στο τραπέζι η πρόταση από εκλεγμένους, περί χημικού ευνουχισμού και άλλα τέτοια. Η πρόταση γίνεται άραγε γιατί είναι μια εφαρμόσιμη νομική πρακτική ή για λόγους εφησυχασμού ή ικανοποίησης των ψηφοφόρων; Σε προεκλογικές περιόδους, όλοι λένε και μια κουβέντα παραπάνω, αφού οι ψηφοφόροι καραδοκούν. Σωστά αλλά όταν πρόκειται για νομοθέτηση, να θυμόμαστε ότι η προεκλογική περίοδος περνά, αλλά οι νόμοι μένουν και αφορούν ανθρώπινες ζωές. Και επίσης πως οι ψηφοφόροι, όταν δώσεις μια αυστηροποίηση σε λίγο καιρό, μέχρι το επόμενο έγκλημα, θα ζητήσουν κι άλλη αυστηροποίηση. Και μην ξεχνάτε, όπως έγραψε πρόσφατα το dikastiko.gr, στην Ελλάδα υπάρχουν 29 αδικήματα που επισύρουν ισόβια και είμασταν (με ελαφρώς παλαιότερα στοιχεία) η χώρα με τους περισσότερους ισοβίτες. Αυτό από μόνο του δεν είδα προσωπικά να μειώνει την βαριά εγκληματικότητα.

Χημικός ευνουχισμός

unsplash

-Θα πει κάποιος και ποια είναι η πρότασή σου; Προφανώς η μέθοδος της χρήσης ηλεκτρονικής επιτήρησης αυτών των προσώπων θα μπορούσε να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ώστε να μην μπορούν να πλησιάσουν χώρους με παιδιά..

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ