Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Παναγιώτης Στάθης: Μια ΚΥΑ μα τί ΚΥΑ – Πώς ξεκίνησε και πώς τυπώθηκε το ΦΕΚ για το άνοιγμα των δικαστηρίων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Μια ΚΥΑ μα τί ΚΥΑ – Πώς ξεκίνησε και πώς τυπώθηκε το ΦΕΚ για το άνοιγμα των δικαστηρίων

Η ιστορία της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το άνοιγμα των Δικαστηρίων και στις πολύ κόκκινες περιοχές (Αττική), είναι μια ιστορία με αλλεπάλληλα «πήγαινε- έλα», με πιέσεις, διαφωνίες, ανατροπές και τελικά αφήνει την αίσθηση πως απολύτως ικανοποιημένος δεν είναι κανείς.

Κάνω την καταγραφή:

– Την περασμένη Τρίτη στην διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση ήταν για άνοιγμα των Δικαστηρίων από 5 Απριλίου. Στα επίπεδα του Ιανουαρίου (plus τις ειδικές διαδικασίες – εργατικά, εκουσία, αναγκαστική εκτέλεση και διατροφές).

Δηλαδή με πολύ αυξημένες δραστηριότητες και στις κόκκινες περιοχές, στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων και σε σχεδόν όλες τις διαδικασίες.

-Αύξηση του αριθμού των Ποινικών Δικών, δηλαδή να εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται το 2023 στα κακουργήματα και το 2022 στα πλημμελήματα. Επίσης (με αίτημα των δικηγόρων), όλες οι δευτεροβάθμιες δίκες κρατουμένων καταδίκων για το ίδιο αδίκημα, ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής.

Η μοναδική ένσταση ήταν από τους δικηγόρους (και πάλι) για μετάθεση έναρξης της λειτουργίας από την Τρίτη, ώστε να προλάβουν τις διαδικασίες. Άλλη αντίρρηση, από παρόντες επικεφαλής δικαστικών σχηματισμών ή δικαστικών υπαλλήλων, φέρονται να μην διατυπώθηκαν.

– Την Τετάρτη συνεδρίασε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και ενέκρινε το σχέδιο. Άρχισαν να ετοιμάζονται και προσχέδια της ΚΥΑ.

– Την Πέμπτη, υπήρξε, όπως λέγεται, σφοδρή αντίδραση από το Εφετείο, για υγειονομικούς λόγους, σχετικά με την εκδίκαση των δικών κρατουμένων. Λέγεται επίσης πως οι μεταγωγές που θα χρειάζονταν δεν άρεσαν ούτε στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ. Το ίδιο βράδυ οι δίκες κρατουμένων, φέρονται να αφαιρέθηκαν από το προσχέδιο.

– Την Παρασκευή η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε εκ νέου και αφαίρεσε τα πάντα. Στο προσχέδιο έμεινε μόνο (ως αλλαγή) η αναγκαστική εκτέλεση. Ούτε επιπλέον διαδικασίες, ούτε Ποινικά, ούτε τίποτα. Καμία επιπλέον δίκη στον Άρειο Πάγο ενώ στα Ποινικά τελικά θα γίνονται λιγότερες δίκες (όσες παραγράφονται το 2021). Μπήκε όμως η πρόταση των δικηγόρων η έναρξη ισχύος να είναι από την Τρίτη.

– Το Σάββατο το πρωί όταν μαθεύτηκε πως αλλάζουν όλα, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους δικηγόρους που ήταν έτοιμοι για αποχή από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, και ζητούσαν να ανοίξουν διαδικασίες με κοινωνικό πρόσημο. Μετά από διάφορα πήγαινε- έλα προστέθηκαν στο τελικό κείμενο, εργατικά, εκουσία και διατροφές στα Εφετεία και σε πρώτο βαθμό , αυτές οι διαδικασίες με μάρτυρες (στην εκουσία χωρίς στις περισσότερες διαδικασίες).

Εν ολίγοις: Αλαλούμ. Τι θα γίνει από βδομάδα; Θα επανέλθω δριμύτερος.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ