Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Novartis – Η Δικαιοσύνη μίλησε: Σκευωρία… “γιοκ”, παρεμβάσεις “ναι”

Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη κατηγορούνται και θα δικαστούν ότι συνήργησαν για να “προστατεύσουν” δυο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι ότι “έστησαν” την υπόθεση Novartis σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. O πρώην υπουργός κατηγορείται – για πλημμέλημα όμως- ότι παρενέβη σε ανοιχτές υποθέσεις (μεταξύ των οποίων και στη Novartis στο αρχικό της στάδιο) για να επηρεάσει εισαγγελείς. Αυτά λέει μέσες άκρες το βούλευμα του Αρείου Πάγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Novartis – Η Δικαιοσύνη μίλησε: Σκευωρία… “γιοκ”, παρεμβάσεις “ναι” dikastiko.gr

Οι απαντήσεις της δικαστικής κρίσης για την υπόθεση Novartris σε αδρές γραμμές:

-Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλος ούτε έστησαν, ούτε σκευώρησαν , για να στείλουν 10 πολιτικούς αντιπάλους στο σκαμνί. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ορθώς χαρακτηρίστηκαν έτσι και οι καταθέσεις τους ελήφθησαν με νόμιμο τρόποι. Είναι αδιάφορο ποινικά αν θα λάμβαναν αμοιβή στις ΗΠΑ.

-Η μη παράνομη δραστηριότητα των προαναφερόμενων φαίνεται κι απο το γεγονός ότι οι καταγγελίες σε βάρος πολιτικών προσώπων ερευνήθηκαν, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν απο την ίδια την κα Τουλουπάκη και τις έθεσε στο αρχείο για 7 απο τους 10 (9 στους 10 πλέον). Εν ολίγοις μπορεί να μην ευσταθούν ή να μην αποδεικνύονται όσα είπαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά ορθώς ερευνήθηκαν.

Συνεπώς σκευωρία “γιοκ”. Κρίθηκε, αποφασίστηκε που λένε και οι δικαστές. Και επειδή οι δικαστικές αποφάσεις – σε ένα κράτος δικαίου- πρέπει να γίνονται σεβαστές, αυτό δεν πρέπει να ισχύει αλα κάρτ. Δηλαδή όποτε μας συμφέρει. Και αυτό αφορά προφανώς και αυτούς που σήμερα πανηγυρίζουν ( και χθες έβριζαν) και αυτούς που σήμερα δυσαρεστούνται αλλά χθες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι. Αξία έχει μια δικαιοσύνη που εκδίδει αποφάσεις που – μπορεί- να ΜΗΝ αρέσουν στους ισχυρούς και τους κατέχοντες την εξουσία. Και αυτό , η αλήθεια είναι, δεν είναι και πολύ σύνηθες στα μέρη μας… Έτσι σταθμίζεται τελικά η – όποια- αξιοπιστία του συστήματος και όλων των εξουσιών, των κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένων.

Παρεμβάσεις

Όμως υπάρχουν αναφορές σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Σταθμίζονται όμως ως πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η μια εξ των αφορά την υπόθεση Novartis στο αρχικό της στάδιο, αφού φέρεται τον Μάρτιο του 2017 να τηλεφώνησε στην προκάτοχο της κας Τουλουπάκη, εισαγγελέα Ελένη Ράικου “….και, όπως εκείνη κατέθεσε, με επιτακτικό και θυμωμένο ύφος της ζήτησε τον λόγο επειδή δεν είχε στείλει ακόμη τη δικογραφία στη Βουλή. Στην παρατήρησή της ότι δεν έχει στοιχεία ικανά για άσκηση ποινικής δίωξης, ο κατηγορούμενος της απάντησε: «Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι». Η Ράiκου του αντέλεξε ότι δεν είναι αυτής της «σχολής», για να εισπράξει από τον κατηγορούμενο την απάντηση «κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Εν ολίγοις οι δικαστές ζητούν να κριθεί στο ακροατήριο αυτή η καταγγελία της κας Ράικου που περιέγραψε βούληση – εκ μέρους του υπουργού- ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων. Το βούλευμα περιγράφει επίσης καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στους εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη (υπόθεση Βγενόπουλου) και Παν. Αθανασίου (υπόθεση του δημοσιογράφου Γ.Παπαχρήστου και του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Skai Γιαννη Αλαφούζου) που κατέτειναν , κατά τις καταγγελίες, σε προσπάθεια ενοχοποίησης των προσώπων αυτών.

Προστάτευσαν

Επίσης το βούλευμα ζητεί να δικαστούν στο 4ο ειδικό δικαστήριο της μεταπολίτευσης, ένας υπουργός και μια εισαγγελέας (για την κα Τουλουπάκη οριακά με 3-2) για κακούργημα και δη σχετιζόμενη με κατάχρηση εξουσίας. Εν ολίγοις πως προστατευσαν δυο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό , που μηνύθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διότι παρέλειψαν να τιμολογήσουν φάρμακα με αποτελεσμα αφενός να μην παραγραφούν τα τυχόν αδικήματα και αφετέρου να κερδίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Αυτά οι δικαστές τα κρίνουν άξια περαιτέρω έρευνας και δη στο ακροατήριο του ειδικού δικαστηρίου. Βαριές και με ηθικό στίγμα κατηγορίες, που οι εμπλεκόμενοι αρνούνται με κάθετο τρόπο.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ