Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Παράταση δικαστικού έτους για 1 μήνα ή όχι;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Παράταση δικαστικού έτους για 1 μήνα ή όχι;

Η βούληση, μην κρυβόμαστε, υπάρχει. Η πολιτική βούληση. Επίσης είναι προφανές πως συμφωνούν και οι δικηγόροι. Οι δυο πρώτες ενδεχομένως συμφωνούν ότι αυτό θα έπρεπε, ενδεχομένως, να είναι πάγιο μέτρο. Δηλαδή η διάρκεια του δικαστικού έτους να μην σταματά κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου και να αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου. Για λόγους ταχύτητας της Δικαιοσύνης (να μην σωρεύονται τόσες υποθέσεις) της πρώτης. Για να υπάρχει δικαστική ύλη (δηλαδή δουλειά, συνεπώς αμοιβές) και ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού (και όχι 2,5 μήνες αδράνειας) η δεύτερη. Και οι δυο έχουν κάποιου είδους δίκιο.

Το ερώτημα που τίθεται , όσον αφορά την τυχόν παγιοποίηση του μέτρου, είναι αν η διάρκεια του δικαστικού έτους συνεπάγεται και «δικαστικές διακοπές». Η αλήθεια είναι πως σε ένα μέρος αυτών υπάρχει ταύτιση. Όμως μην ξεχνάμε πως η αφενός οι δικαστές υπηρετούν σε τμήματα διακοπών των δικαστηρίων, αφετέρου η υπερφόρτωση των πινακίων τον χειμώνα και ο μικρός αριθμών δικαστών- εισαγγελέων δημιουργεί πολλές εκκρεμότητες . Δηλαδή εκκρεμείς υποθέσεις στα χέρια τους, που πρέπει να εκδοθούν. Αυτό , η αλήθεια είναι, πως λύνεται σε ένα βαθμό με τις διακοπές αφού κάθε Σεπτέμβριο (στατιστικά) δημοσιεύονται οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις. Αρα είναι ένα παραγωγικό διάστημα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν ο χρόνος (των 2,5 μηνών) είναι μεγάλος. Είναι προφανώς πολύ μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία επ΄αυτού, ο αριθμός είναι προφανής. Συνεπώς μια πρόταση θα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών, ως αντιστάθμισμα στη μείωση του χρόνου των διακοπών. Ας είναι δηλαδή η κοινή λογική ο οδηγός.

Υ.Γ: Πρόταση παγιοποίησης μέτρου μεγαλύτερης διάρκειας του δικαστικού έτους δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή τη σκέψη να επεκταθεί – σε αυτές τις απολύτως έκτακτες συνθήκες- έως τις 15 Ιουλίου το δικαστικό έτος και η επανέναρξη να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες δικαστικές ενώσεις δεν φαίνονται να συμφωνούν να μειωθούν οι δικαστικές διακοπές ούτε σε αυτές τις απολύτως έκτακτες συνθήκες. Αν λοιπόν όχι (ούτε καν) τώρα, τότε πότε;

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ