Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: “Πόλεμος” Φλωρίδη με τα μέλη νομοπαρασκευτικών για τις αλλαγές στους Κώδικες το 2019- Βαριές κουβέντες για “πελάτες” και “κουζίνες” του υπουργείου

Η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη , στις ενστάσεις για την έλλειψη νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις αλλαγές τους κώδικες, περί μεγάλων γραφείων που μετέχουν στις επιτροπές “και νομοθετούν υπέρ πελατών τους”, φέρνει αντιδράσεις αλλά και σκληρή κριτική περί “κουζίνας” του υπουργείου που έφτιαξε τις νέες αλλαγές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: “Πόλεμος” Φλωρίδη με τα μέλη νομοπαρασκευτικών για τις αλλαγές στους Κώδικες το 2019- Βαριές κουβέντες για “πελάτες” και “κουζίνες” του υπουργείου (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Διαστάσεις ανηλεούς φραστικού “πολέμου” παίρνει η αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ του Γ.Φλωρίδη και καθηγητών που συμμετείχαν (κυρίως) στις νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές που εισηγήθηκαν επιστημονικά την αναμόρφωση των Κωδίκων το 2019, σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Η αντιπαράθεση έλαβε μορφή πολεμική με αφορμή την κριτική στο γεγονός ότι οι (νέες) αυτές αλλαγές, δεν προέρχονται από τη σύσταση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά μιας ομάδας εργασίας εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα κορυφώθηκε μετά τη δημοσίευση δύο άρθρων το περασμένο Σάββατο (εφημερίδα Καθημερινή), δύο διαπρεπών καθηγητών του Ποινικού Δικαίου, και μελών των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του 2019 για τον ΠΚ και τον ΚΠΔ , των Ηλ. Αναγνωστόπουλου και Ι. Γιαννίδη (τα οποία δημοσιεύονται αυτούσια σήμερα στη στήλη ΑΡΘΡΑ του dikastiko.gr) που άσκησαν δριμεία κριτική στις 102 αλλαγές , και για την προέλευση της επιστημονικής εισήγησής τους:

Αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ Φλωρίδη και καθηγητών: “Η κουζίνα”

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε ένα πολύφυλλο νομοσχέδιο 102 άρθρων με «παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Ως σκοπός των παρεμβάσεων διακηρύσσεται «η επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης». Η ταυτότητα των προσώπων που παρασκεύασαν το φιλόδοξο αυτό προϊόν δεν έχει γνωστοποιηθεί, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ως είθισται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της εκτάσεως”, αναφέρει ο κ.Αναγνωστόπουλος και συνεχίζει σε άλλο σημείο: “..Συνολικώς, το νομοσχέδιο που παρασκευάστηκε πρόχειρα στην «κουζίνα» του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι άστοχο, οπισθοδρομικό και αντίθετο προς τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο φιλελεύθερο ποινικό σύστημα. Ενδεδειγμένη συνταγή είναι η απόσυρσή του”.

Ο κ.Γιαννίδης από την πλευρά του αναφέρει πως “το σχέδιο νόμου εισάγει στην ουσία νέους κώδικες, αφού λίγα παραμένουν εν ζωή από τους κώδικες του 2019. Μια πρώτη ερώτηση που δημιουργείται είναι ποιος συνέταξε το νομοσχέδιο. Επειδή δεν είναι δυνατόν να νομοθετεί κάποιος αοράτως, ελπίζω ότι το αρμόδιο υπουργείο θα μας απαντήσει. Ποιοι είναι οι σκοποί του αόρατου νομοθέτη; Εκτίθενται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Όλα γίνονται για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης. Δεν έχω δει ποτέ νόμο στον οποίο να υπάρχει τόσο μεγάλη εσωτερική αντίθεση μεταξύ των σκοπών του και του περιεχομένου του”.

Αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ Φλωρίδη και καθηγητών

Freepik

Η απάντηση

Ήδη από προχθές ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γ.Φλωρίδης, είχε σπεύσει (χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα) να απαντήσει στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για την απουσία νομοπαρασκευαστικής, αναφέροντας πως “…δεχόμαστε μία κριτική και δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Εγώ δεν έχω πολιτικές δεσμεύσεις, δεν έχω άγχος εκλογής ή επανεκλογής… Στις Επιτροπές Εργασίας θα υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι ξέρουν, αλλά και οι οποίοι δεν έχουν άλλου είδους δεσμεύσεις δεν μετέχουν σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για να νομοθετήσουν για τους δικούς τους πελάτες.». Δηλαδή πως κάποια μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ρυθμίσεις για βοηθήσουν πελάτες τους! 

Η σφοδρότητα της αναφοράς ήταν εξαιρετικά υψηλή αλλά ο υπουργός επανήλθε και χθες Κυριακή μιλώντας στο ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα: “Θέλω να συγκρατήσω τα νεύρα μου”, είπε και συνέχισε: “Δεχόμαστε μια κριτική από ελάχιστους, ελαχιστότατους, που λένε ότι οι αλλαγές δεν έγιναν από νομοπαρασκευαστική αλλά σε κουζίνα του υπουργείου. Θα πω ότι η κουζίνα του υπουργείου δεν είναι βρώμικη, βρώμικα είναι κάποια σαλόνια…. Παρατηρήθηκε κυρίως το 2019, να μετέχουν στις νομοπαρασκευαστικές κάποιοι δικηγόροι, με μεγάλα γραφεία και μεγάλες υποθέσεις, ως νομοθέτες. Ω του θαύματος, η εφαρμογή του νέου κώδικα, είχε ως αποτέλεσμα να αθωωθούν κάποιοι λόγω του ότι μετατράπηκαν κακουργήματα σε πλημμελήματα, κάποιοι μεγαλοπελάτες τους που είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια…Όλως τυχαίως έγινε αυτό…Όμως όλα στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμο…”. 

Μάλιστα αναφερόμενος σε διάλογο με μέλος του ΔΣΑ που του είπε “τα βάζεις με τους δικηγόρους”, είπε “όχι είμαι με τους δικηγόρους. Και θα σας πω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος βαρύνεται με κακούργημα, ποιον δικηγόρο θα επιλέξει; Αυτόν που μοχθεί στα δικαστήρια και διακρίνεται με τη δουλειά του και την εντιμότητά του ή αυτόν που εχει τη φήμη ότι γράφει τους νόμους που δικάζεται ο κακούργος; ; Αυτό λοιπόν είναι βαρύτατο πειθαρχικό αδίκημα…”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ