Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης-Βιασμός: Ένα -μέχρι πρότινος- “βουβό” έγκλημα – Μόνο το 6% από αυτούς καταγγέλλονταν στην Ελλάδα

Αντί κραυγών και αφορισμών δείτε τους αριθμούς: “4.500 βιασμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα και μόνο 10 καταδίκες…”. Το τοίχος της σιωπής, η ενοχοποίηση των θυμάτων και ο κοινωνικός στιγματισμός

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης-Βιασμός: Ένα -μέχρι πρότινος- “βουβό” έγκλημα – Μόνο το 6% από αυτούς καταγγέλλονταν στην Ελλάδα dikastiko.gr

Οι αριθμοί που τρομάζουν , όπως τους παρέθεσε ο καθηγητής εγκληματολογίας , πρωην γγ αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής :

-Ετησίως διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί

-270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία,

-183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου,

-47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν,

-20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση

-σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερία ποινή άνω των 5 ετών (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996).

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη πως το τείχος της σιωπής (που εν μέρει κατάφερε να σπάσει το κίνημα #metoo) ερμηνεύονται από τον στιγματισμό, τα αισθήματα απόρριψης και τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας.

-Έξι (6) στα δέκα (10) θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν.

-Το 35% των θυμάτων πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει το βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά

Τι σημαίνει αυτό; Πως μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2000). Το όλο κλίμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τους δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα αυτο-ενοχοποίησης, όπως αναφέρει σε ερωτησή του στη Βουλή ο βουλευτής:

“…ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη. Η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία….Οι πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την παθητικότητα και την προκλητικότητα της γυναίκας και τη σεξουαλική παρορμητικότητα και επιθετικότητα του άνδρα, έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος’.

Γι΄αυτό λοιπόν ζητεί

-να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς,

-να προβλεφθεί ειδική εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και των αστυνομικών στο πλαίσιο της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ