Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο στον Άρειο Πάγο

Τόσο η κυρία Κλάπα όσο και η κυρία Αδειλίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο για τη Δικαιοσύνη γιατί  έχουν ένα πλούσιο δείγμα γραφής από κάθε πλευρά και διάσταση σε όλη τη διαδρομή τους στο χώρο της Θέμιδος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο στον Άρειο Πάγο dikastiko.gr

Συνήθως η δημοσιογραφική πένα κάνει λόγο για «άρωμα γυναίκας» όταν ένα σημαίνον πρόσωπο του ωραίου αποκαλούμενου φίλου αναλαμβάνει υψηλά καθήκοντα συνήθως σε δημόσιες θέσεις.

Εδώ όμως στην περίπτωση μας ο λόγος γίνεται για «άρωμα γυναικών», που αφορά δυο πρόσωπα ανεγνωρισμένου κύρους και ιδιαίτερων ικανοτήτων.

Πρόκειται για τη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου  Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα    και την  εισαγγελέα  του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.

Ίσως οι γραμμές αυτές να είναι περιττές για το δικηγορικό και νομικό κόσμο, καθώς η πορεία και των δυο λειτουργών που ανέλαβαν τα ινία του Αρείου Πάγου είναι γνωστή και βαθμολογημένη με «άριστα».

Όμως, οι γραμμές αυτές γράφονται (και) για τη νέα γενιά των νομικών και δικηγόρων, που πιθανά να έτυχε να μη πληροφορηθούν την διαδρομή των νέων λειτουργών που τοποθετήθηκαν στην πυραμίδα του δικαστικού μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας, αλλά και για να φρεσκαριστεί λίγο η μνήμη των παλαιοτέρων.

Τόσο η κυρία Κλάπα όσο και η κυρία Αδειλίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο για τη Δικαιοσύνη γιατί  έχουν ένα πλούσιο δείγμα γραφής από κάθε πλευρά και διάσταση σε όλη τη διαδρομή τους στο χώρο της Θέμιδος.

Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν η πορεία τους για την βελτίωση και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, θα είναι μοναχική, καθώς οι πολιτικοί υπεύθυνοι  είναι απόντες και αρκούνται σε κάποια ευκαιριακά (συνήθως αυστηροποίησης των ποινών) και πυροσβεστικά μέτρα που συνήθως «φτάνουν το μαχαίρι στο κόκκαλο» (αλήθεια πόσες χιλιάδες φορές έχει ειπωθεί αυτή έκφραση και από πόσες εκατοντάδες πολιτικά  χείλη).

Είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι συμπαθείς σε πολλούς νωχελικούς συναδέλφούς τους, καθώς ήδη η κυρία Αδειλίνη με την πρώτη δήλωσή της, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την τοποθέτησή της στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έκανε σαφή και προειδοποιητική αναφορά στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά:

«Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία  και πλήττει εν τέλει το Κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς».

Γεωργία Αδειλίνη

dikastiko.gr

Στο ίδιο πνεύμα αναμένεται να είναι και η σχετική δήλωση της κυρίας Κλάπα, η οποία, όπως λέγεται,   περίμενε  τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την τοποθέτησή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήδη έγινε) και αναμένεται, ακόμα και σήμερα, είτε με την μορφή δήλωσης, είτε υπό τη μορφή ανοικτής επιστολής προς τους συναδέλφους της με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων της  καθηκόντων.

Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η ενεργοποίηση ή απομάκρυνση των νωχελικών δικαστών από το δικαστικό σώμα, είναι το μεγάλο καρκίνωμα της Δικαιοσύνης. Και ναι μεν ο Άρειος Πάγος, δια της τέως πρόεδρου της Μαρίας Γεωργίου, αντέδρασε στο καθεστώς των μονίμων  κατά συνήθεια καθυστερούντων (απολύθηκαν 30 περίπου νωχελικοί δικαστές και εισαγγελείς σε λιγότερο από δυο χρόνια), ενώ αντίθετα το Συμβούλιο της Επικρατείας υποθάλπει προκλητικά τους νωχελικούς δικαστές του.

Πάντως, δεν πρέπει να παραληφθεί ότι η κυρία Κλάπα (26.5.2023) μαζί με 22 άλλους συναδέλφους της (πρόεδρος Αρείου Πάγου, αντιπρόεδροι Α.Π. και πρόεδροι Εφετών) ζήτησαν τη μαζική διαγραφή τους από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την πολεμική που έχει αναπτυχθεί, τότε, για τη μη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόρριψης προαγωγής δικαστικού.

Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα

dikastiko.gr

Παράλληλα, οι  δικηγόροι ευελπιστούν ότι θα συνεργαστούν  άψογα και πολυεπίπεδα  για τη βελτίωση τόσο των ρυθμών της Δικαιοσύνης, όσο και για  υπάρχουσες στρεβλώσεις που δημιουργούν προβλήματα, καθυστερήσεις, γκρίνιες, κ.ά.

Ευελπιστεί ακόμα ο δικηγορικός κόσμος ότι δεν ακούσει από τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, παρόμοιες εκφράσεις όπως εκείνη: «Ο δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων»,  που είχαν προκαλέσει ερωτηματικά –και όχι μόνο- στη νομική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι απόψεις  μας για την κυρία Κλάπα, είχαν εκφραστεί σε ανύποπτο χρόνο (13.4.2023), όταν ήταν πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών και εκδόθηκε η ομόφωνη καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του  έτους 2016.

Στο ίδιο κείμενο  είχε επισημανθεί και  στάση που είχαν κρατήσει τότε οι δικαστικές Ενώσεις, όταν η κυρία Κλάπα δεχόταν τις επιθέσεις και οι Ενώσεις σφύριζαν αδιάφορα.

Τότε, από την  στήλη αυτή γραφόταν:

«Ένας πολιτικός που καταδικάστηκε ομόφωνα από το 13μελές Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών προβαίνει σε δηλώσεις κατά της προέδρου του δικαστηρίου αυτού, επικαλούμενος τραγελαφικά, εξωπραγματικά, ανυπόστατα και όχι μόνο, επιχειρήματα που είναι μακράν της πραγματικότητας. Ο εν λόγω πολιτικός άσκησε έντονη και αβάσιμη κριτή  στην πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου η οποία έχει  μακρά, επιτύχει και καταξιωμένη πορεία στο δικαστικό σώμα.

Παρ΄ όλα αυτά,  καμία δικαστική-συνδικαλιστική  Ένωση δεν  έλαβε θέση για το θέμα αυτό, μέσω κάποιας ανακοίνωσής της.

Αντίθετα, όμως εκδόθηκε από συνδικαλιστική  δικαστική Ένωση ανακοίνωση,  με ισορροπίες του τύπου «ναι μεν αλλά», για τον παραιτηθέντα δικαστικό λειτουργό. Αντίθετα, δεν εκδόθηκε από κάποια δικαστική Ένωση ανακοίνωση για τον πρώην εισαγγελικό λειτουργό που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ακραίου κόμματος.

Προφανώς, το ότι δεν εκδόθηκαν  ανακοινώσεις από κάποια δικαστική Ένωση για τις παραλογικές δηλώσεις του πολιτικού σε βάρος της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου  και για την είσοδο στον πολιτικό στίβο πρώην αντεισαγγελέα, πρόκειται, εμφανώς  για κάποια από  τις τυχαίες αβλεψίες των δικαστικών-συνδικαλιστικών Ενώσεων».

Πέρα από όλα αυτά, καλή δύναμη και επιτυχία στις δύο κυρίες που είναι στο τιμόνι του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ