Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Το “χρυσό φιάσκο” της δικαιοσύνης στην υπόθεση Ριχάρδου και το λάθος τάιμινγκ της δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού

Η δήλωση του κ. Τσίπρα ήταν και άκαιρη ,θυμίζοντας πως οι πολιτικοί καλό θα είναι να μην μπλέκονται με δημόσιες δηλώσεις στις υπό εξέλιξη έρευνες της Δικαιοσύνης . Οχι γιατί θα επηρεάσουν (που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συμβεί) αλλά και γιατί μπορεί να εκτεθούν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το “χρυσό φιάσκο” της δικαιοσύνης στην υπόθεση Ριχάρδου και το λάθος τάιμινγκ της δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού

Η υπόθεση Ριχάρδου προφανώς , μετά απο κάποιοι διάστημα, σε ψυχρό χρόνο, θα γραφτεί στα εγχειρίδια των αρχών ασφαλείας, πως οφείλουν οι προανακριτικοί υπάλληλοι να μην κάνουν μνημειώδεις γκάφες.

“Χρυσή” γκάφα εν προκειμένω αφού μάζεψαν με σωρεία κακουργημάτων τον εθνικό (μέσω μακρόσυρτων διαφημιστικών σπότ) ενεχυροδανειστή για λαθρεμπορία χρυσού. Και τον έστειλαν και φυλακή! Εντυσαν δηλαδή με νομικό μανδύα ένα πρωτοφανές φιάσκο.

Γιατί περι τέτοιου πρόκειται: Αφού με βαση την τελωνειακή Ενωση ΕΕ- Τουρκίας, ο χρυσός μπορεί να εξαχθεί στη γείτονα χωρίς δασμούς. Αρα δεν υφίσταται αδίκημα.

Ο άνθρωπος αυτός, ανεξάρτητα αν ειναι συμπαθής ή όχι σε κάποιον για τη φύση της δουλειάς του, σε μια εποχή που οι Έλληνες ξεπουλούσαν τα χρυσαφικά της μανας τους ή της γιαγιάς τους για να ζήσουν, κατακρεουργήθηκε γιατί καποιοι δεν έκαναν σωστά, τα υποτυπώδη ζητήματα της δουλειάς τους. Αυτο που λέμε την “αλφαβήτα”.

O Ριχάρδος διαπομπεύθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε χωρίς ουσιαστικό – νομικό- λόγο. Εμεινε φυλακή , έστω μόλις λίγες μέρες, αλλά έμεινε. Κια δεν ξέρω αν καταστράφηκε οικονομικά και ηθικά.

Το δικαστικό Συμβούλιο διέταξε επίσης να του επιστραφούν όλα τα κατασχεθέντα (μεγάλες ποσότητες χρυσού, μεγάλης αξίας κοσμήματα, προσωπικά του αντικείμενα, δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί).

Εκείνες τις μέρες του Νοεμβρίου του 2018 , την ώρα που η υπόθεση του Ριχάρδου και της σύλληψής του ήταν πρώτο θέμα παντού στα ΜΜΕ, κι ενώ οδηγούνταν στον εισαγγελέα (χωρίς δηλαδή να του εχει σκηθεί ποινική δίωξη) , το λόγο στη Βουλή πήρε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε: «Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος”, που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία, και μέσα στην απελπισία τους προσπαθήσανε πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Η δήλωση αυτή ήταν ξεκάθαρα εκτός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο επίπεδο των Δικαιωμάτων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και προστατεύει το τεκμήριο αθωότητας, ακόμα κι αν ο Ριχάρδος συνέχιζε και σήμερα να είναι κατηγορούμενος.

Ηταν και νομικά επιζήμια για την ίδια την υπόθεση αφού το ελληνικό δίκαιο έχει ενσωματώσει κοινοτική οδηγία σχετικά με την μείωση της ποινής ενός κατηγορουμένου το τεκμήριο αθωότητας του οποίου βλήθηκε από αναφορές δημοσίων αρχών.

Τελικά ήταν και άκαιρη , οπως αποδείχτηκε στην ουσιαστική εξέλιξη της υπόθεσης, θυμίζοντας πως οι πολιτικοί καλό θα είναι να μην μπλέκονται με δημόσιες δηλώσεις στις υπό εξέλιξη έρευνες της Δικαιοσύνης . Οχι γιατί θα επηρεάσουν (που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συμβεί) αλλά και γιατί μπορεί να εκτεθούν.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ