Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Το πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η “παγιωμένη” αντίληψη του κόσμου- Τη θεωρεί αργή, πολυδαίδαλη, ανεπαρκή και πολιτικά ελεγχόμενη

Η αντίληψη του κόσμου (μάλιστα ανεξάρτητα πολιτικής προέλευσης ή συμπάθειας) είναι σχεδόν παγιωμένη και σε τρομακτικά ψηλά ποσοστά. Αν λοιπόν η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πλέον κυρίαρχη, αντιλαμβανόμαστε πόσο ζημία κάναμε όλοι όλα αυτά τα χρόνια στους θεσμούς. Πολλές φορές βέβαια με ευθύνη και των ίδιων των φορέων του θεσμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Το πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η “παγιωμένη” αντίληψη του κόσμου- Τη θεωρεί αργή, πολυδαίδαλη, ανεπαρκή και πολιτικά ελεγχόμενη dikastiko.gr

Δικαιοσύνη αργή, πολυδαίδαλη, ανεπαρκής και πολιτικά ελεγχόμενη. Η δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, απεικονίζει την αίσθηση των πολιτών με βάση (και) την ιδεολογική τους τοποθέτηση για τη Δικαιοσύνη. Τα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά. Και θα εστιάσω πέραν των άλλων σε ένα ζήτημα που είναι δομικό πλέον: Στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

To πρόβλημα εν ολίγοις είναι πως η αφετηρία απονομής δικαιοσύνης εχει ήδη υπονομευθεί με τους πολίτες να πηγαίνουν στα δικαστήρια θεωρώντας πως ΔΕΝ θα βρουν το δίκιο τους.

Η αντίληψη αυτή ναρκοθετεί εκ προϊμίου κάθε προσπάθεια απονομής δικαίου, πριν καν “προλάβει” ο δικαστής να κάνει κάποιο “φάλτσο”. Ναρκοθετεί τη δομική σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – θεσμού, άρα καταλύει κάθε ακώλυτη, νηφάλια, ψύχραιμη αποτίμηση μιας δικαστικής κρίσης.

Δημοσκόπηση για Δικαιοσύνη: Τι λέει η έρευνα

Η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διοργανώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει ότι οι πολίτες σε πολύ υψηλά ποσοστά και κυρίως ανεξάρτητα απο την πολιτικής τους τοποθέτηση, θεωρούν πως η Δικαιοσύνη αργεί και καταβάλλεται απο την πολυνομία και τις εξαρτήσεις της. Την θεωρούν δε κοινωνικά άδικη.

Ενδεικτικά:

Το 85% των πολιτών χαρακτηρίζει αργή τη Δικαιοσύνη, το 73% νομικά δαιδαλώδη (πολυνομία), το 69% ανεπαρκή στην οργάνωση ενώ επίσης 69% απαντά ότι είναι πολιτικά ελεγχόμενη. Και το 64% κοινωνικά άδικη.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση:

-το 88% των αριστερών λέει ότι είναι αργή, το 94% των κεντροαριστερών επίσης, το 88% των κεντρώων, το 85% των κεντροδεξιών, το 76% των δεξιών και το 79% που δηλώνει καμιά πολιτική τοποθέτηση.

-Στο ερώτημα ποιος φταίει για τις κακοδαιμονίες της ελληνικής δικαιοσύνης

* με μεγάλη διαφορά, βασικός παράγοντας αναδείχθηκε το πολιτικό σύστημα, τόσο στο σύνολο των (πολλαπλών) αναφορών όσο και ως πρώτη αναφορά από τους ερωτώμενους (76% και 44% αντίστοιχα).

*Ακολουθούν οι δικαστικοί λειτουργοί (40% και 28% αντίστοιχα), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (36% και 11%), οι δικηγόροι (30% και 7%), και τέλος η δικομανία ημών των πολιτών, που αξιολογείται ως μάλλον ήσσονος σημασίας παράγοντας (22% και 7%).

Εν ολίγοις οι πολίτες βάζουν στο ζύγι βασικά τις ευθύνες των δικαστικών λειτουργών, των ΜΜΕ και των δικηγόρων. Τροφή για σκέψη….

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ