Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και σιωπηρή παραίτηση μισθωτού από την ακυρότητα καταγγελίας

Η αποζημίωση πρέπει να καταβάλλεται ασχέτως του λόγου που προκάλεσε την καταγγελία, εκτός από τις περιπτώσεις που αναγράφονται περιοριστικά στον νόμο, όπως υποβολή μηνύσεως για αξιόποινη πράξη ή ανωτέρα βία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και σιωπηρή παραίτηση μισθωτού από την ακυρότητα  καταγγελίας freepik

— Η μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης από τον εργοδότη που κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας, καθώς και η μη τήρηση του εγγράφου τύπου (και) με ιδιωτικό έγγραφο και εγχείρισή του στον εργαζόμενο προς τον οποίο απευθύνεται ώστε να λάβει γνώση του περιεχομένου του, συνεπάγεται την ακυρότητα της καταγγελίας.

— Η αποζημίωση πρέπει να καταβάλλεται ασχέτως του λόγου που προκάλεσε την καταγγελία, εκτός από τις περιπτώσεις που αναγράφονται περιοριστικά στον νόμο, όπως υποβολή μηνύσεως για αξιόποινη πράξη ή ανωτέρα βία.

— Καταχρηστική είναι η καταγγελία και όταν έγινε, αποκλειστικώς και μόνο, από εκδίκηση στο πρόσωπο του εργαζομένου, συνεπεία προηγούμενης νόμιμης συμπεριφοράς του μη αρεστής στον εργοδότη.

— Η άρνηση του εργοδότη, ύστερα από άκυρη εκ μέρους του καταγγελία, να δεχθεί την εργασία του εργαζομένου τον καθιστά υπερήμερο περί την αποδοχή της εργασίας και υποχρεούται τότε να καταβάλει στον εργαζόμενο μισθούς υπερημερίας, δηλαδή τον νόμιμο ή συμφωνημένο μισθό του και ό,τι άλλο ο εργαζόμενος θα εισέπραττε, ως η προσφορά της εργασίας του να συνεχιζόταν κανονικά, ακόμη και για χρόνο μετά την άσκηση της αγωγής του εργαζομένου, μέχρι την άρση της υπερημερίας.

— Αν ο εργαζόμενος εμμείνει στην ακυρότητα της καταγγελίας, δικαιούται να ζητήσει τους μισθούς υπερημερίας, ενώ δεν υποχρεούται σε πραγματική και προσήκουσα προσφορά των υπηρεσιών του, αφού στην καταγγελία του εργοδότη εμπεριέχεται και η δήλωση βουλήσεώς του να μην αποδεχθεί στο μέλλον τις υπηρεσίες του απολυθέντος.

—Αν ο εργαζόμενος θεωρήσει έγκυρη την καταγγελία, δικαιούται να αξιώσει τη νόμιμη αποζημίωση.

— Κατά ταύτα, η ακυρότητα της καταγγελίας τάσσεται υπέρ του εργαζομένου, είναι συνεπώς σχετική.

— Ο εργαζόμενος μπορεί να παραιτηθεί, ρητώς ή σιωπηρώς, από το δικαίωμα προσβολής της καταγγελίας ως άκυρης και να ζητήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

— Η σιωπηρή παραίτηση μπορεί να συναχθεί και από εκδηλώσεις ή πράξεις του δικαιούχου οι οποίες έγιναν, κυρίως, για άλλον σκοπό και, συμπερασματικώς, ενέχουν και άλλη δικαιοπρακτική του βούληση, δηλαδή της παραιτήσεώς του από το δικαίωμα προσβολής της καταγγελίας ως άκυρης.

— Η σιωπηρή παραίτηση πρέπει να προκύπτει σαφώς και ανενδοιάστως από συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά.

— Η παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του εργοδότη, μειωτική προς την προσωπικότητα του εργαζομένου κατά τις εκφάνσεις της τιμής καθώς και της επαγγελματικής δραστηριότητας, ως μείωση της επαγγελματικής αξίας του, όπως απόλυση του εργαζομένου από τον εργοδότη κατά τρόπο που εκθέτει (μειώνει) τον απολυθέντα στους συναδέλφους του και στο κοινωνικό του περιβάλλον, εν όψει και του είδους της απασχολήσεως και του ιδιαίτερα έντονου συμφέροντος του εργαζομένου για πραγματική απασχόληση, δικαιολογεί αξίωση του εργαζομένου για αποζημίωση προς ικανοποίηση της σημαντικής ηθικής του βλάβης.

— Η αξίωση αυτή δεν έχει σχέση με τις αξιώσεις από το άρθρο 6 παρ. 1 και 2 εδ. α΄ ν. 3198/1955,και συνεπώς δεν υπόκειται στις αποσβεστικές προθεσμίες του άρθρου 6 παρ. 1 και 2 εδ. α΄ ν. 3198/1955.

— Στο δικόγραφο της αγωγής με αίτημα την επιδίκαση χρηματικής ικανοποιήσεως για ηθική βλάβη πρέπει να εκτίθενται ότι ο εργαζόμενος υπέστη ηθική βλάβη για συγκεκριμένους λόγους (ή λόγο) από παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του εργοδότη, που πρέπει ο εργαζόμενος και να αποδεικνύει.

Απόφαση Αρείου Πάγου, ΕΕργΔ 2021, σ. 664, με παρατηρήσεις του  Παναγιώτη Μπουμπουχερόπουλου, σ. 671

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ