Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ανεμβολίαστος εργοδότης και υποχρέωση υποβολής του σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για covid-19

Αυτό που προκαλεί απορία τόσο στο νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι η μη υποχρέωση υποβολής του ανεμβολίαστου εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα στους ανωτέρω αναφερόμενους διαγνωστικούς ελέγχους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανεμβολίαστος εργοδότης και υποχρέωση υποβολής του σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για covid-19 freepik

Με τη δημοσίευση του Ν. 4820/2021 έγινε, ως γνωστόν, υποχρεωτική η υποβολή σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αφενός του συνόλου του απασχολούμενου δυναμικού των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία και αφετέρου του απασχολούμενου προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δομές υγείας (άρθρο 206 παρ. 1 και 2 Ν. 4820/2021).

Μάλιστα, η Πολιτεία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα υιοθετώντας επιπρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, όπως αυτά απορρέουν από τις από 24/08/2021 ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με αυτές, προβλέπεται, εκτός των άλλων, διαγνωστικός έλεγχος μια φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), όλων των ανεμβολίαστων εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα και, μάλιστα, τα έξοδα να καλύπτονται από τους ίδιους.

Αυτό που προκαλεί απορία τόσο στο νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι η μη υποχρέωση υποβολής του ανεμβολίαστου εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα στους ανωτέρω αναφερόμενους διαγνωστικούς ελέγχους.

Πράγματι, εντοπίζεται νομοθετικό κενό στην περίπτωση αυτή, μιας και ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτή της εστίασης, δεν είναι λογικό να υφίσταται διάκριση στα επιβαλλόμενα μέτρα ανάμεσα σε ανεμβολίαστους εργαζομένους και ανεμβολίαστο εργοδότη. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο αρρύθμιστο νομοθετικό κενό δεν μπορούμε να φανταστούμε λόγο ώστε να αιτιολογείται αντικειμενικά μια τέτοια διάκριση. Άλλωστε, ο κορονοϊός δεν κάνει, ως γνωστόν, διακρίσεις ποιον θα προσβάλλει και ποιον όχι.

Κατά συνέπεια η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει τους ίδιους περιορισμούς και στους ανεμβολίαστους εργοδότες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η έλλειψη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση αυτή είναι σίγουρα κοινωνικά άδικη.

ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ