Εδώ Πολυτεχνείο: Η απόφαση του ΣτΕ ήταν δικαστική ή κοινής λογικής;

Στο ζήτημα που επισκίασε τελικά ακόμα και αυτό το ίδιο το μήνυμα ενότητας που στέλνει η εξέγερση του Πολυτεχνείου και δίχασε αναμενόμενα το πολιτικό σύστημα  και μη αναμενόμενα το δικαστικό, ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας δια της προέδρου να απαντήσει με μια απόφαση κοινής λογικής:

NEWSROOM
Εδώ Πολυτεχνείο: Η απόφαση του ΣτΕ ήταν δικαστική ή κοινής λογικής;

Η φράση ανήκει στον καθηγητή Χρυσόγονο που ήταν από αυτούς που χαρακτήρισαν αντισυνταγματική την απόφαση για καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ανά την επικράτεια, βάζοντας όμως ένα «αλλά» στον λόγο του :

«Δεν προβλέπεται αναστολή συγκεντρώσεων για λόγους δημόσιους υγείας. Ο νομοθέτης το 1975 δεν μπορούσε να είναι προφήτης» είπε , υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί περιορισμός ελαχίστου ορίου μεταξύ των διαδηλωτών. Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή είναι η νομική πλευρά. «Αυτά ισχύουν από νομικής άποψης. Αν κάποιος διαδηλώσει, μπορεί να κολλήσει και να αρρωστήσει. Άρα εκτός από τη νομική άποψη, υπάρχει και η άποψη της κοινής λογικής. Δεν δίνει απαντήσεις σε όλα το Σύνταγμα. Σε κάποια απαντά η κοινή λογική».

Κοινή λογική

Έτσι στο ζήτημα που επισκίασε τελικά ακόμα και αυτό το ίδιο το μήνυμα ενότητας που στέλνει η εξέγερση του Πολυτεχνείου και δίχασε αναμενόμενα το πολιτικό σύστημα  και μη αναμενόμενα το δικαστικό, ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας δια της προέδρου να απαντήσει με μια απόφαση κοινής λογικής:

«Προέχει η δημόσια υγεία», είναι το δια ταύτα της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που απέρριψε το αίτημα του ΜεΡΑ 25 και του Γιάνη Βαρουφάκη για να παγώσει προσωρινά η απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων επί 4ήμερο ενόψει των εορταστών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID 19.

Συνταγματικότητα

Το δικαστήριο δεν απάντησε βέβαια ,ούτε θα μπορούσε άλλωστε σε μια απόφαση για προσωρινή διαταγή για τη συνταγματικότητα ή όχι της απόφασης του αρχηγού της αστυνομίας , αλλά θεώρησε πως δεν διασαλεύεται κάτι υπεράνω της δημόσιας υγείας ώστε να επιτρέψει τις μετακινήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες ή ότι άλλο. Έκρινε δηλαδή πως ακόμα κι αν η απόφασης του αρχηγού της αστυνομίας πάσχει συνταγματικά , αυτή τη στιγμή υπέρτατο αγαθό δημοσίου συμφέροντος που υπερέχει πάντων , είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Τίποτα άλλο.

Εν ολίγοις είπε το προφανές σε μια περίοδο που το ύψιστο δημόσιο συμφέρον έχει να κάνει με τις δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα και την αφόρητη πίεση των εντατικών από διασωληνωμένους συμπολίτες μας.

«Μαχαίρια»

Το ζήτημα – πριν μιλήσει το αρμόδιο δικαστήριο-έβγαλε από το θηκάρι τα μαχαίρια στην Δικαιοσύνη, ποινική και διοικητική, σε επίπεδο συνδικαλιστικών φορέων. Μεταξύ συνταγματολόγων (που είναι και οι πλέον αρμόδιοι) υπήρξε μια διάσταση  αλλά αυτή είναι λογική. Στο τέλος – τέλος οι άνθρωποι δεν είναι δικαστές, επιστημονική άποψη εκφράζουν. Όμως στην Δικαιοσύνη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί οι γνωστές διαμάχες ήρθαν στην επιφάνεια μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδη που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη ως αντισυνταγματική.

Τη σκυτάλη- ταύτισης απόψεων  πήραν δυο μέλη του προεδρείου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών (εκ των 7 μελών) οι Βασίλης Φαϊτάς και Βανέσσα Παναγιώτας Ντέγκα ενώ συνυπέγραψε λίγο αργότερα η Αγγελική Λαϊνιώτη,  πρώην πρόεδρος της Ένωσης.

Λίγο αργότερα όμως παρενέβη η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων με τους Δημ. Φούκα και Ελευθερία Κώνστα να μιλούν – ουσιαστικά -για πολιτική τοποθέτηση του προέδρου της Χρ. Σεβαστίδη και να καλούν τα μέλη της Ένωσης σε εγρήγορση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην πρόεδρος της Ένωσης και μέλος του ΔΣ Μαργαρίτα Στενιώτη η οποία αναφέρεται σε «εργαλειοποίηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς εξυπηρέτηση της κομματικής αντιπαράθεσης».

Εν ολίγοις μια ωραία ατμόσφαιρα….

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ