Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΕΦΚΑ προς ΣτΕ: Στηρίζει την υπουργική απόφαση μη καταβολής όλων των αναδρομικών, επικαλείται δημοσιονομικά ζητήματα

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ έχει προγραμματιστεί για αύριο και αφορά 2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΦΚΑ προς ΣτΕ: Στηρίζει την υπουργική απόφαση μη καταβολής όλων των αναδρομικών, επικαλείται δημοσιονομικά ζητήματα

Ένα μεγάλο «όχι» είναι η απάντηση του ΕΦΚΑ προς το Συμβούλιο Επικρατείας για την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις –δώρα και επιδόματα επικαλούμενος το δημοσιονομικό κενό που θα προκαλέσει ενόψει του γεγονός ότι αυτά υπολογίζονται σε  4,2 δισεκατομμύρια.

 

Όπως αποκαλύπτει το Ενιαίο Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Συνταξιούχων «μαθαίνουμε και μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ότι η διορισμένη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημά της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης. Κρίμα…!!».

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ έχει προγραμματιστεί για αύριο και αφορά 2, εκατομμύρια συνταξιούχους.

 

Όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ «τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ ήταν ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Έδωσε ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις και μόνο για ποσά εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ. Αφορούσε επίσης μόνο το 11μηνο (Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016) που τόνιζε η απόφαση του ΣτΕ. Λόγω αυτής της προκλητικής ερμηνείας, δεν δόθηκαν αναδρομικά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ. Το ΕΝΔΙΣΥ κατήγγειλε την σχετική υπουργική απόφαση της ντροπής που φέρει την υπογραφή του τέως υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και προσέφυγε στο ΣτΕ, διότι η Υπουργική Απόφαση ήταν ανακόλουθη της απόφασης του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδριάζει επί του θέματος την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Μαθαίνουμε και μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ότι η διορισμένη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημά της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης. Κρίμα…!!»

Παράλληλα καλεί τους συνταξιούχους «…να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά δώρων και περικοπών σε κύριες και επικουρικές έως τον Φεβρουάριο 2021 (μετά από παράταση λόγω covid), ώστε να μην παραγραφεί το έτος 2015…..Το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει από το 2014, τους συνταξιούχους για την δικαστική διεκδίκηση των κλεμμένων ποσών από τις συντάξεις τους, που είναι και το μοναδικό τους εισόδημα. Καλούμε τους συνταξιούχους που δεν έχουν καταθέσει αγωγές, να καταθέσουν έως τον Φεβρουάριο, ώστε να μην παραγραφεί το έτος 2015 από τις διεκδικήσεις».

 

Ελεγκτικό: Εκδικάστηκε η μια από τις 4 προσφυγές συνταξιούχων του δημοσίου

Η μια εκ των 4 υποθέσεων συνταξιούχων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα να εκδικαστούν στο Δ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε το πρωί με δηλώσεις των δικηγόρων των συνταξιούχων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Η δίκη έχει πιλοτικό χαρακτήρα του νόμου 4700/2020 αλλά λόγω μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις αναμένεται να παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές από τις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις το δημόσιο δεν συναίνεσε να γίνει η δίκη χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Έτσι, στο IV  Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με τις  δηλώσεις των δικηγόρων και του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).

 

Ο αντεπίτροπος του Ε.Σ. Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης.

Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την  σχετική απόφασή του.

Σημειώνεται, ότι η υπόθεση αυτή των συνταξιούχων που απασχόλησε το Ε.Σ.  έχει το  χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Υπενθυμίζεται  ότι στο Ε.Σ. έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν  στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις  (1.700 δικογραφίες).

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν  δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου»  (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

 

Όχι από το Δημόσιο

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ωστόσο για υπόλοιπες τρεις υποθέσεις ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να συζητηθεί μια υπόθεση με την μέθοδο των δηλώσεων (δηλαδή, χωρίς αγορεύσεις, κ.λπ.) πρέπει να συναινούν όλοι οι διάδικοι. Ένα να μην συναίνεση δεν μπορεί η υπόθεση να προχωρήσει. Κατόπιν αυτών ο κ. Κωστόπουλος οδηγήθηκε στην αναβολή των τριών αυτών υποθέσεων και όρισε την  συντομότερη δικάσιμο που προβλέπει η νομοθεσία, που είναι η 11η Μαρτίου 2021.

Όπως αποκάλυψε  το  dikastiko.gr είχε προηγηθεί η “βόμβα” του Ελεγκτικού Συνεδρίου . Διαβάστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr