Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει πιλοτικές δίκες στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης το σκέφτεται

Η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει επέκταση του πετυχημένου θεσμού της πιλοτικής δίκης, καθώς επίσης και διεύρυνση του ωραρίου κατάθεσης εγγράφων στα δικαστήρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει πιλοτικές δίκες στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης το σκέφτεται

Πιλοτικές δίκες και στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια, ώστε να αποσυμφορηθούν τα ακροατήρια από ομοειδείς υποθέσεις οι οποίες θα επιλύονται άπαξ με μια δικαστική διαδικασία, προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεση που συνέταξε για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και τη Δικαιοσύνη.

Η πρόταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού ουσιαστικά είχε δώσει μια πρόγευση ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ένα justice project ανοίγοντας το δρόμο στην – ευρεία- εφαρμογή των πιλοτικών δικών γενικότερα στη Δικαιοσύνη.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού ήταν πως πρέπει να «επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών».

Το Νομικό Συμβούλιο

Ουσιαστικά πάντως η πρόθεση για επέκταση, του επιτυχημένου θεσμούς της πιλοτικής δίκης, προέρχεται από εισηγήσεις των ίδιων των προσώπων που κινούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις και προθέσεις (καταγεγραμμένες) για την εφαρμογή της πιλοτικής δίκης, δηλαδή όταν υπάρχει σώρευση πολλών ομοειδών υποθέσεων στα δικαστήρια να κινητοποιείται και να εφαρμόζεται μια διάταξης που ψηφίστηκε το 2010 , η οποία προβλέπει πως τα Διοικητικά Δικαστήρια και το ΣτΕ επιλέγουν κάποιες ενδεικτικά από αυτές και γίνεται μια δίκη που λύνει το θέμα δια παντός (π.χ αναδρομικά).

Ηδη μάλιστα, έχει διατυπωθεί σχετική πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επέκταση του μέτρου , περαν του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων και στα πολιτικά δικαστήρια: «Στα θέματα αυτά, καθοριστικός μπορεί να αποβεί ο ρόλος της πιλοτικής δίκης στα διοικητικά δικαστήρια, αφού με απόφαση του ΣτΕ μπορούν να λυθούν χιλιάδες όμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια καθώς επίσης και η επέκταση του θεσμού αυτού και στην πολιτική δίκη» υπογραμμίζεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του ΝΣΚ που δημοσίευσε το dikastiko.gr

H επιτροπή

Η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη αναφέρει χαρακτηριστικά :

Άλλα οργανωτικά μέτρα που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης είναι:

• Ο θεσμός της «εμπροσθοβαρούς» δίκης να διευρυνθεί. Σε μια εμπροσθοβαρή δίκη, τα απαιτούμενα έγγραφα πρέπει να κατατίθενται στο δικαστήριο εντός καθορισμένης προθεσμίας μετά την εκκίνηση της ένδικης διαδικασίας (κατάθεσης αγωγής, κλπ.). Αντίθετα, σε μια «οπισθοβαρή» δίκη, τα έγγραφα πρέπει να κατατίθενται εντός καθορισμένης προθεσμίας πριν την έναρξη της δίκης. Η ταχύτερη κατάθεση των εγγράφων επιτρέπει να αρχίσει η δίκη νωρίτερα αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

• Η καθιέρωση του θεσμού της πιλοτικής δίκης και στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με τρόπο αντίστοιχο όπως έγινε στα διοικητικά δικαστήρια.

• Να τεθούν εύλογες χρονικές προθεσμίες για την πρόοδο και περάτωση των δικών.

• Η κατάθεση εγγράφων στα δικαστήρια να γίνεται με διευρυμένο ωράριο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ