Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Πάγιες προκαταβολές έως 17.000 ευρώ σε Εφετεία και Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών – Τα ποσά που προβλέπει υπουργική απόφαση

Αφορούν αποζημιώσεις και έξοδα για κλητευόμενους μάρτυρες, χρησιμοποιούμενους διερμηνείς ενόρκων, μεταφραστών καθώς και δαπάνες μετακίνησης εντός επικρατείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάγιες προκαταβολές έως 17.000 ευρώ σε Εφετεία και Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών – Τα ποσά που προβλέπει υπουργική απόφαση Freepik

Τον καθορισμό του ύψους για τις πάγιες προκαταβολές που έχουν συσταθεί σε δικαστικές αρχές της χώρας προβλέπει πρόσφατη απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά τη δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο συνιστώνται πάγιες προκαταβολές για την πληρωμή των αποζημιώσεων και εξόδων κλητευομένων μαρτύρων, χρησιμοποιουμένων διερμηνέων οριζόμενων ενόρκων, μεταφραστών και δαπανών μετακίνησης εντός της επικράτειας α) στα Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, β) στις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, γ) στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση καθορίστηκε το ύψος των παγίων προκαταβολών που έχουν συσταθεί σε δικαστικές αρχές της χώρας και ειδικότερα:

  1. Εφετείο Αθηνών 17.000 ευρώ
  2. Εισαγγελία Εφετών Αθηνών 12.000 ευρώ
  3. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών 5.000 ευρώ
  4. Εφετείο Θεσσαλονίκης 10.000 ευρώ
  5. Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης 7.000 ευρώ
  6. Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 3.000 ευρώ
Α. Σακελλαροπούλου - Π. Βασταρούχας

freepik

Η διάθεση για τις δαπάνες

Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων στο όνομα των υπόλογων-διαχειριστών των πάγιων προκαταβολών κατά τα ποσά που αναγράφονται ανά δικαστική αρχή.

Το είδος και το ποσοστό διάθεσης των δαπανών που πληρώνονται σε βάρος των παγίων προκαταβολών όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, του Εφετείου Αθηνών, του Εφετείου Θεσσαλονίκης, της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καλύπτουν κατά 100% τα έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης προσωπικού, τα έξοδα κίνησης προσωπικού, τα έξοδα διανυκτέρευσης προσωπικού, τα έξοδα για τεχνικές υπηρεσίες καθώς και τα έξοδα για λοιπές υπηρεσίες.

Bολές μειοψηφίας ΕνΔΕ

Freepik

Πάγιες προκαταβολές: Μείωση των ποσών για τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Όπως επίσης ορίζεται υπάρχει μείωση των ποσών για τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα το ποσό της πάγιας προκαταβολής του Πρωτοδικείου Αθήνας, ύψους 60.000 ευρώ με προηγούμενη απόφαση, πλέον διαμορφώνεται σε 26.000 ευρώ. Ο υπόλογος θα επιστρέψει το ποσό των 34.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες.

Αντιστοίχως, το ποσό της πάγιας προκαταβολής του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ύψους 35.000 ευρώ, διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ και ο υπόλογος θα επιστρέψει το ποσό των 20.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ