Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αντώνιος- Αλέξανδρος Δεληγιάννης: Παραγραφές ποινών φυλάκισης για χιλιάδες εργοδότες

"Εξαιτίας της πανδημίας και της περιορισμένης διεξαγωγής ποινικών δικαστηρίων, δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, ότι μεταξύ των εν λόγω ποινών εντάσσονται και αυτές που έχουν επιβληθεί για αδικήματα που σχετίζονται με την μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης και παράλληλα έχει ασκηθεί έφεση" επισημαίνει ο κύριος Δεληγιάννης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνιος- Αλέξανδρος Δεληγιάννης: Παραγραφές ποινών φυλάκισης για χιλιάδες  εργοδότες

Την 27η Μαΐου του 2020 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος 4689/2020. Για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης, προβλέφθηκε σε αυτόν (εκτός κάποιων εξαιρέσεων), η παραγραφή και η μη εκτέλεση ποινών: α) φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή β) χρηματικών ποινών ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 27 Μάιου του 2020, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Εξαιτίας της πανδημίας και της περιορισμένης διεξαγωγής ποινικών δικαστηρίων, δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, ότι μεταξύ των εν λόγω ποινών εντάσσονται και αυτές που έχουν επιβληθεί για αδικήματα που σχετίζονται με την μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης και παράλληλα έχει ασκηθεί έφεση.

Συνεπώς, πολλοί εργοδότες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, αδίκως περιμένουν με αγωνία την κλήση για το δικαστήριο της έφεσής τους, καθώς οι εν λόγω υποθέσεις τίθενται στο αρχείο αυτόματα με επιμέλεια των αρμόδιων γραμματειών της Εισαγγελίας.

Σημαντικό για ένα μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων εργοδοτών, αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τις εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων επί των σοβαρότερων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (του άρθρου 28 παρ. 1. του Ν. 3996/2011), που επιβάλλουν συνολικές ποινές ακόμα και πολύ μεγαλύτερες των έξι μηνών, αρκεί για κάθε παράβαση (επιμέρους πράξη στο κατηγορητήριο) μεμονωμένα να μην επιβάλλεται ποινή άνω των έξι μηνών. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η υπόθεση δεν τίθεται στο αρχείο από την εισαγγελία, αλλά την παραγραφή θα πρέπει να την αποφασίσει το δικαστήριο κατά την διαδικασία στο ακροατήριο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Έστω ότι έχει επιβληθεί πρωτόδικα (πριν τις 27-05-2020) στον εργοδότη για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε τέσσερεις (4) εργαζομένους του, από τέσσερεις (4) μήνες φυλάκιση για κάθε παράβαση και συνολική ποινή δέκα έξι (16) μηνών και αυτός έχει ασκήσει έφεση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Εφετείο Πλημμελημάτων θα πρέπει να παύσει την ποινική δίωξη, καθώς η κάθε ποινή για κάθε επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου είναι μικρότερη των έξι μηνών (4+4+4+4=16 μήνες).

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή εκ μέρους των εργοδοτών που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες ευεργετικές διατάξεις, καθώς οποιαδήποτε νέα ποινή άνω των έξι μηνών που θα τους επιβληθεί εντός διετίας, αναβιώνει και τις εν λόγω ποινές που τίθενται στο αρχείο.

Του Αντώνιου- Αλέξανδρου Δεληγιάννη, Δικηγόρου

ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ