Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Γεώργιος Αν. Νικολακόπουλος: Παράταση στην προστασία Α’ κατοικίας και επιδότηση δόσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Αν. Νικολακόπουλος: Παράταση στην προστασία Α’ κατοικίας και επιδότηση δόσης
*Του Γεώργιου Αν. Νικολακοπούλου
      Επιτέλους τέρμα στην αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας! Αποφασίστηκε τρίμηνη παράταση και επιπλέον εξαγγέλθηκε η επιδότηση της δόσης για χρονικό διάστημα έως τέλος του τρέχοντος έτους! Βεβαίως όλα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να προσεχθούν κυρίως τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών.
      Συγκεκριμένα, δέον να προβλεφθεί ιδιαίτερη πρόνοια για τους εγγυητές, τους οφειλέτες δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου, τους δανειολήπτες που έχουν καταβάλει με συνέπεια σχεδόν το σύνολο του χρονικού διαστήματος της δανειοδότησης τους, καθώς και για αυτούς που οφείλουν πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια πληρώνοντας επιτόκια από 20 έως και άνω του 35%!
        Ειδικότερα, όλες οι έως τώρα νομοθετικές ρυθμίσεις άφησαν ακάλυπτους τους εγγυητές, δηλαδή τους συγγενείς και φίλους που υπέγραψαν μία σύμβαση, χωρίς να επωφεληθούν από τη δανειοδότηση και οι οποίοι συχνά καλούνται να πληρώσουν ό,τι οφελήθηκε ο πρωτοφειλέτης είτε από το Νόμο Κατσέλη είτε από άλλη συμβατική ή δικαστική μείωση της οφειλής!
     Ο Άρειος Πάγος με μία, κατά τη γνώμη μου, αμφίβολης και ισχνής νομικής θεμελίωσης  Δικαστική Απόφαση, έβαλε ένα τέλος στις δικαιολογημένες επιδιώξεις των συμβασιούχων δανείων σε ελβετικό φράγκο, όμως η Κυβέρνηση δέον να δώσει μία λύση και να αποκαταστήσει την αδικία οι δανειολήπτες αυτοί να οφείλουν σήμερα συνήθως περισσότερα από το δανεισθέν κεφάλαιο τους, παρά τις μακροχρόνιες πληρωμές τους!
     Επίσης, αρκετοί οφειλέτες με πολλές θυσίες, κυρίως τα χρόνια της κρίσης,  έχουν σχεδόν εξοφλήσει, αν υπολογιστεί η εξέλιξη της οφειλής τους με νόμιμα επιτόκια, χωρίς σύντομους ανατοκισμούς, προμήθειες και άλλες καταχρηστικές χρεώσεις!
       Αξιομνημόνευτοι είναι οι περιορισμοί του Ν.3259/2004 για το ανώτατο όριο που έπρεπε να πληρωθεί από τον δανειολήπτη (έως τρεις φορές το κεφάλαιο), οι οποίοι πλέον δεν εφαρμόζονται από τις τράπεζες και οι πολίτες χρωστούν συχνά πολλαπλάσια ποσά του εκταμιευθέντος κεφαλαίου!
       Συνεπώς, δέον να γίνουν βελτιώσεις στο επικείμενο νομοθετικό πλαίσιο και διδαγμένοι από την υγειονομική κρίση να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο ώστε  να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική κρίση!
*Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr