Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Σωτήρης Γούλας: Η προστασία της άδειας αναψυχής

Απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου με την οποία αντί για την άδεια χορηγείται χρηματικό αντάλλαγμα 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωτήρης Γούλας: Η προστασία της άδειας αναψυχής

Η άδεια πρέπει να δίνεται αυτούσια, να απέχει δηλαδή ο μισθωτός πραγματικά από την εργασία του. Έτσι, απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου με την οποία αντί για την άδεια χορηγείται χρηματικό αντάλλαγμα (άρ5§1).

Ωστόσο, αν η άδεια αναψυχής για κάποιο λόγο δεν χορηγηθεί εντός του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, τότε η αξίωση για αποχή από την εργασία μετατρέπεται σε χρηματική αξίωση καταβολής των αποδοχών που αναλογούν στις ημέρες άδειας.

Επιπλέον, αν ο εργοδότης είναι υπαίτιος για τη μη χορήγηση της αδείας, τότε οφείλει τις αποδοχές των ημερών αδείας προσαυξημένες κατά 100% ( η λεγόμενη αστική ποινή) . Υπαίτιος θεωρείται ο εργοδότης όταν ο μισθωτός έχει ζητήσει ( είτε γραπτά είτε και προφορικά) να λάβει την άδεια και ο εργοδότης δεν την χορήγησε. Η αίτηση αυτή, όμως, απαιτείται μόνο για τη γένεση της αξίωσης για την προαναφερθείσα προσαύξηση. Δεν απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για χορήγηση της άδειας, η οποία προκύπτει απευθείας από τον νόμο.

Ο Σωτήρης Γούλας  είναι Ασκούμενος Δικηγόρος

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ