Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Σουζάνα Κλημεντίδη: Απορρίφθηκε η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών – Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Η απόφαση αυτή(ΔΕφΑθ 355/2024) αναδεικνύει τη σημασία της νομοθετικής ρύθμισης και της πιστοποίησης των τίτλων σπουδών από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σουζάνα Κλημεντίδη: Απορρίφθηκε η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών – Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών dikastiko.gr

Με ζήτημα αναγνώρισηςεπαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών κλήθηκε πρόσφατα να ασχοληθεί το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κατόπιν αίτησης ακύρωσης που υποβλήθηκε κατά απόφασης του Αυτοτελούς Τμήματος Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά την απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής από την αιτούσα. Η αιτούσα είχε προηγουμένως αιτηθεί την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών που απέκτησε από Κολλέγιο, εντούτοις η αίτησή της απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.).

Σημειώνεται ότι, η μόνη πράξη που επιτρέπεται να προσβληθεί στην παρούσα υπόθεση είναι η απόφαση του ΑΤΕΕΝ, η οποία περιλαμβάνει και την αρχική απόφαση του ΣΑΕΠ. Εν προκειμένω, η υπόθεση εξετάστηκε βάσει των διατάξεων των νόμων 3696/2008, 4093/2012, 4610/2019 και του προεδρικού διατάγματος 38/2010, καθώς και της υπουργικής απόφασης 151668/ΙΑ/2012.

Σύμφωνα με την ερμηνεία της νομοθεσίας, τα Κολλέγια θεωρούνται πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης που προσφέρουν προγράμματα σπουδών, τα οποία οδηγούν σε πτυχίο (bachelor) τριετούς τουλάχιστον διάρκειας. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βασίζονται είτε σε συμφωνίες πιστοποίησης με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, είτε να είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, όπως καθορίζεται από σχετική υπουργική απόφαση.

Στην περίπτωση της αιτούσας, ο τίτλος σπουδών που απέκτησε το 1991 από το Κολλέγιο δεν αναγνωρίστηκε ως ισοδύναμος με ανώτατη εκπαίδευση. Η βασική αιτία απόρριψης ήταν ότι το πτυχίο απονεμήθηκε από φορέα μεταλυκειακής εκπαίδευσης της Ελλάδας και δεν πιστοποιεί σπουδές επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού. Επίσης, η πιστοποίηση του προγράμματος από διεθνή οργανισμό δεν ελήφθη υπόψη, διότι, σύμφωνα με την απόφαση 180/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διατάξεις για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των Κολλεγίων δεν εφαρμόζονται σε τίτλους bachelor που χορηγήθηκαν πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης 151668/ΙΑ/2012.

Η απόφαση αυτή(ΔΕφΑθ 355/2024) αναδεικνύει τη σημασία της νομοθετικής ρύθμισης και της πιστοποίησης των τίτλων σπουδών από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως ανώτατα από την ελληνική νομοθεσία, παρά την ύπαρξη διεθνών πιστοποιήσεων.

*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr