Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Δημόσια έκκληση του Θέμη Σοφού στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη Νομική Βοήθεια : “Απλήρωτοι νέοι συνάδελφοι και συμπολίτες μας χωρις υπεράσπιση”

Ο γνωστός ποινικολόγος και πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, καταθέτει δημόσια την άποψή του για τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το θεσμό της Νομικής Βοήθειας, από τον οποίο απέχουν πλέον οι δικηγόροι καθώς είναι απλήρωτοι επί 3 χρόνια!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημόσια έκκληση του Θέμη Σοφού στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη Νομική Βοήθεια : “Απλήρωτοι νέοι συνάδελφοι και συμπολίτες μας χωρις υπεράσπιση” sofos

Χωρίς νομική βοήθεια οι πολίτες (όσοι δηλαδή έχουν ανάγκη δωρεάν εκπροσώπησης διότι δεν μπορούν να πληρώσουν) και απλήρωτοι οι δικηγόροι εδώ και 3 χρόνια για τις νομικές υπηρεσίες που παρείχαν και θα έπρεπε να πληρωθούν από το Κράτος. Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, από τις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Ολομέλειάς τους, οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντα της νομικής βοήθειας. Είπαν δηλαδή “ως εδώ” επειδή παραμένουν απλήρωτοι από το Κράτος πάνω από 3 χρόνια με τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό αφενός να μην φτάνουν, όπως λένε, αφετέρου να μην καταβάλλονται: “Κάνουν κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας”, καταγγέλλουν.

Αυτό όμως έχει συνέπειες για τους πολίτες – όσους το έχουν ανάγκη-που δεν μπορούν χρήση ενός θεσμού με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.

Έκκληση Σοφού για νομική βοήθεια

EUROKINISSI

Σοφός: Έκκληση

Ο ποινικολόγος Θέμης Σοφός, πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, με δημόσια ανάρτησή του απευθύνεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης :

“Αγαπητέ Κώστα @tsiaras_k ,

Λαμβάνω το θάρρος να σου γράψω δημοσίως, όπως άλλωστε έχω πράξει στο παρελθόν με ειλικρίνεια κι αμεσότητα. Γνωρίζεις ότι οι πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν την αμοιβή δικηγόρων για την υπεράσπισή τους, δικαιούνται να έχουν νομική βοήθεια, από Συναδέλφους που αμείβονται από την Πολιτεία, την Πολιτεία της δικής σου πολιτικής και νομικής ευθύνης, την “δική σου Πολιτεία”. Γνωρίζεις ότι οι δικηγόροι της Νομικής Βοήθειας είναι θεσμός που λειτουργεί ήδη αρκετά χρόνια και πολλοί συμπολίτες μας τυγχάνουν αξιοπρεπούς υπεράσπισης με την εκπροσώπηση των συναδέλφων μας, που αναλαμβάνουν, από τους τηρουμένους καταλόγους του εκάστοτε Δικηγορικού Συλλόγου, την εκπροσώπησή τους στα Δικαστήρια.

Γνωρίζεις επίσης ότι οι Συνάδελφοι της Νομικής βοήθειας έχουν να πληρωθούν ήδη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση και ΑΠΕΧΟΥΝ πλέον από τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Γνωρίζεις ότι τα Δικαστήρια καθυστερούν, εδώ και τρία χρόνια, με τη δική σου γνώση κι ευθύνη. Διαχωρίζω ρητά την εντιμότητα από την ακαταλληλότητα και εκτιμώ ότι μια τέτοια προσωπική κρίση αρμόζει στη θητεία σου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τώρα λοιπόν που διαβάζεις αυτό το μήνυμα, σου λέω ότι είναι πολύ αργά, για να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη του νομικού κόσμου, ίσως όμως είναι νωρίς για να βρεις το χρόνο να κάνεις την αυτοκριτική σου. Σε επίπεδο νομικού ρεαλισμού και όχι πολιτικής εκμετάλλευσης, η ίδια κριτική αφορά και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γνωρίζεις τέλος, ότι δεν είναι η δική σου Πολιτεία, που κρίνεται, αλλά η Πολιτεία νέων ανθρώπων, που διατηρούν, ακόμα, μια ελπίδα, για τη Δικαιοσύνη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ