Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Κ. Τσιάρας: Ώρα ψηφιακού μετασχηματισμού του δικαστικού συστήματος – Επιτάχυνση, αλλά και ασφάλεια μέσω της ηλεκτρονικής επίδοσης δικογράφων

Τι δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση στη Βουλή. 1.500.000 δικόγραφα θα επιδίδονται πλέον ψηφιακά. Αποδεσμεύονται 1.500 αστυνομικοί και δεκάδες δικαστικοί υπάλληλοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Ώρα ψηφιακού μετασχηματισμού του δικαστικού συστήματος – Επιτάχυνση, αλλά και ασφάλεια μέσω της ηλεκτρονικής επίδοσης δικογράφων eurokinissi

Ψηφιακά δικόγραφα: Στην σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των επιδόσεων για ποινικές και πολιτικές υποθέσεις προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του δικαστικού συστήματος, το οποίο υλοποιείται σήμερα με την ψήφιση των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο “Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις”.

Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων επιταχύνονται οι διαδικασίες διενέργειας επιδόσεων, διατηρείται η ασφάλεια κατά τη διενέργεια των επιδόσεων, εξασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του παραλήπτη για την ύπαρξη επιδοτηρίων.

eurokinissi

Η ψηφιοποίηση όλων των επιδόσεων θα επιφέρει μείωση του διοικητικού κόστους για το ελληνικό Δημόσιο, μείωση του οικονομικού κόστους που βαραίνει τους πολίτες αλλά και αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών, οι οποίοι επιστρέφουν στα κύρια καθήκοντά τους για την εμπέδωση της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη.

Μάλιστα, η αποδέσμευση ακόμα περισσότερων αστυνομικών πρόκειται να επιτευχθεί με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται ειδικός ένστολος κλάδος που θα αναλάβει τη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων, με την οποία σήμερα είναι επιφορτισμένες οι διωκτικές αρχές. Επίσης, αυτό το ένστολο τμήμα θα αναλάβει την εκτέλεση εκκρεμών καταδικαστικών αποφάσεων, τις οποίες εκτελεί ακόμα και σήμερα η Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί  πριν από μερικές μέρες η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις από τους δικαστικούς επιμελητές, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως διαμορφώθηκε μετά από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με την υλοποίηση της σχετικής ρύθμισης, όπως έγραψε το dikastiko.gr 1.500.000 δικόγραφα θα επιδίδονται ψηφιακά, με το θετικό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης δεκάδων δικαστικών υπαλλήλων και 1.500 αστυνομικών.

Με τη χρήση της νέας ψηφιακής εφαρμογής:

  • Απελευθερώνονται 1.500 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή και επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους για την προστασία των πολιτών
  • Απελευθερώνεται μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο

Η επίδοση πραγματοποιείται άμεσα, ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστερήσεις και με σεβασμό στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι αστυνομικοί παύουν να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων

«Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», είχε αναφέρει όπως έγραψε το dikastiko.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Ηλεκτρονικές επιδόσεις δικογράφων

eurokinissi

«Οδηγός όλων των πράξεών μας, είναι ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, η καλύτερη ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, θέλω να πιστεύω ότι μοιραζόμαστε όλοι την αυτονόητη τοποθέτηση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ευημερία χωρίς ασφάλεια», είχε σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Για να γίνει αυτό πράξη, τόνιζε «θα πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν τα μέσα για να επιτελούν το καθήκον τους, και το μείζον είναι οι αστυνομικοί να είναι συγκεντρωμένοι στα αστυνομικά τους καθήκοντα, προκειμένου να έχουμε μια αστυνομία εκπαιδευμένη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλική απέναντι στους πολίτες, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ