Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Κώστας Τσιάρας: Παράταση 15 ημερών για τις αιτήσεις ένταξης στο νόμο Κατσέλη – Τι είπε για το άνοιγμα των δικαστηρίων – Αντιπαράθεση στη Βουλή- ΒΙΝΤΕΟ

H απόφαση να δοθεί παράταση 15 ημερών για τη υποβολή των αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη ελήφθη για να προλάβουν οι πολίτες να ενταχθούν στη διαδικασία. Η τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Τσιάρας: Παράταση 15 ημερών για τις αιτήσεις ένταξης στο νόμο Κατσέλη – Τι είπε για το άνοιγμα των δικαστηρίων – Αντιπαράθεση στη Βουλή- ΒΙΝΤΕΟ

Παράταση 15 ημερών , δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου, δόθηκε τελικά για την υποβολή των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των δικών υπερχρεωμένων νοικοκυριών για όσους είχαν υποβάλλει την πρώτη αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 όπως από χθες είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr 

Τις προηγούμενες μέρες άλλωστε οι δικηγόροι και η αντιπολίτευση είχαν αντιδράσει για το θέμα με τους δικηγόρους να δηλώνουν έτοιμοι για στοχευμένη αποχή από τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αν η ασφυκτική προθεσμία που εξελίσσεται εν μέσω της πανδημίας δεν παραταθεί όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Κ. Τσιάρας : Στόχος να μην κινδυνεύσει κανένας δανειολήπτης

«Δίνουμε μια 15νθήμερη παράταση προκειμένου να μην κινδυνεύσει ούτε ένας δανειολήπτης που έχει υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, ο κ. Τσιάρας παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους σε επαναπροσδιορισμό της συζήτησης της υπόθεσής τους έχουν εισέλθει στην ειδική πλατφόρμα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την επιτυχή λειτουργία της πλατφόρμας και μάλιστα σε συνθήκες πρωτόγνωρες εξαιτίας της πανδημίας.

«Υπάρχει διασπορά fake news και επενδύετε στην τρομοκράτηση πολιτών, από τους 37.000 περισσότεροι από 20.000 έχουν μπει για να υποβάλουν την αίτηση επαναπροσδιορισμού» τόνισε ο κ. Τσιάρας σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Εφης Αχτσιόγλου ότι απειλούνται με πλειστηριασμό πάνω από 35.000 κατοικίες.

«Αν χρειαστεί παράταση για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πιο αδύναμων πολιτών μας θα το κάναμε… γνωρίζετε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31/5/2021 και όχι η 15/1/2021, η ημερομηνία 15/1/2021 είναι μόνο για αυτούς που έχουν αίτηση πριν το 2015» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να σταματήσει η μικροκομματική προσέγγιση».

«Το να μιλάτε για 35.000 πλειστηριασμούς, αν δεν είναι πολιτικό ατόπημα, είναι στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης» τόνισε λέγοντας πως υπάρχουν ήδη 20.054 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού και έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα 18.056.

Οι αντιδράσεις

Από την αντιπολίτευση υπήρξαν αντιδράσεις, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Έφτασαν οι πλειστηριασμοί! Αλλάξτε ρότα! Δώστε λύση! Παγώστε τους πλειστηριασμούς τώρα για 6 μήνες. Υπάρχουν όρια όχι τα πάντα για τράπεζες και funds».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης. «Είστε ο υπουργός που έχει νομοθετήσει την ασφυκτική ημερομηνία για χιλιάδες ανθρώπους, που σε δύο μέρες δε θα είχαν το σπίτι τους μέσα στην πανδημία, έρχεστε 2 μέρες πριν τώρα να τροποποιήσετε τη δική σας επιλογή» είπε, κατηγορώντας τον υπουργό μάλιστα πως ήρθε «με την ουρά στα σκέλια» να καταθέσει τροπολογία, την ώρα που η κυρία Αχτσιόγλου τον υποχρέωσε να το κάνει. «Το άγχος και η λαιμητόμος πάνω από τις οικογένειες» σημείωσε.

«Όψιμο ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως πάντως υπενθύμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας έχει αναστείλει όλους τους πλειστηριασμούς και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης όχι μόνο για τη α’ κατοικία αλλά για όλα τα δάνεια».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτική προσέγγιση, στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και για όψιμο ενδιαφέρον για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τους οποίους ωστόσο είχε ξεχάσει παντελώς όταν καταψήφιζε τον Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη). Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι από την κοινοποίηση του επαναπροσδιορισμού της συζήτησης μιας υπόθεσης, οι δανειολήπτες έχουν πρόσθετο χρόνο 2 μηνών για την υποβολή των προτάσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν ασφυκτικές προθεσμίες.

Νωρίτερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Όπως είπε ο υπουργός, έχει κατατεθεί από χθες μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση 15 ημερών.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση “με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται πέραν της 15ης.1.2021 και για διάστημα δέκα έξι (16) ημερών η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010 και δη των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι και την 31η.12.2014, ενόψει του ότι η εκ του ν. 4745/2020 προβλεπόμενη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας

Η παράταση της εκ του ν. 4745/2020 προβλεπόμενης καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής των οικείων αιτήσεων επαναπροσδιορισμού, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί η επέλευση δυσμενών συνεπειών σε βάρος των οφειλετών, που δεν είχαν το αναγκαίο χρονικό περιθώριο ώστε να ενημερωθούν επαρκώς για τη λειτουργία της πλατφόρμας, κατά την πρώτη εφαρμογή της”.

Το άρθρο της τροπολογίας

Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων του άρθρου 1 του υ. 4745/2020 Η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού, η οποία προβλέπεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 4Δ του ν. 3869/2010 (Α’ 130), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4745/2020 (Α 214), και η οποία λήγει στις 15.1.2021, παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 31.1.2021”.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος για την πρώτη κατοικία όλων των πολιτών.

«Δε γίνεται να μένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες σε έναν νόμο που πλέον δεν ωφελεί κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιάρας.

 

Όλη η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο, επεσήμανε, έχει σα στόχο να προστατευθούν οι άνθρωποι που δικαιούνται την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα σε μια κρίσιμη περίοδο με μια καινούρια διαδικασία που θα προστατεύσει τον δανειολήπτη που δικαιούται την προστασία», δήλωσε και τόνισε πως υπάρχει περιθώριο 60 ημερών για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για το άνοιγμα των δικαστηρίων

Για το άνοιγμα των δικαστηρίων ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

 

H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ 

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήρθε από τον αρμόδιο τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Δράμας, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

 

Ολόκληρη η δήλωση Ξανθόπουλου:

Παράταση-κοροϊδία για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του Ν. Κατσέλη- Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλει δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά η κυβέρνηση με στόχο την εκποίηση της α΄ κατοικίας τους

Υπό το βάρος της γενικευμένης κατακραυγής, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά, κυριολεκτικά στο παραπέντε, να καταθέσει τροπολογία με την οποία παρατείνεται ως τις 31-1-2021 (από τις 15-1-2021, οπότε και έληγε), η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού για την υπαγωγή οφειλετών στον Ν. Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας τους. Η άνω παράταση αφορά μόνο τις αιτήσεις, που είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31-12-2014 ενώ για τις υπόλοιπές παραμένουν οι ίδιες προθεσμίες.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια καθαρά προσχηματική ενέργεια. Οι μόλις 16 ημέρες που δίνονται ως παράταση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οφειλέτες εν μέσω της πανδημίας και των επιπρόσθετων δυσκολιών που αυτή έχει προκαλέσει.

 

Aπό την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει μια εμμονική προσήλωση στην μονομερή εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των διαφόρων funds που συνεργάζονται με αυτές. Σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο, επιδιώκει την πλήρη κατάργηση της δικαστικής προστασίας των κύριων κατοικιών δεκάδων χιλιάδων αδύναμων οικονομικά οφειλετών και την εκποίηση τους μέσω των μαζικών πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών fast track.

Μοναδική λύση σε αυτή τη φάση, είναι η πλήρης αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4745 με τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, τουλάχιστον, όσο διαρκεί η πανδημία. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ