Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση: Τα φαβορί για τη ηγεσία του ΣτΕ- Αποχωρούν από τη Δικαιοσύνη 32 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί – Ποιοι προάγονται – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθεί στη Δικαιοσύνη η αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο κορυφής για το Συμβούλιο Επικρατείας, από το οποίο αποχωρούν πέραν της προέδρου, μια αντιπρόεδρος και 2 σύμβουλοι Επικρατείας - Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν 8 αντιπρόεδροι, 7 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και 13 αρεοπαγίτες - Ποιοι είναι οι νέοι Αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση: Τα φαβορί για τη ηγεσία του ΣτΕ- Αποχωρούν από τη Δικαιοσύνη 32 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί – Ποιοι προάγονται – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ EUROKINISSI

Κύμα φυγής από τη μια και νέο αίμα από την άλλη στο ανώτατο επίπεδο της δικαιοσύνης , σηματοδοτεί η εκπνοή του δικαστικού έτους στις 30 Ιουνίου , οπότε συνολικά 32 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από το δικαστικό σώμα.

Συγκεκριμένα αποχωρούν 4 δικαστές από το συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ευαγγελία Νίκα, και από τον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 28 δικαστές και εισαγγελείς.

Τα φαβορί στο ΣτΕ

Οι αποχωρήσεις από το ΣτΕ είναι συνολικά 4 καθώς πέραν της προέδρου αποχωρούν η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτριος Γρατσίας και Ελένη Παπαδημητρίου. Την επιλογή των αντικαταστατών της προέδρου και της αντιπροέδρου θα κάνει το υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη και αφού προηγηθεί η διαδικασία της ακρόασης των προεπιλεγέντων προσώπων και της γνωμοδοτικής ψήφου της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Με τα υπάρχοντα δεδομένα , για τη θέση του προέδρου σε πρώτο πλάνο τίθενται (κατά σειρά αρχαιότητας) οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Μιχάλης Πικραμένος και Κωνσταντίνος Κουσούλης. Και οι 3 είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας δικαστές , με αξιομνημόνευτες περγαμηνές, με τον κ. Πικραμένο να φέρεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή.

Άρειος Πάγος

Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν 8 αντιπρόεδροι, 7 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και 13 αρεοπαγίτες.

-Οι 8 αντιπρόεδροι είναι οι Νικόλαος Πιπιλίγκας, Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ελένη Φραγκάκη, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου.

-Οι 13 αρεοπαγίτες είναι οι Γεώργιος Κλαμαρίδης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, Μαρία Βάρκα, Σοφία Οικονόμου, Δημήτρης Τράγκας, Ελένη Μπερτσιά, Διονύσιος Παλλαδινός, Ασπασία Μεσσηνιάτη -Γρυπάρη, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκος, Χρήστος Νάστας, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου και Μαλαματένια Κουράκου.

-Οι 8 αντεισαγγελείς είναι οι Αριστέα Θεοδόση, Ιωάννης Αγγελής, Ιωάννης Προβατάρης, Όλγα Σμυρλή, Ιωάννης Μωραΐτάκης, Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Οι αντικαταστάτες

Η επιλογή των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου θα γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ήδη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προήχθησαν 20 πρόεδροι Εφετών στο βαθμό του αρεοπαγίτη :

-Μπιτσακάκη Ευγενία, Πατσιάρα Αικατερίνη, Αρχοντάκη Μαρία, Φιλόπουλος Παναγιώτης, Γρίβα Παρασκευή, Κακαβιάς Στυλιανός, Μικρούδης Γεώργιος, Γίτση Ευαγγέλια, Νικολόπουλος Αθανάσιος, Λεβεντελή Ελένη – Παναγιώτα, Τατσέλου Μαρία, Νικολάου Ειρήνη, Μπολτέτσος Παναγιώτης, Καραμανίδου Αναστασία, Στρατσιάνη Ιωάννα, Τζίμα Χριστίνα, Σιαννού Άλκηστης, Μουγιαντσή Βασιλικη, Εμμανουηλίδου Κωνσταντία και Καρδαρά Αγγελική.

-Επίσης προήχθησαν 8 εισαγγελείς Εφετών σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που είναι οι Ζάκκα Πάγωνα, Βαρδάκη Καλλιόπη, Μητρούλιας Δημήτριος, Σοφουλάκης Κωνσταντίνος, Μπακέλας Ευάγγελος, Λογοθέτης Σοφοκλής, Κωσταρέλλος Στυλιανός και Ψυρή Αικατερίνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ