ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δημήτρης Παξινός: Σίλα Αλεξίου – Από τη δημοσιογραφία στη Δημαρχεία μέσω Δικαιοσύνης

Δύσκολο στην σημερινή εποχή να ασκείς την δημοσιογραφία, κατά τρόπο ανεξάρτητο. Να ασκείς αυτό το δύσκολο έργο, δηλαδή την ενημέρωση του κοινού,  εν γνώσει αυτής της αποστολής σου. Γιατί η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, όπως κι η δικηγορία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Παξινός: Σίλα Αλεξίου – Από τη δημοσιογραφία στη  Δημαρχεία μέσω Δικαιοσύνης eurokinissi

Σ΄ αυτό το τόσο φιλόξενο ιστότοπο, με θέματα που αφορούν στην Δικαιοσύνη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε μια δημοσιογράφο καταξιωμένη στον χώρο αυτό, που τον λάμπρυνε με την παρουσία της επί πολλά χρόνια από τις στήλες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».

Κι είναι παρήγορο, όταν τόσο αξιόλογοι δημοσιογράφοι με ήθος κι εντιμότητα αποφασίζουν ν ασχοληθούν ενεργά,  με την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την Αίγινα, τον τόπο της, στον οποίο έχει αποσυρθεί μετά την συνταξιοδότησή της. Και βέβαια δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί, έστω εμμέσως,  με την δημοσιογραφία, εκδίδοντας περιοδικό, ιδιαίτερα καλαίσθητο με θέματα της ευρύτερης περιοχής. Το saronik magazine.

Έφθασε όμως η ώρα της αλλαγής, που λέγε κι ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Μιας όμως ουσιαστικής αλλαγής για το καλό του τόπου της, της Αίγινας, που υστερεί σε βασικά πράγματα. Δεν είναι όμως ώρα να μιλήσω για την Αίγινα και τις ανάγκες της. Αρμόδια είναι η Σίλα. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να τονίσω ξανά την προσφορά της στην Δικαιοσύνη, μέσα απ το πλούσιο δημοσιογράφο έργο της.

Έργο,

όπερ γνωρίζουν καλλίτερα οι εκλεκτοί συνάδελφοί της, οι συντελεστές του Δικαστικού, ενός ιστότο που αδέσμευτου κι ακηδημόνευτου!  Χωρίς προκαταλήψεις κι ενοχές παντός είδους.

Δύσκολο στην σημερινή εποχή να ασκείς την δημοσιογραφία, κατά τρόπο ανεξάρτητο. Να ασκείς αυτό το δύσκολο έργο, δηλαδή την ενημέρωση του κοινού,  εν γνώσει αυτής της αποστολής σου. Γιατί η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, όπως κι η δικηγορία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κι είναι σπάνιο σχετικά, παρ ότι αποτελεί καθήκον του κάθε δημοσιογράφου. Αλλά και το καθήκον έχει παραμερισθεί, όπως και τόσες άλλες πρωτογενείς αξίες της ζωής κι έχει αντικατασταθεί από την πραγματική η εικαζόμενη βούληση των ιθυνόντων του Τύπου και των συμφερόντων που εξυπηρετούνται.

Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες. Κι όμως η αξία τους, η ανάδειξή τους, σε κανονικούς δημοσιογράφους, καθιστά το έργο τους έγκυρο κι αποτελεσματικό στην σωστή πληροφόρηση του κοινού.

Είμαστε, άλλωστε, στην εποχή της παραπληροφόρησης, στην εποχή που δημοσιογραφούντες, έχουν καταργήσει κάθε τεκμήριο αθωότητας κι ολημερίς, εν είδει, τηλεοπτικής σειράς, μεταφέρουν την Δικαιοσύνη στις τηλεοπτικές αίθουσες απ όπου, κατά τρόπο βασανιστικό δικάζουν και καταδικάζουν τα απροστάτευτα ατυχή θύματά τους χωρίς αιδώ, χωρίς την ελάχιστη δεοντολογία.

Πρωτοστατούν με την συνδρομή των γνωστών δικηγόρων, στην υποκατάσταση της Δικαιοσύνης. Φθίνουν συνεχώς οι θεσμοί, με ευθύνη και των ηγετών τους κι αλλοτριώνουν τις ψυχές, μέσα απ τον ανελέητο βομβαρδισμό με ειδήσεις αντικρουόμενες, αντιφατικές, αλλοπρόσαλλες.

Είναι η εποχή των media, που ελέγχουν και δεν ελέγχονται και μας καθοδηγούν σε κόσμους άγνωστους κι επικίνδυνους για την ισορροπημένη ανάπτυξή μας. Γι αυτό η ελευθερία της σκέψης,  μέσα απ τα γραπτά των πραγματικών δημοσιογράφων, συντελεί στην αναβάθμιση του πολίτη σε υγιή, σκεπτόμενο κι όχι ιδιώτη, με την αρχαιοελληνική έννοια. Κι αυτό είναι το ζητούμενο, σήμερα, με τις ψευδαισθήσεις που μας έχουν δημιουργήσει.

Να,  λοιπόν, γιατί έχουμε ανάγκη αυτούς τους ανθρώπους,  που με την πένα τους, έδωσαν δείγμα γραφής της αξιοπιστίας, της εντιμότητας, της λειτουργίας τους ως μοχλού πίεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων να πράττουν το σωστό, το δίκαιο. Με καλόπιστη κριτική αλλά κι αιχμηρή για τα τρωτά της Δικαιοσύνης.

Καιρός λοιπόν να κάνουν το επόμενο βήμα, όπως η Αλεξίου Σίλα, στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και με την παρουσία της να διορθώσει τα τρωτά της Αίγινας, με τον ίδιο τρόπο που πορεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια για τα τρωτά της Δικαιοσύνης. Ένα αδέσμευτο και καθαρό πρόσωπο σ΄ άλλη μια μάχη κι εύχομαι να είναι νικηφόρα. Το αξίζει!

*Δημήτρης Παξινός, Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ