Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κώστας Τσιάρας στο dikastiko.gr για το 2023: 500 νέοι δικαστικοί υπάλληλοι και 800 στελέχη της δικαστικής αστυνομίας μπαίνουν στο οργανόγραμμα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάνει την Πρωτοχρονιά του 2023 έναν απολογισμό των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και θέτει χρονοδιάγραμμα για προσλήψεις ενίσχυσης του δυναμικού της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Τσιάρας στο dikastiko.gr για το 2023: 500 νέοι δικαστικοί υπάλληλοι και 800 στελέχη της δικαστικής αστυνομίας μπαίνουν στο οργανόγραμμα eurokinissi

Από τον Ιούλιο του 2019, οπότε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου ενέθεσε το ευαίσθητο χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης, ακολουθήσαμε συγκεκριμένη στοχοθεσία και ορίσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και ποιότητα του δικαστικού μας συστήματος.

Προς τον σκοπό αυτό, ήδη από τον Ιούλιο του 2019 θεσπίσαμε νέα θεσμικά εργαλεία, αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού δικαστικού συστήματος, όπως η σύσταση του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων για τη Δικαιοσύνη (JustStat) και τα Ειδικά Τμήματα στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας για υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, ενώ δημιουργήσαμε ένα νέο λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, όπως η Διαμεσολάβηση, που συμπληρώνει αποτελεσματικά κάθε σύγχρονο δικαστικό σύστημα.

Παρά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοιού το 2020, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, χωρίς να αναστείλουμε το πυκνό μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα.

Τσιάρας

eurokinissi

Ενεργοποιώντας τις αντίστοιχες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, οι οποίες κατέληξαν στην αναμόρφωση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την απλούστευση των διαδικασιών, με την παροχή επιπρόσθετης προστασίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως στα ανήλικα θύματα, καθώς και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για την ταχύτερη απονομή της πολιτικής Δικαιοσύνης, θέσαμε τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό όλων των Κωδίκων.

Στο διάστημα που ακολούθησε διευρύναμε και εμβαθύναμε στην ψηφιακή στρατηγική για τη Δικαιοσύνη. Δημιουργήσαμε νέα ηλεκτρονικά εργαλεία στην υπηρεσία των πολιτών και των λειτουργών και συλλειτουργών της, όπως η ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής της μήνυσης, τα ηλεκτρονικά πινάκια και τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά. Αναπτύξαμε επίσης, νέες εφαρμογές για την ηλεκτρονική δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων και την τήρηση ηλεκτρονικών πρακτικών στην ποινική δίκη. Στο ίδιο διάστημα δρομολογήσαμε την αναβάθμιση των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης, χαράσσοντας έναν ενιαίο, εθνικό ψηφιακό χάρτη για όλα τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της επικράτειας.

Αν το 2021 ήταν το «ψηφιακό έτος» για τη Δικαιοσύνη, τότε δικαίως το 2022 θεωρείται ως «έτος επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό της».

Με την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, το πρόγραμμα σπουδών επεκτάθηκε σε νέα επιστημονικά πεδία και καθιερώθηκε η διαρκής επιμόρφωση για όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Τσιάρας

Freepik

Παράλληλα, με τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών δημιουργήσαμε ένα αυστηρό αλλά δίκαιο πλαίσιο αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών, ενώ θεσπίσαμε ρυθμίσεις που θωρακίζουν ακόμα περισσότερο την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία.

Στην ολοκλήρωση της συνταγματικής μας θητείας στρέφουμε ακόμα περισσότερο την προσοχή μας στον ανθρώπινο παράγοντα του δικαστικού μας συστήματος.

Υλοποιώντας τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων έχουμε ήδη δρομολογήσει την έκδοση όλων των κανονιστικών πράξεων για τη διενέργεια του διαγωνισμού πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων που θα ενταχθούν στους δύο νέους κλάδους, οι οποίοι θα επικουρούν τους δικαστές στο δικαιοδοτικό τους έργο.

Κώστας Τσιάρας

Freepik

Παράλληλα, μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί ο πρώτος εισαγωγικός διαγωνισμός στη νέα κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος θα επαναληφθεί πριν από το καλοκαίρι, με σκοπό να ενταχθούν περισσότεροι από 500 νέοι δικαστικοί υπάλληλοι στο οργανόγραμμα της δικαιοσύνης, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία εξισορρόπηση στην αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς..

Επιπλέον, με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας και την προκήρυξη των σχετικών θέσεων ήδη από τις αρχές του νέου έτους, στο δικαστικό μας σύστημα θα προστεθούν συνολικά περισσότεροι 800 νέοι υπάλληλοι.

Ολοκληρώνεται, έτσι, η πρώτη μεγάλη δέσμη παρεμβάσεων πάνω σε όλους τους άξονες πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικαστικού μας συστήματος. Και, παράλληλα, καλλιεργείται το γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο θα εφαρμόσουμε ακόμα μεγαλύτερες τομές που θα καταστήσουν το εθνικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης εφάμιλλο των πιο προηγμένων δικαστικών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ