Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Λουκάς Αποστολίδης: Φρένο στην εκτέλεση συνοδών έργων στη δομή “Βάστρια” – Λέσβου

Απόφαση ανάχωμα στις διοικητικές πράξεις του Δημοσίου που προσβάλουν το μοναδικό δασικό οικοσύστημα της Λέσβου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Φρένο στην εκτέλεση συνοδών έργων στη δομή “Βάστρια” – Λέσβου dikastiko.gr

Η υπ’ αριθμ. 199/2022 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, (22/12/2022) αποτέλεσε σοβαρό ανάχωμα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενός παρθένου και προστατευόμενου δάσους, στην περιοχή «ΒΑΣΤΡΙΑ», που συνορεύει με περιοχή NATURA. Η απόφαση αναστολής εργασιών οδοποιίας, για διάνοιξη δρόμου 2,5 χιλιομέτρων 8 και 10 μέτρων για βαρέα οχήματα, (και μάλιστα με εκχέρσωση δάσους 71,250 στρεμμάτων) βάζει φρένο στη Διοίκηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης, για την κατασκευή δομής 5.000 ατόμων (η οποία περιορίσθηκε πρόσφατα σε 3.000 άτομα), στη θέση ΒΑΣΤΡΙΑ στη νήσο Λέσβο.

Η Επιτροπή Αναστολών έκρινε ότι: «Α. Η επικείμενη εκτέλεση των έργων κατασκευής της οδού θα προκαλέσει σημαντική βλάβη, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση αποδοχής της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως και συνίσταται, αφενός στην εκχέρσωσή 1095 δένδρων τραχείας πεύκης αδιαφόρως εάν τα περισσότερα από αυτά είναι νεαρά άτομα πεύκης και αν θα γίνει αναδάσωση σε άλλη περιοχή της νήσου – και αφετέρου, στη διατάραξη της πανίδας της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής, η οποία δεν αποσοβείται από την πρόβλεψη όρων περί εντοπισμού τυχόν θέσεων φωλεασμού ή διελεύσεως σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στο γήπεδο των έργων ή πολύ περισσότερο περί ειδοποίησης της δασικής υπηρεσίας αν ανευρεθούν τραυματισμένα ή νεκρά ζώα ή πουλιά (πρβλ. ΕΑ225/2015, 341/2018, 246/2021)

Β. Περαιτέρω, η επιτροπή σταθμίζει την προπεριγραφείσα βλάβη προς τους λόγους που επικαλείται το Δημόσιο και λαμβάνει υπόψη α) ότι υφίσταται δομή στη Λέσβο στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, όπου φιλοξενούνται προσωρινώς οι αλλοδαποί που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα, β) ότι η αίτηση ακυρώσεως εκδικάζεται τον Ιανουάριο του 2023, ήτοι σε σύντομο χρονικό διάστημα, και γ) η τυχόν απώλεια χρηματοδότησης του έργου και η οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου δεν αποκλείουν, ανευ άλλου τινός, την ευδοκίμησης της αίτησης (ΕΑ 647/2011, 146/2010, πρβλ.310/2018). 

Γ. Κατόπιν των ανωτέρω πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση, να ανασταλεί μέχρι την έκδοση απόφασης του δικαστηρίου επί της αιτήσεως ακυρώσεως, η εκτέλεση των πράξεων 239007/29.04.2022 του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και 262745/11.05.2022 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κατά το μέρος που αφορούν την οδό πρόσβασής στη Δομή Βάστριας  Λέσβου, 

Δ. Να απαγορευθεί κάθε επέμβαση κοπής δένδρων που απαιτείται για την κατασκευή της οδού.

Η ανωτέρω απόφαση θεμελιώνεται με ισχυρά νομικά και πραγματικά στοιχεία σεβόμενη τις ισχύουσες διατάξεις για τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία. 

Με επαρκή και σαφή αιτιολογία απαγορεύει την εκτέλεση των συνοδών έργων, διότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη σπάνια και μοναδική πανίδα της περιοχής. Επιπτώσεις οι οποίες είναι μη επανορθώσιμες. Το ζήτημα της νομιμότητας κατασκευής της δομής θα εξετασθεί κατά την εκδίκαση της αίτησης αναιρέσεως στις 11 Ιανουαρίου του 2023 που εκδικάζεται η αίτηση ακυρώσεως που έχει κατατεθεί. Αντικείμενο κύριο της παρούσας δίκης  ήταν η αναστολή εκτέλεσης των συνοδών έργων οδοποιίας, διευθέτησης χειμάρου Αγ. Γιάννη, η κοπή δένδρων σε προστατευόμενο δάσος 71,250 στρεμμάτων. Η νομιμότητα κατασκευής της δομής δεν έχει κριθεί απο το δικαστήριο, αφού εκκρεμούν δύο αιτήσεις ακυρώσεως. Συνεπώς το δικαστήριο δεν έχει εκφέρει κρίση. Επισημαίνω αυτό το γεγονός για να μην σχηματισθεί η εντύπωση ότι το διακστήριο έκρινε δήθεν να συνεχισθεί το έργο κατασκευής της δομής. 

Πιστεύουμε βάσιμα ότι η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως θα έχουν θετική νομική έκβαση για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος της Λέσβου καθώς και της σπάνιας πανίδας.  

Στα πλαίσια της ισχύουσας περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας καθώς και με την πρόσφατη Ολ. ΣτΕ 1285/2022, έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι η νομιμότητα του έργου κατασκευής της δομής πάσχει και έρχεται σε σύγκρουση με το ν.4014/2011 και 4375/2016, καθώς και την ΚΥΑ 169905/2013.

Η παρούσα απόφαση, με την αποδοχή του αιτήματος μας, αποτελεί ανάχωμα στις διοικητικές πράξεις του Δημοσίου που προσβάλουν το μοναδικό δασικό οικοσύστημα της Λέσβου.

Λουκάς Θ. Αποστολίδης, Δικηγόρος, πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ