Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αικατερίνη Φραγκάκη: Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Είναι αρκετή μόνο η αυστηροποίηση των ποινών;

Η δημιουργία ενός ειδικού ποινικού μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται οι δράστες που έχουν διαπράξει εγκλήματα κακοποίησης ανηλίκων, θα βοηθήσει ώστε να μην προσλαμβάνονται οι εγκληματίες αυτοί σε χώρους που βρίσκονται παιδιά, αφού εκτίσουν την ποινή τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Φραγκάκη: Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Είναι αρκετή μόνο η αυστηροποίηση των ποινών;

Η τραγική ιστορία με τον βιασμό της δωδεκάχρονης στα Σεπόλια  έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Πολύς λόγος γίνεται για την αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, που τελούνται κατά ανηλίκων. Θα πρέπει αρχικά να επισημάνουμε ότι ιδιαίτερο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα αποτελούν τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σύμφωνα με το άρθρο 336 ΠΚ όποιος με σωματική βία, ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής, ή σωματικής ακεραιότητας, εξαναγκάζει ανήλικο σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας διώκεται αυτεπαγγέλτως, όταν έχει ως θύμα ανήλικο πρόσωπο (ηλικίας από δώδεκα έως δεκαοκτώ ετών) και όχι κατ’ έγκληση. Όταν το θύμα είναι ηλικίας κάτω των δώδεκα ετών η πράξη είναι ούτως ή άλλως βαρύτερη και αυτεπαγγέλτως διωκόμενη.

Στις περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι αναμφίβολο ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους δράστες. Οι δίκες όμως καθυστερούν, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια παθογένεια του δικαστικού συστήματος και ουσιαστικά σε μια ακύρωση της ποινικής κύρωσης λόγω της μεγάλης αυτής χρονικής διάρκειας που χρειάζεται να για επιβληθούν. Ως εκ τούτου είναι ιδιαιτέρως σημαντικό τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα να εκδικάζονται με γοργούς ρυθμούς.

Ταυτόχρονα η δημιουργία ενός ειδικού ποινικού μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται οι δράστες που έχουν διαπράξει εγκλήματα κακοποίησης ανηλίκων, θα βοηθήσει ώστε να μην προσλαμβάνονται οι εγκληματίες αυτοί σε χώρους που βρίσκονται παιδιά, αφού εκτίσουν την ποινή τους.

Το ζήτημα όμως παράλληλα που τίθεται είναι η αναγκαιότητα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε κανένα παιδί να μην πέφτει θύμα τέτοιων αποκρουστικών εγκλημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην οικογένεια των παιδιών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει αμέσως μόλις υπάρχει καταγγελία για εγκατάλειψη ανηλίκου, οικονομική εκμετάλλευση παιδιού και κακοποίηση του από το οικογενειακό περιβάλλον, η πολιτεία να δρα αιφνιδίως.

Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να προστατευτούν από τις κοινωνίες υπηρεσίες σε συνεργασία με την εισαγγελία ανηλίκων, θα πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς και αν κριθεί αναγκαίο, να αφαιρείται άμεσα η γονική μέριμνα και η επιμέλεια από τους κακοποιητικούς γονείς, ώστε να προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία υιοθεσίας ή  ανάδοχης τους.

Αικατερίνη Φραγκάκη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ