Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Ένα ελαφρυντικό για τον καθ’ ομολογία δολοφόνο

Ας μη λησμονούμε πως οι τροποποιήσεις του ΠΚ έφεραν στο προσκήνιο μια σαφή αλλαγή. Τη μετατροπή του πρότερου έντιμου βίου σε σύννομο βίο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Ένα ελαφρυντικό για τον καθ’ ομολογία δολοφόνο dikastiko

Γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αφορά στον καθ’ ομολογία δολοφόνο πιλότο. Είναι εμφανές πως η ποινική του τύχη σε τέτοιου είδους αδικήματα είναι προδιαγεγραμμένη ειδικά σε επίπεδο κυρίας ανάκρισης.

Ωστόσο, κρίσιμη θα ήταν σε νομικό επίπεδο η αντιμετώπιση του από το δικαστήριο ουσίας που θα δικάσει την υπόθεση του. Κανείς δε μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Σε θεωρητικό επίπεδο όμως είναι κρίσιμο να μελετήσουμε κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αναγνωρισθεί ελαφρυντικό. Και μπορεί η συμπεριφορά μετά την τέλεση της πράξης να μην ήταν η δέουσα. Τι γίνεται όμως για την περίπτωση του σύννομου βίου μέχρι και τη στιγμή του εγκλήματος;

Ας μη λησμονούμε πως οι τροποποιήσεις του ΠΚ έφεραν στο προσκήνιο μια σαφή αλλαγή. Τη μετατροπή του πρότερου έντιμου βίου σε σύννομο βίο.

Συγκεκριμένα πλέον το άρθρο 84 Παρ. 2 ορίζει:

Ελαφρυντικές περιστάσεις θεωρούνται ιδίως: α) το ότι ο υπαίτιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα, β) το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από μη ταπεινά αίτια ή από μεγάλη ένδεια ή υπό την επίδραση σοβαρής απειλής ή υπό την επιβολή προσώπου στο οποίο αυτός οφείλει υπακοή ή με το οποίο βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης, γ) το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη, δ) το ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του, ε) το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του.

Παρά τη ρητή πλέον διατύπωση του Κώδικα ο Άρειος Πάγος προσπάθησε να περιορίσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού με την υπ’ αριθμ. 1466/2019 απόφαση με λογικά άλματα προσπαθώντας να διορθώσει τη μάλλον ασαφή και γενικόλογη διατύπωση της νομοπαρασκευαστικής.

Ωστόσο, και πάλι αναγνώρισε ότι η ελαφρυντική περίσταση συνίσταται στο “ότι ο υπαίτιος έζησε ως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή”.

Και διερωτάται ο συντάκτης του παρόντος: το δικαστήριο θα προβεί με βάση τις νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις στην αναγνώριση του ελαφρυντικού ή το πολύκροτο της υπόθεσης θα υπερισχύσει;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος- Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ