Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Λουκάς Αποστολίδης: Το βαρόμετρο των εκλογών συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι

Η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων οδεύει την κατιούσα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λουκάς Αποστολίδης: Το βαρόμετρο των εκλογών συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι dikastiko.gr

Σε μια γερασμένη κοινωνία, ασφαλώς οι συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι, ως η πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα αποτελούν το βαρόμετρο κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Δεν είναι όμως μονάχα το πλήθος, αλλά η έγνοια του συνταξιούχου να εκτελέσει το καθήκον στην κάλπη. Η έγνοιά του για το μέλλον των παιδιών του. Να αξιολογήσει και να κρίνει με ποια πολιτική εξουσία θα κληροδοτήσει τα παιδιά του. Μπορεί τα όνειρά του να έχουν μικρό ορίζοντα, αλλά προπάντων στην ελληνική οικογένεια ο γονιός συντροφεύει και ζωντανεύει με τα όνειρα των παιδιών του. Ακούραστος φροντιστής. Τεράστια η συνεισφορά του, οικονομική, ψυχική και παιδευτική στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Για τη φροντίδα  και την διαχρονική συνεισφορά τους στην κοινωνία και την οικογένεια διεκδικούν από την Πολιτεία Αναγνώριση, Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Στα άμεσα και τα επίκαιρα είναι στραμμένο πάντα το ενδιαφέρον των συνταξιούχων. Με την επιστροφή των αναδρομικών, κέρδισαν και πάλι λίγο θόρυβο στα ΜΜΕ, για να ακουσθεί το δίκαιο και η φωνή τους. Εδώ και από το 2015, αναμένουν να πάρουν ορισμένες από τις περικοπές σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα. Αυτό έκριναν τα δικαστήρια. Χρειάσθηκε τέσσερις φορές να κρίνουν το ίδιο θέμα.

Πήραν ένα μέρος από τις παροχές τη σύνταξη. Τώρα κρίθηκε εκ νέου στο ΣτΕ να δοθούν αναδρομικά για επικούρηση και δώρα. 350.000 συνταξιούχοι, όσοι έκαναν αγωγές απαιτούν δικαίως άμεσα να τους καταβληθούν αυτές οι παροχές. Υπολογίζονται περί τα 450-500.000.000 ευρώ και μείον οι κρατήσεις του δημοσίου πολύ λιγότερα.

Απαιτούν η κυβέρνηση να μην ταλαιπωρεί τους δικαιούχους και να φορτώνει τα δικαστήρια. Τόλμησαν να κάνουν αγωγές, να ξοδευτούν, να προστατέψουν τις αρχές του κράτους δικαίου ενάντια στις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των μνημονίων. Τόλμησαν να πουν όχι στην χιονοστιβάδα των περικοπών. Χωρίς τις αγωγές των δικαιούχων, χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις που αγωνίζονται σχεδόν 10 χρόνια να εκδοθούν η κυβέρνηση δεν θα επέστρεφε από τις περικοπές ούτε ένα ευρώ. Δικαιολογημένα, όσοι έχουν ασκήσει αγωγές διαμαρτύρονται και παραπονιούνται, ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση, το e-ΕΦΚΑ να τους καταβάλει άμεσα και εντόκως επικούρηση και δώρα. Τα ποσά αυτά να μην ενσωματωθούν στην προσωπική διαφορά, αλλά να φανούν καθαρά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Με βάση τα παραπάνω πραγματικά στοιχεία έχει προκύψει τεράστιο ηθικό, πολιτικό, νομικό και κοινωνικό ζήτημα τουλάχιστον για όσους άσκησαν αγωγές. Η κυβέρνηση, να μην σέβεται τις αποφάσεις για άμεση πληρωμή των αναδρομικών. Το μήνυμα αυτών των 350.000 δικαιούχων, που τόλμησαν να αμφισβητήσουν με αγώνα και έξοδα τις αντισυνταγματικότητες της νομοθετικής εξουσίας, προς την πολιτική εξουσία είναι καθαρό: «Όσοι μας ξεχάσετε ίσως σας ξεχάσουμε κι εμείς στις κάλπες». Δεν επαιτούν. Διεκδικούν από την Πολιτεία: Σεβασμό, Αναγνώριση, Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Βέβαια να σταματήσει και η καραμέλα «Να μην κάνουν αγωγές». Αν δεν πρωτοστατούσαν οι 350.000 συνταξιούχοι ουδείς και καμία κυβέρνηση δεν θα επέστρεφε από τις περικοπές έστω και ένα ευρώ. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Συνεπώς, οφείλει η κυβέρνηση και έχει άμεση ηθική, πολιτική, νομική και κοινωνική ευθύνη, να ικανοποιήσει άμεσα όσους άσκησαν αγωγές. Και αυτό, διότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια. Θα σταματήσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στα δικαστήρια. Για το 1 εκ. 300 χιλιάδες δικαιούχους που η ίδια η κυβέρνηση απέκλεισε νομοθετικά και προχώρησε σε απόσβεση των νόμιμων αξιώσεων, επειδή δεν είχαν κάνει αγωγές, οφείλει πολιτικά να δώσει λύση. Φαίνεται, όπως ο πρωθυπουργός απάντησε σε εκπομπή «άσε να πούμε και κάτι τον Σεπτέμβρη», ότι σκέπτεται να επεκτείνει το δεδικασμένο των αποφάσεων του ΣτΕ και σε όσους δεν άσκησαν αγωγές. Για όσους όμως έχουν εκκρεμείς δίκες δεν χωράει καμία δικαιολογία της κυβέρνησης, ότι δεν έχουμε «δημοσιονομικό χώρο». Για αυτούς τους δικαιούχους η κυβέρνηση δεν χαρίζεται, αλλά υποχρεούται νομικά, ηθικά και κοινωνικά για άμεση καταβολή των αναδρομικών.

Σίγουρα κάθε παροχή, και σ’αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς ακρίβειας έχει το βάρος και την αξία της στην αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων. Σήμερα όμως αποκτά και ένα ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον. 2.500.000 συνταξιούχοι, χωρίς μεγάλες αποχές, βγάζουν αυτοδύναμη μια κυβέρνηση. Συνεπώς ανάγκα και οι θεοί πείθονται. Παρά το ότι οι κυβερνώντες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πιστεύω θα βρει ο κ. Μητσοτάκης χώρο. Εξάλλου από το 2023, όπως δηλώνουν, θα υπάρξει αύξηση περί το 5% στις συντάξεις και γίνεται πανηγύρι ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο με την εξαγγελία!!! Σταγόνα στον ωκεανό. Να προσθέσουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ελπίζουμε ο πληθωρισμός να παραμείνει στο 12,5 και να μην πάρει τα ύψη, διότι η κοινή διαπίστωση:

Η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων οδεύει την κατιούσα. Οι αυξήσεις του 5%, η κατάργηση του ΕΑΣ, δεν καλύπτουν ούτε το ήμισυ του πληθωρισμού. Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ανησυχία στον συνταξιουχικό χώρο. Το κίνημα Ηλικιωμένων και Συνταξιούχων φαίνεται μέρα με τη μέρα να διαμορφώνεται. Να διεκδικεί τη 13η σύνταξη. Να διεκδικεί θεσμικές παρεμβάσεις που θα διαμορφώνουν συνθήκες συμμετοχής των συνταξιούχων στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας. Ως ενεργοί πολίτες στέλνουν στην πολιτική εξουσία, με μια φωνή ένα μήνυμα ενόψει των εκλογών:

«Όσοι μας ξεχάσατε ίσως σας ξεχάσουμε στην κάλπη». Με αυτές τις συνθήκες στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, που έχει ήδη δρομολογηθεί, φαίνεται ο συνταξιουχικός κόσμος να αποτελεί το βαρόμετρο των εκλογών.

*Λουκάς Αποστολίδης, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ