Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Βασταρούχας: Ας μιλήσουμε για τους Ειρηνοδίκες

Οι Ειρηνοδίκες σήμερα διαβαίνουμε δύσκολα μονοπάτια, καθώς έχουμε έλθει αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Βασταρούχας: Ας μιλήσουμε για τους Ειρηνοδίκες Παναγιώτης Βασταρούχας

Είμαι εδώ σήμερα να μιλήσω για τους Ειρηνοδίκες.

Ι. Ως προς τις παθογένειες και τα προβλήματα των Ειρηνοδικών

 

Οι Ειρηνοδίκες σήμερα διαβαίνουμε δύσκολα μονοπάτια, καθώς έχουμε έλθει αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων.

Πρώτον: Υπερχρέωση

Οι Ειρηνοδίκες ΣΗΚΩΣΑΜΕ και ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ μεγάλο βάρος και το μεγαλύτερο από αυτό που μας ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΕ και μας ΑΝΑΛΟΓΕΙ. Και εξηγώ ευθύς αμέσως.

Πρώτα από όλα, τί έγινε με τα υπερχρεωμένα;

Για ποιο λόγο εξαναγκαστήκαμε με ΕΜΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ να δικάσουμε χιλιάδες υποθέσεις εντός του έτους αυτού;

Ποιος ο δικαιολογητικός λόγος αυτής της άσκησης πίεσης;

Ποιος ο λόγος να αναλάβουμε πενταπλάσιες χρεώσεις και το οκτάμηνο να τρέχει;

Συνδυάστηκε μία τέτοια κατεύθυνση με τις λοιπές χρεώσεις μας από τις λοιπές διαδικασίες;

Φυσικά και όχι.

Μας προστάτευσε η Ένωση;ΟΧΙ.

Και επανέρχομαι.

Ποια η αιτία για όλα αυτά;

Καθυστερούσαμε οι Ειρηνοδίκες στην εκδίκαση υποθέσεων;

Η απάντηση είναι όχι και το γνωρίζετε όλοι αυτό.

Ή μήπως πρέπει να φύγει η ύλη αυτή επιτέλους, για να έλθει η πολυπόθητη από πολλούς αύξηση της ύλης των Ειρηνοδικείων, που όπως ακούγεται μάλιστα είναι ήδη προ των πυλών και μάλιστα θα είναι γενναία;

Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις ορισμένων ότι «σε βάθος πενταετίας δεν θα λάβει χώρα καμία αύξηση ύλης στα Ειρηνοδικεία»…

Αυτό σας είχαν πει… Θα γίνει; Θα φανεί… Ελπίζω να τηρηθεί αυτή η δέσμευσή τους, για το καλό όλων μας.

Να μην παρεξηγηθούμε. Δεν λέμε ότι μετά το πέρας των υποθέσεων του Ν. 3869/2010 δεν πρέπει να αυξηθεί η ύλη μας. Θα ήμασταν ουτοπιστές και εκτός πραγματικότητας. Αλλά δεν είμαστε. Εμείς τουλάχιστον…

Από την αρχή είχαμε πει ότι πρέπει να επέλθει αύξηση, αυτή πρέπει να είναι ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ, να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα στατιστικά στοιχεία και να μην πάρουμε οι Ειρηνοδίκες περισσότερη ύλη από αυτή που μπορούμε να «σηκώσουμε», από αυτή που μας αναλογεί και ύλη που δεν θέλουν οι λοιποί κλάδοι της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση αυτή τη στιγμή κάνει κάτι να ελέγξει αυτή την αύξηση που θα έρθει; ΟΧΙ.

Η Ένωση αποφάσισε να λάβει κάποιο μέτρο ως προς την υπερχρέωση των Ειρηνοδικών;

Γιατί δεν συζήτησε καν την πρόταση της ομάδας μου για παράταση προθεσμιών έκδοσης αποφάσεων, λόγω της υπερχρέωσης των Ειρηνοδικών το τρέχον δικαστικό έτος από οκτάμηνη σε τουλάχιστον δωδεκάμηνη, που θα αποτελούσε ελάφρυνση του δύσκολου έργου των Ειρηνοδικών;

Η Ένωση διασφαλίζει αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα των Ειρηνοδικών; Εκπροσωπεί και εμάς; Φοβάμαι δυστυχώς πως όχι…

 

Δεύτερον: Κατ’ οίκον έρευνες

Δεν φτάνει η υπερχρέωση, οι Ειρηνοδίκες συμμετέχουμε σε κατ’ οίκον έρευνες σε συντριπτικά ποσοστά σε πολλά μέρη της χώρας και τις διεκπεραιώνουμε με τη βοήθεια των συναδέλφων εισαγγελέων. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ!

Δεν αποτελεί ο λόγος μου μομφή στους συναδέλφους Πρωτοδίκες. Προς Θεού. Είναι όμως η πραγματικότητα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Και εάν με ρωτάτε, συμφωνώ με τη θέση του νυν ΔΣ της Ένωσης περί της αντικατάστασης της παρουσίας όλων μας από το ένταλμα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Αλλά μέχρι τότε πρέπει όλο το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα να συμμετέχει σε αυτές ισομερώς. Αρχή της ισότητας.

Έλαβε η Ένωση κάποια πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό;ΟΧΙ.

Τρίτον: Συμμετοχή των Ειρηνοδικών σε Τριμελείς Δικαστικούς Σχηματισμούς και συγκεκριμένα στη σύνθεση Τριμελών Πλημμελειοδικείων

Δεν έφταναν τα παραπάνω, αλλά οι Ειρηνοδίκες επωμίζονται και αυτό το καθήκον. Η συμμετοχή των Ειρηνοδικών σε αυτούς τους δικαστικούς σχηματισμούς θεσπίστηκε από το νομοθέτη ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, σε περίπτωση που ο συνάδελφος Πρωτοδίκης έχει κώλυμα.

Γίνεται αυτό στην πραγματικότητα;ΟΧΙ.

Σε μεγάλο ποσοστό, η εξαίρεση έχει γίνει ο κανόνας και σε κάθε σύνθεση ο εξ αριστερών συνάδελφος είναι Ειρηνοδίκης.

Πρέπει να σταματήσουμε κάποτε οι Ειρηνοδίκες να είμαστε οι δικαστές για όλες τις δουλειές.

 

ΙΙ. Το ζήτημα της μισθολογικής εξομοίωσης των Ειρηνοδικών με τους λοιπούς Δικαστές

 

Ένα ακόμα ζήτημα… Η μισθολογική εξομοίωση των Δικαστών στο σύνολό τους.

 

Είμαστε οι Ειρηνοδίκες κατώτεροι δικαστές;

 

Με ποια αιτιολογία και κατά παράβαση της αρχής ισότητας ο Ειρηνοδίκης παραμένει μισθολογικά κατώτερος από τους λοιπούς Δικαστές;

 

Δεν θα πρέπει αυτό να διεκδικηθεί από την Ένωση;

 

Εκτός αν η Ένωση δεν πιστεύει ότι οι Ειρηνοδίκες είμαστε ισότιμοι Δικαστές με τους λοιπούς…(!!!)

 

Να μην σχολιάσω, δε, την πρόταση της νυν πλειοψηφίας του Δ.Σ. περί εξίσωσης των Ειρηνοδικών με τους στρατιωτικούς δικαστές, την ώρα που οι τελευταίοι λάμβαναν λιγότερα και από εμάς τους Ειρηνοδίκες (!!!).

 

ΙΙΙ. Μισθολογική εξίσωση Δικαστών με τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η Ένωση επιβάλλεται να διεκδικήσει από την πολιτεία τη μισθολογική εξομοίωση των δικαστών με τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών, έτσι ώστε να παύσει αυτή η καταστρατήγηση της αρχής της ισότητας.

IV. Επί όλων αυτών των θεμάτων

 

Όλα αυτά τα ζητήματα, η ομάδα μου τα έθεσε με έγγραφο στο Δ.Σ. και πρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις για το καθένα από αυτά. Προτείναμε, μάλιστα, και σύσταση ομάδας εργασίας απαρτιζόμενης από άτομα από όλες τις ομάδες της Ένωσης. Να κάτσουμε στο τραπέζι και όλοι μαζί να βρούμε λύσεις για την ισοκατανομή των καθηκόντων μεταξύ των κλάδων της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση του συνόλου των παθογενειών της.

Αλλά η Ένωση ΔΕΝ απάντησε σε αυτό το έγγραφο!!Με χαρακτήρισαν, δε, και αντικαταστατικό, που το έθεσα στο ΔΣ. Μη απαντήσεως της Ένωσης, λοιπόν, το έγγραφο αυτό νομίμως θα απευθυνθεί στον κ.κ. Υπουργό Δικαιοσύνης απευθείας.

V.Κλείνοντας…

 

Να αναφέρω ότι η Δικαιοσύνη, δυστυχώς, έχει μπει στο στόχαστρο της κοινωνίας υπό τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε. Πράγμα ανεπίτρεπτό.

Μας παρουσιάζουν σαν τεμπέληδες που καθυστερούμε να εκδώσουμε αποφάσεις, που…., που…, που…

Χωρίς όμως να αναλογίζονται υπό ποίες συνθήκες εργαζόμαστε, τις χρεώσεις μας κτλ.

Μας χρεώνουν ότι αναβάλλουμε τις υποθέσεις. Και όταν απορρίπτουμε τα αιτήματά τους περί αναβολής, τότε πάλι είμεθα οι κακοί, που τα απορρίπτουμε.

Ένα μόνο θα πω. Είναι επικίνδυνο για μια δημοκρατία να ευτελίζεις το θεσμό της Δικαιοσύνης και να βάλεις κατά του Δικαστή. Η απώλεια της εμπιστοσύνης του πολίτη στο πρόσωπο του φυσικού του Δικαστή και στη Δικαιοσύνη εν γένει ελλοχεύει κινδύνους αποδόμησης του κράτους δικαίου και της ίδιας της δημοκρατίας.

VI.Τέλος…

Η ομάδα μου δηλώνει πάντοτε παρούσα στα προβλήματα των Ειρηνοδικών, αλλά και του συνόλου των Δικαστών.

Πιστεύω στη Δικαιοσύνη και αυτός είναι και ο λόγος που επιδίωξα να γίνω Δικαστής.

Πιστεύω στην ποιότητα της Δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση των παθογενειών της και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων μας και για αυτό το λόγο ασχολούμαι με τα ζητήματα της ΕΝΔΕ.

Προσωπικά δεν με απασχολεί τόσο η ψήφος στις επόμενες εκλογές ή οτιδήποτε άλλο. Ψηφίστε ξανά τη κυρία Στενιώτη ή τον κύριο Σεβαστίδη ή οποιονδήποτε άλλο θέσει υποψηφιότητα. Δεν είναι ο στόχος μου αυτός. Στόχος μου είναι να γίνει κάτι επιτέλους για όλους μας.

Αν το νυν ΔΣ της Ένωσης κάνει πράξη όσα δεσμεύθηκε, αν θα ξεκινήσει επιτέλους να εκπροσωπεί τους Ειρηνοδίκες ουσιαστικά και δεν μείνει σε ημερολόγια και COSTANAVARINO, θα είμαι ο πρώτος που θα πει «μπράβο» και ίσως λάβει ακόμα και τη ψήφο μου στις επόμενες εκλογές της ΕΝΔΕ.Αλλά μόνο εάν αρχίσει η ΕΝΔΕ να εκπροσωπεί ξανά τους Ειρηνοδίκες. Τώρα υπάρχει έλλειμα αντιπροσώπευσης και δεν νομίζω κανείς να το αμφισβητεί.

Συνάδελφοι, πέραν από τις όποιες διαφορές στις απόψεις μας, πρέπει να καταλήξουμε ότι πρέπει όλοι μαζί να δούμε τα προβλήματα του κλάδου μας και να τα επιλύσουμε.

****************

Ας θυμηθούμε, εν κατακλείδι, την Ελληνική Μυθολογία και συγκεκριμένα τη γνωστή ιστορία με το κουτί της Πανδώρας. Η Πανδώρα άνοιξε το κουτί, εν αγνοία του περιεχομένου αυτού και ελευθερώθηκαν πόσα δεινά. Όμως, όταν έκλεισε το κουτί, αντιλαμβανόμενη τί είχε συμβεί, δεν κατάφερε να βγει η ΕΛΠΙΔΑ, η οποία μάλιστα ίσως είναι και επιζήμια, όταν αυτή παραμένει μόνη και δεν συνοδεύεται ΜΕ ΔΡΑΣΗ!!

Ας μην εναποθέσουμε τα πάντα στην ελπίδα, λοιπόν και ας προχωρήσουμε επιτέλους στην ΠΡΑΞΗ.

Σας ευχαριστώ.

* Του Παναγιώτη Βασταρούχα, αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

* Ομιλία στη γενική Συνέλευση της ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ