Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Σοφία Νικολάου: “Ήθελα να ζήσει κι άλλο…”

Κανένας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος μπροστά στο μακελειό. Οι προσευχές όλων μας στους ανθρώπους αυτούς που ζουν με τον φόβο για τη ζωή τους, για τους ανθρώπους τους, για τα παιδιά τους. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοφία Νικολάου: “Ήθελα να ζήσει κι άλλο…” EUROKINISSI

«Ήθελα να ζήσει κι άλλο», φώναζε με λυγμούς η μικρότερη αδερφή του νεκρού κοριτσιού στη μαμά της και στον μπαμπά της, δίπλα στον μικρότερο αδερφό της και στο ξαπλωμένο μικροσκοπικό πτώμα της λίγο μεγαλύτερης αδερφής της.

Όλοι τους, αιχμάλωτοι των τρομοκρατών της Χαμάς, ίσως στη συγκλονιστικότερη εικόνα αυτού του φριχτού πολέμου. Σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της γειτονιάς μας, εδώ και λίγες ημέρες, άλλος ένας πόλεμος.

Είναι άραγε παράλογος; Είναι. Όπως κάθε πόλεμος. Σε αυτόν, όμως, έχει δυστυχώς κολλήσει η υποσημείωση της συνήθειας. Μάθαμε να ζούμε με τις αναταράξεις αυτής της περιοχής. Μάθαμε να ζούμε με τον πόνο της. Αυτές τις μέρες, όμως, οι σκηνές από καθημερινούς ανθρώπους που παρακαλάνε για τη ζωή τους, μας στοιχειώνει.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Αυτό από μόνο του πιστοποιεί ότι η σύγκρουση που εκτυλίσσεται μπροστά μας δεν θα είναι βραχύβια.

Και, δυστυχώς, πολλές αντίστοιχες εικόνες θα μας κατακλύσουν. Είναι, όμως, δεδομένο ότι κάθε τρομοκρατικός θύλακας, όπου γης, πρέπει να ξεριζωθεί. Σε δύο του βιβλία, ο αμερικανός συγγραφέας Τιμ Μάρσαλ (Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας και Υψώνοντας Τείχη) έχει κάνει λόγο για το πόσο καθοριστική είναι η γεωγραφία για τη συνύπαρξη (ή μη) των λαών και πως οι αποφάσεις για τη δημιουργία τειχών καθορίζουν τις ζωές μας.

Η συνύπαρξη αυτών των δύο λαών είχε πάντα θανάσιμες αναταράξεις. Και τείχη θεόρατα, θεωρητικά και πρακτικά.

Ελπίδα κι ευχή όλων είναι να σταματήσει η απανθρωπιά το συντομότερο δυνατόν. Και όσα μαθαίνουμε για την πιθανότατη εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα να φτάσουν μόνο μέχρι το επιβαλλόμενο της μέγιστης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η όποια περαιτέρω εμπλοκή του ιρανικού στοιχείου, για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι θα καταφέρει μόνο την περαιτέρω ανάφλεξη.

Η χώρα μας έχει ταχθεί διαχρονικά στο πλευρό του λαού του Ισραήλ, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, όπως αυτή και φυσικά τις φρικαλεότητες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Και στη συθέμελη διάλυση των τρομοκρατών. Κανένας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτές τις εικόνες φρίκης.

Κανένας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος μπροστά στο μακελειό. Οι προσευχές όλων μας στους ανθρώπους αυτούς που ζουν με τον φόβο για τη ζωή τους, για τους ανθρώπους τους, για τα παιδιά τους.

Τόσα πράγματα αυτονόητα, που τελικά δεν είναι. Και τόσο κοντά μας..

*Σοφία Νικολάου Δικηγόρος, πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ