Τετάρτη 08 Μαϊου 2024

Δημήτρης Γκαβέλας: “Περί υποκίνησης μίσους ή βίας” αναφορικά με την δήλωση Μπέου

Ατυχώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να είναι τόσο απαίδευτος, ώστε μια τέτοια δήλωση να του προκαλέσει συναισθήματα μίσους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Γκαβέλας: “Περί υποκίνησης μίσους ή βίας” αναφορικά με την δήλωση Μπέου dikastiko.gr

Ο Πρόεδρος του Συριζα προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «θα θέλαμε να έχουμε δύο αγόρια με παρένθετη μητέρα, γιατί θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός μας να μεταφερθεί στα παιδιά…»

Με αφορμή αυτή την βαθιά προβληματική από κάθε άποψη δήλωση (ενδεικτικώς υποκρύπτει σεξισμό έναντι της γυναικός, παρακάμπτει τον θεσμό της υιοθεσίας, παραγνωρίζει το γεγονός ότι πολλά παιδιά παραμένουν χωρίς οικογένεια, θέτει ευθέως ζήτημα αναπαραγωγής DNA ως αυτοσκοπό) ο, μόλις επανεκλεγείς Δήμαρχος Βόλου,  ανέφερε σε τηλεοπτικά μέσα τα εξής:

«…δηλαδή κύριε Κασσελάκη θα μεγαλώνουμε κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε δελτίο τύπου (;) – ανακοίνωση, με το οποίο ζητεί να διερευνηθεί, εάν ο Πρόεδρος του Συριζα επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του Δημάρχου Βόλου.

Ξενίζει η επιλογή αυτή, καθόσον σε κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα οι κατά τόπον Εισαγγελίες επιλαμβάνονται κατόπιν υποβολής εγκλήσεως. Δεν είθισται να διερευνούν, εάν ο οιοσδήποτε πολίτης (ακόμη και πολιτικός ή και Πρόεδρος πολιτικού κόμματος) επιθυμεί ή όχι να υποβάλει έγκληση, πολλώ δε μάλλον κατόπιν εκδόσεως δελτίου τύπου – ανακοίνωσης.

Αυτονόητα τυγχάνει καταδικαστέο το περιεχόμενο της δήλωσης του Δημάρχου Βόλου. Δεδομένα, σε περίπτωση υποβολής έγκλησης εκ μέρους του Προέδρου του Συριζα, είναι εκτεθειμένος σε δίωξη για το αδίκημα της εξύβρισης.

Εν προκειμένω η Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου ζητεί να διερευνηθεί εάν η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληρεί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1 του ν. 4285/2014 «όποιος με πρόθεση δημόσια, προφορικά, δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οιοιδήποτε άλλο τρόπο υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος, ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων … τιμωρείται με φυλάκιση…»

Στο δελτίο τύπου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διατυπώνεται σκεπτικό ως εξής:

«…ο εν λόγω αρνείται στα άτομα με αυτό τον σεξουαλικό προσανατολισμό να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή. Συνεπώς η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλοφίλων καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσια και με την ιδιότητα του Δημάρχου μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα αισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας…»

Ατυχώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να είναι τόσο απαίδευτος, ώστε μια τέτοια δήλωση να του προκαλέσει συναισθήματα μίσους. Θεωρεί εσφαλμένα ότι ο μέσος άνθρωπος δεν διαθέτει την απαιτούμενη ικανότητα να διυλίσει τα λεγόμενα οιουδήποτε δημοσίου προσώπου.

Η δήλωση του Δημάρχου Βόλου δεν παρακινεί σε πράξεις ή ενέργειες, όπως απαιτεί ο νόμος. Αποτελεί έκφραση προσωπικής του γνώμης σε ό,τι αφορά την ρήση «δεν είστε πρότυπα εσείς ρε». Σε καμία περίπτωση δεν αρνείται στα άτομα με αυτό το σεξουαλικό προσανατολισμό να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή ούτε και να υπάρχουν στην κοινωνία.

Πληροί το πραγματικό του αδικήματος της εξύβρισης με τον χαρακτηρισμό «π@@@ς». Δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής, όμως, ο νόμος περί δημόσιας υποκίνησης μίσους ή βίας, διότι με την δήλωση αυτή δεν προτρέπει σε πράξεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ