Νέα κλήρωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στον Άρειο Πάγο – Πόση θα είναι η εκλογική αποζημίωση

Στην κλήρωση θα συμμετάσχουν όλοι, ακόμα και αυτοί που ήδη πήγαν στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου - Πόσα θα είναι τα ποσοστά των δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων κλπ

NEWSROOM
Νέα κλήρωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στον Άρειο Πάγο – Πόση θα είναι η εκλογική αποζημίωση

Νέα κλήρωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογών της 25ης Ιουνίου, θα γίνει το επόμενο διάστημα στον Άρειο Πάγο, καθώς η διαδικασία πρέπει να εξελιχθεί από την αρχή δεδομένου ότι πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και εκτιμήσεις, δεν νοείται να οριστούν εκ νέου όσοι (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί κλπ) διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Η κλήρωση θα γίνει τις προσεχείς ημέρες και προηγουμένως θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση, αλλά θα ακολουθηθούν από την αρχή όλες οι διαδικασίες, αφού πρόκειται για νέα εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή υποβολή αιτήσεων εκ νέου και κλήρωση.

Τα ποσοστά

Σημασία έχει πάντως και σε τι ποσοστά θα κατανεμηθούν μεταξύ δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών οι θέσεις. Στην εκλογική αναμέτρηση που πέρασε, όπως κατέγραψε το dikastiko.gr η Ολομέλεια των δικηγόρων είχε στείλει επιστολή προς το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου ώστε να διοριστούν κατά προτεραιότητα ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι στις αμέσως επόμενες εκλογές όσοι δικηγόροι δεν διορίσθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως αναφέρεται, υποβλήθηκαν συνολικά 38.868 αιτήσεις προτίμησης από όλους τους κλάδους για 21.529 εκλογικά τμήματα στο σύνολο της Επικράτειας. Από τις αιτήσεις αυτές, 28.445 έγιναν από Δικηγόρους και 2.573 από ασκούμενους Δικηγόρους. Έλαβαν χώρα συνολικά 24.757 διορισμοί, εκ των οποίων 21.529 για τακτικούς δικαστικούς αντιπροσώπους και 3.229 για αναπληρωματικούς (ποσοστό αναπληρωματικών 15%).

Βάσει των νομοθετικών διατάξεων προηγήθηκαν οι διορισμοί 1.983 δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις (22.774) κληρώθηκαν όλες οι κατηγορίες των δικαιούχων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που έχει ορίσει το Α1 Τμήμα ΑΠ, οι οποίες εφαρμόζονται επί σειρά ετών και έλαβαν χώρα οι κάτωθι διορισμοί:

* Δικηγόροι 17.294 (ποσοστό 74,93%).

* Ασκούμενοι δικηγόροι 690 (ποσοστό 3,03%)

* Δικαστικοί υπάλληλοι 4.106 (ποσοστό 18,03%)

* Συμβολαιογράφοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι ΝΣΚ – Υποθηκοφύλακες 505 (ποσοστό 2,22%)και

* Υπάλληλοι Ελεγκτικού Συνεδρίου 179 (ποσοστό 0,79%)

Η κλήρωση έγινε δημόσια ενώπιον των Αεροπαγιτών του Α1 Τμήματος και με την παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων, με χρήση αλγόριθμου.

eurokinissi

Αποζημίωση

Στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία η αποζημίωση έφτασε τα 120 ευρώ σε δικηγόρους για ημερήσια απασχόληση ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ενώ οι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα λάβουν 140 ευρώ. Βέβαια εκτιμάται ότι σε αυτές τις εκλογές επειδή δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης άρα η διαδικασία είναι πιο εύκολη και σύντομη, η αποζημίωση πιθανόν θα είναι χαμηλότερη.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι αποζημίωσης είναι οι διοριζόμενοι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, και αναπληρωτές αυτών, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας.

Όπως ορίζεται, σε αυτούς καταβάλλεται αποζημίωση και οδοιπορικά έξοδα, ενώ για τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κ.λπ., λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ημερών που είναι απαραίτητες: α) Για τη μετάβαση και επιστροφή τους μέσω της συντομότερης οδού και β) Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σημειώνεται επίσης πως τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Καθορισμός Αποζημίωσης

Στους δικαιούχους αποζημίωσης (για τις εκλογές 21ης Μαΐου) καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

α. Στους Εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ