Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Α. Μαντζούτσος: “Επιλέγουμε να ζούμε σε ένα “δικαιϊκό Μεσαίωνα” ή σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου;” – Η αντίδραση των δικηγόρων στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα που οδήγησε σε αποχή

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΣΑ στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Τι λέει για τηλεδίκες και την υπόθεση υποκλοπών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Μαντζούτσος: “Επιλέγουμε να ζούμε σε ένα “δικαιϊκό Μεσαίωνα” ή σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου;” – Η αντίδραση των δικηγόρων στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα που οδήγησε σε αποχή EUROKINISSI

Στη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των δικηγόρων από ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Αλέξανδρος Μαντζούτσος.

«Προφανώς θα συνεχίζεται μέχρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επαναφέρει τη δυνατότητα ανασταλτικής δύναμης της έφεσης. Η αναγνώριση του λάθους αποτελεί ένδειξη γενναιότητας. Η ακατανόητη εμμονή στο λάθος είναι αυτή που εμποδίζει την εξεύρεση λύσης» σχολίασε, απευθύνοντας χαιρεισμό στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

«Αποτελεί θεμιτή απάντηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα με τη διαχρονική δράση ομάδων που προκαλούν φθορές σε ξένες ιδιοκτησίες η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και της αρχής της αναλογικότητας με τη νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας ανασταλτικής δύναμης της έφεσης για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα -και μάλιστα με διάταξη αναδρομικής ισχύος-, όταν αυτή η δυνατότητα προβλέπεται ακόμα και για βαρύτατα αδικήματα με ποινή πρόσκαιρης ή ακόμα και ισόβιας κάθειρξης;» ανέφερε.

Δικηγορικές Αμοιβές

dikastiko

Και αναρωτήθηκε επίσης: «Επιλέγουμε να ζούμε σε ένα «δικαιϊκό Μεσαίωνα» που ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ή σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου που, κατά τη ρήση του Αλμπέρ Καμύ, τα μέσα είναι αυτά που καθαγιάζουν το σκοπό;».

Παράλληλα έθεσε και ένα άλλο ερώτημα. «Το να μετατρέπεται κάθε αδίκημα με αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον σε κακούργημα ή να προβλέπεται σε τέτοια αδικήματα η επιβολή μίας και μόνης ποινής, της ισόβιας κάθειρξης, λειτουργεί ως μέσο πρόληψης και αποτροπής των εγκλημάτων ή συνιστά δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση και έκφραση ποινικού λαϊκισμού, επιβαρύνοντας περαιτέρω και οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα;» είπε.

Όπως ανέφερε «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει τοποθετηθεί κριτικά και υπεύθυνα, διακηρύσσοντας μεταξύ άλλων ότι: «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως γίνεται υποκειμενικά αντιληπτό, δεν … δικαιολογείται να υποκινεί φαινόμενα ποινικού λαϊκισμού, όπως, δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει, κατ’ επανάληψη, από τις σχετικές κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Φρένο στις «τηλεδίκες» και οι πειθαρχικές διαδικασίες

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τον χαιρετισμό του έκανε ο κ. Μαντζούτσος στο θέμα των «τηλεδικών», θέτοντας άλλο ένα ερώτημα προς τους συναδέλφους του. «Είναι συμβατό με το υπερασπιστικό λειτούργημα και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, συνήγοροι υπεράσπισης ή πολιτικής αγωγής να μετέχουν σε «τηλεδίκες» και να συμβάλλουν στην αποκάλυψη στοιχείων της μυστικής προδικασίας και στην παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας;» είπε.

ΔΣΑ

eurokinissi

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι λεγόμενες «τηλεδίκες» αποτελούν γενικευμένη πρακτική στις υποθέσεις που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, με στόχο τον επηρεασμό της κοινωνίας, από την οποία προέρχονται και τα σώματα των ενόρκων. Αυτά μπορεί να είναι αποδεκτά στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, όμως δεν είναι συμβατά με τη δικηγορική δεοντολογία, όπως την αντιλαμβάνονται ο ελληνικός Κώδικας Δικηγόρων και ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Ωστόσο, ανέφερε πως τα πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ επιλαμβάνονται και θα συνεχίσουν τέτοια φαινόμενα. «Επειδή στους 23.000 Δικηγόρους της Αθήνας, ούτε 23 -ούτε 1 στους 1.000- δεν είναι αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα ολόκληρου του δικηγορικού σώματος ενώπιον της κοινωνίας, ευελπιστώ ότι τα πειθαρχικά όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχουν ήδη επιληφθεί τέτοιων φαινομένων, θα συμβάλουν αποφασιστικά ώστε αυτά να εκλείψουν ή, έστω, να περιοριστούν δραστικά».

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες του ΔΣΑ, ο κ. Μαντζούτσος έκανε ειδική μνεία στη διαρροή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, που αφορά στη 12χρονη ανήλικη, κατά παράβαση των προβλεπομένων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσον αφορά τη μυστικότητα της προδικασίας –γεγονός που έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν σε υποθέσεις έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος και το οποίο έχουν επανειλημμένα στηλιτεύσει τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος.

Για το λόγο αυτό «κινήθηκε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, ενώ ο ΔΣΑ ζήτησε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να προβεί, σύμφωνα με το νόμο και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διερεύνηση αυτής, καθώς και των λοιπών περιπτώσεων, στις οποίες έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα».

Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Πλήρης διαλεύκανση για τις υποκλοπές

Κατά τον χαιρετισμό του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των υποκλοπών. «Εδώ και τρεις μήνες η Ελληνική Δημοκρατία συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές σκάνδαλο υποκλοπών, που ξεκίνησε από την παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός δημοσιογράφου. Παρά και τις αποκαλύψεις, κυρίως από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ως προς την παρακολούθηση των επικοινωνιών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών δυνάμει 15.500 περίπου εισαγγελικών διατάξεων μόνο το 2021, οι έρευνες συσκοτίστηκαν σε όλα τα επίπεδα με συνταγματικά αδικαιολόγητη επίκληση «απορρήτου» ακόμα και ενώπιον της Βουλής και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» είπε.

Σχολιάζοντας πως «πλέον οι παρακολουθήσεις φέρεται να επεκτείνονται στο μισό υπουργικό συμβούλιο και σε πλείστα άλλα πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Χώρας, όπως ξάφνου ανακάλυψε και σχεδόν σύσσωμο το μιντιακό σύστημα», ο κ. Μαντζούτσος υπενθύμισε ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας, ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη απόδοσης ευθυνών και ανάληψης θεσμικών παρεμβάσεων, απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ζητώντας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πλήρη και σε βάθος διερεύνησή της».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ