Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Άφατη θλίψη στον νομικό κόσμο: Πέθανε ξαφνικά ο διαπρεπής καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης – Ήταν μάχιμος στα δικαστήρια έως το τέλος

Δίδασκε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και υπήρξε επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα. Το dikastiko.gr, το οποίο ο εκλιπών είχε τιμήσει με την αρθρογραφία του, τον αποχαιρετά με σεβασμό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άφατη θλίψη στον νομικό κόσμο: Πέθανε ξαφνικά ο διαπρεπής καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης – Ήταν μάχιμος στα δικαστήρια έως το τέλος Λάμπρος Μαργαρίτης

Άφατη θλίψη στον νομικό κόσμο καθώς πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 68 ετών ο διαπρεπής ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Μαργαρίτης.

Ήταν μάχιμος στα δικαστήρια έως το τέλος. Υπήρξε από τους κορυφαίους διαχρονικά της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά μάχες από τα δικηγορικά έδρανα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Το dikastiko.gr, το οποίο o εκλιπών είχε τιμήσει με την αρθρογραφία του, τον αποχαιρετά με σεβασμό.

Λάμπρος Μαργαρίτης

YouTube

Λάμπρος Μαργαρίτης: Ποιος ήταν

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης όπως μετέδωσε το ΑΠΕ γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας και μετά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσης εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Η υπηρεσιακή του εξέλιξη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ξεκίνησε το 1980 ως επιστημονικός συνεργάτης και μετέπειτα ως διδάκτορας και επιμελητής.

Το 1982 άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας και από το 1991 κατείχε τη θέση του καθηγητή. Πριν από λίγο καιρό του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή, διατηρώντας τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών τμημάτων της Νομικής Σχολής.

Δίδασκε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και υπήρξε επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα.

Αφήνει πλούσια επιστημονική παραγωγή και λαμπρό συγγραφικό έργο (μονογραφίες, αυτοτελείς μελέτες, νομικά κείμενα ευρύτερου ποινικού περιεχομένου – απόψεις, συλλογές νόμων, παρατηρήσεις στη νομολογία κ.ά.). Μεταξύ άλλων, ήταν διευθυντής σύνταξης του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη».

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, τον Δημήτρη, που είναι δικηγόρος.

ΕνΔΕ: Τήρηση ενός λεπτού σιγής, πριν την έναρξη όλων των ακροατηρίων της Χώρας, αύριο Τετάρτη

Λάμπρος Μαργαρίτης

ende/freepik

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την πρόωρη απώλεια του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Λάμπρου Μαργαρίτη. Ενός εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Νομικής Επιστήμης όλων των εποχών.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, η Δικαιοσύνη, το Δικηγορικό Σώμα, ολόκληρος ο νομικός κόσμος της χώρας, φτωχότερος, πλέον, από σήμερα, θρηνεί την απώλεια του Δασκάλου.

Άριστος Επιστήμων και Δικηγόρος, σεμνός και απλός άνθρωπος του Λαού, έχαιρε καθολικού σεβασμού και εκτίμησης. 

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

Αφήνει, ωστόσο, ως παρακαταθήκη, στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας, το πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό του έργο, που θα φωτίζει όλες τις νέες γενιές νομικών. 

Σε ένδειξη πένθους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφασίζει, για αύριο, Τετάρτη 23-11-2022, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, πριν την έναρξη όλων των ακροατηρίων της Χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!

Αιωνία του η Μνήμη!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Το αντίο του Αλέξη Κούγια

Λάμπρος Μαργαρίτης

eurokinissi

Σήμερα, είναι μαύρη ημέρα για την ποινική επιστήμη, την ποινική δικηγορία, την ακαδημαϊκή ποινική κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία. Έφυγε σε ηλικία μόλις 67 ετών ο καθηγητής του ποινικού δικαίου του ΑΠΘ και φίλος, συνεργάτης και συνυπερασπιστής μου σε δεκάδες υποθέσεις μου Λάμπρος Μαργαρίτης. Έφυγε νικημένος παρά την ηρωική μάχη που έδωσε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

Έφυγε χωρίς να το περιμένει κανείς, αφού μόλις πριν μία εβδομάδα ήμασταν μαζί στα έδρανα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και ήταν τόσο μάχιμος, σαν να ξεκινούσε μόλις την ποινική δικηγορία.

Ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, αλλά έτοιμος για καλαμπούρι και πλάκα.

Δεν γνωρίζω αν ήταν μοιραίο, αλλά έφυγε λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του, λόγω ηλικίας, από την έδρα του τακτικού καθηγητού του ποινικού δικαίου Θεσσαλονίκης.

Ήταν, όπως όλοι μας που αγαπούμε το ποινικό δίκαιο, όχι μόνο σαν επάγγελμα, αλλά σαν συμμετοχή στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του τρόπου ζωής των ελλήνων, μαθητής του αείμνηστου καθηγητού Μανωλεδάκη, του οποίου ήταν και ο πιο αγαπημένος μαθητής.

Δυστυχώς, μέσα σε λίγους μήνες χάσαμε από την ποινική οικογένεια δύο τεράστιους επιστήμονες, καταπληκτικούς οικογενειάρχες, κορυφαίους δικηγόρους αλλά και ωραίους τύπους.

Χάσαμε τον Μαργαρίτη και πριν από λίγους μήνες χάσαμε τον Παύλου.

Δυστυχώς, καμιά φορά ο Θεός κάνει και λάθη: Παίρνει γρήγορα τους καλύτερους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αθήνα, 22/11/2022

Με αληθινή ψυχική συντριβή και λύπη

Αλέξης Κούγιας

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτό το ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα

Με οδύνη και θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του εξαίρετου καθηγητή Ποινικού Δικαίου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πνευματικό παιδί του Γιάννη Μανωλεδάκη), πολυγραφότατου συναδέλφου, μέλους σειράς νομοπαρασκευαστικών επιτροπών αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσής μας κ. Λαμπρου Μαργαρίτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτό το ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το αντίο του Νικόλαου Παρασκευόπουλου

Συγκινητική ήταν η ανάρτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλαου Παρασκευόπουλου

Καλό ταξίδι Λάμπρο. Εισήλθαμε στη Νομική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την ίδια μέρα και συνεργαστήκαμε δημιουργικά για πολλά χρόνια. Ο Λάμπρος ήταν αφιερωμένος στην επιστήμη του. Συλλυπούμαι θερμά τους οικείους του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ